Esnek çalışma uygulamalarının iş hayatı üzerindeki etkilerinin kuşaklar perspektifinde incelenmesi ve bir araştırma
Investigation of the effects of flexible working practices on business life in the perspective of generations and a research
- Tez No: 751160
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALTAN DOĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Evden Çalışma, Esnek Çalışma Saatleri, Kuşaklar, İş Yaşamı
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 300
Özet
Araştırmada Türkiye genelindeki eğitim kurumlarında çalışan bebek patlaması, X ve Y kuşaklarının işe bağlılık, iş stresi, iş güvencesizliği algısı, işten ayrılma niyeti, iş- aile çatışması ve iş tatmini seviyeleri, esnek çalışma modelleri olan evden çalışma ve esnek çalışma saatleri uygulamalarından yararlanma durumlarına göre karşılaştırılmıştır. Araştırmada bebek patlaması, X ve Y kuşaklarının işe bağlılık, iş stresi, iş güvencesizliği algısı, işten ayrılma niyeti, iş-aile çatışması ve iş tatmini seviyelerinin esnek çalışma uygulamalarından yararlanma durumlarına göre farklılaşıp farklılaşmadığının tespit edilmesi hedeflenmektedir. Araştırmada sadece eğitim sektöründe ders veren bireyler araştırmaya dahil edilmiş ve araştırmaya toplam 3767 akademisyen ve öğretmen katılmıştır. Elde edilen verilerin analiz edilmesinde bağımsız t-testinden ve ANOVA testinden faydalanılmıştır. Araştırmada sonuç olarak evden çalışma düzeylerine göre bebek patlaması kuşağı için yalnızca iş güvencesizliği algısı değişkeninde ortalamalar arasında anlamlı bir farklılık tespit edilirken; X ve Y kuşağı için ise iş-aile çatışması dışında kalan diğer tüm değişkenler için anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Esnek çalışma saatleri uygulamalarından yararlanma durumlarına göre ise bebek patlaması kuşağı için iş güvencesizliği algısı ve iş-aile çatışması değişkenleri için ortalamalar arasında anlamlı bir farklılık tespit edilirken; X ve Y kuşağı bireyleri için araştırmanın tüm değişkenleri için ortalamalar arasında anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the baby boom, X and Y generations working in educational institutions were compared according to their work commitment, job stress, job insecurity perception, intention to leave, work-family conflict and job satisfaction levels, working from home and using flexible working hours. In the research, it is aimed to determine whether the levels of baby boom, X and Y generations' work commitment, job stress, job insecurity perception, intention to leave, work-family conflict and job satisfaction differ according to their use of flexible working practices. As a result of the study, a significant difference was determined for the baby boom generation only in terms of job insecurity perception, according to the level of working from home; For the X and Y generations, significant differences were found between the averages according to the level of working from home in all other variables except work-family conflict. In terms of flexible working hours, a significant difference was determined for the baby boom generation individuals, in terms of job insecurity and work-family conflict, according to their use of flexible working hours; A significant difference was found for all variables for the X generation and for the Y generation individuals, according to their use of flexible working hours.