Akut iskemik priapizm modelinde berberinin iskemi reperfüzyon hasarı üzerine olası koruyucu etkilerinin değerlendirilmesi
Assessment of possible protective effects of berberine on ischemic reperfusion injury in an acute ischemic priapism model
  1. Tez No: 751114
  2. Yazar: YASİN CANSEVER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERSAGUN KARAGÜZEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Priapizm, Berberin, Reperfüzyon hasarı
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Penisin kompartman sendromu olarak algılanabilecek olan iskemik priapizmde venöz obstrüksiyon ve korpus kavernozum içerisinde staz meydana gelmektedir. Zamanında tedavi edilmezse kavernozal düz kaslarda nekroz, irreversibl korporal fibrozis ve erektil disfonksiyon gelişmektedir. Priapizmin sonlanması ise iskemi reperfüzyon (IR) hasarını gündeme getirmektedir. Bir izokinon kuaterner alkaloid olan berberin gibi bazı bitkisel biyoaktif bileşikler, hücrelerin oksidatif strese karşı serbest radikallerin engellenmesini veya detoksifikasyonunu sağlamakta ve çeşitli işlev bozukluklarının önlenmesine yardımcı olmaktadır. Amaç:Sıçanlarda oluşturulan penil iskemi-reperfüzyon modelinde uygulanan berberinin, IR hasarı üzerine olası olumlu etkilerinin histolojik ve biyokimyasal açıdan değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu deneysel çalışmada Spraque Dawley tipi, 350-400 gr ağırlığında toplam 18 adet erişkin erkek rat kullanılmıştır (3 grup; her bir grupta 6 rat; kontrol, priapizm+reperfüzyon, priapizm+ reperfüzyon+berberin). Alınan penektomi materyalinde Doku TOS, TAS, OSI, GSH, MPO, GRP78, ATF6, CHOP, MDA, SOD, GPx seviyelerindeki değişiklikler ile sakrifiye edilen ratların alınan penis dokusunun histolojik özellikleri (kavernlerde vazokonjesyon, üretra epitel dejenerasyonu, kavernlerin ortalama sinüzoidal alanı (µm2), kavernlerde vasküler konjesyon, kavern çevresi bağ dokusu artışı) değerlendirilmiştir. Bulgular: Biyokimyasal verilerden istatistiksel olarak anlamlı bulunanlar; Doku TOS, OSI, GSH, MPO, GRP78, ATF6, CHOP olup(p0,05). Çalışmamızda histolojik veriler açısından istatistiksel olarak anlamlı fark gösterilemedi. Sonuç: Bu bulgular berberinin antioksidan özelliğini ve I/R'nin neden olduğu metabolik bozuklukları önleyebileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Ischemic priapism, which can be considered as penile compartment syndrome, runs with venous obstruction and stasis in the corpus cavernosum. If not treated, it causes cavernosal smooth muscle necrosis, irreversible corporal fibrosis, and erectile dysfunction. On the other hand, termination of priapism leads to ischemia-reperfusion (IR) injury. Berberine, one of the bioactive alkaloids found in plants is used in prevention or detoxification free radicals that lead to oxidative stress of cells. Aim: We aimed to evaluate the possible protective effects of berberine in histological and biochemical parameters in the penile ischemia-reperfusion model in rats. Materials and Methods: In this experimental study, 18 adult male Spraque Dawley rats weighing 350-400 gr were used (three groups consisting of 6 rats each control, priapism+reperfusion and priapism+reperfusion+berberine groups). Penectomy materials, obtained at the end of study, was investigated for changes in tissue TOS, TAS, OSI, GSH, MPO, GRP78, ATF6, CHOP, MDA, SOD, GPx levels, and histological features of the removed penile tissue (for vasocongestion in caverns, urethral epithelial degeneration, mean sinusoidal area of caverns (µm2), vascular congestion in caverns, increase in connective tissue around the cavern) were evaluated.