Cancavid milisleri ve Sudan siyasetindeki rolleri
Canjavid militias and their role in Sudan politics
  1. Tez No: 751165
  2. Yazar: ALİ RECAİ POLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜRSEL BAYRAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Cancavid, Paramiliter, Sudan, Darfur, Afrika, Janjaweeds, Paramilitary, Sudan, Darfur, Africa
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Bölge Çalışmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Afrika Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
İlk insan topluluklarından günümüze; sınırlı kaynakların kullanımı, güvenlik, çıkar ve nihayetinde toplulukların; hayatta kalma endişeleriyle birbirleri arasında çatışmalar ve buna bağlı olarak da kaos var olmuştur. Dünya siyasetinde bir süre sömürge faaliyetlerinin merkezinde yer alan Afrika kıtası, sömürgeciliğin kalıtsal getirileri sonrasında; asimilasyon, yozlaşma, kimliksizlik, otorite boşluğu, teknolojik geri kalmışlık, güvenlik ve istikrarsızlık gibi sorunlar nedeniyle kıta olarak istikrarı sağlayamamıştır. Afrika, günümüzde birçok çatışma ve gruplaşmanın merkezi haline gelmiştir. Yoğun çatışma ve zayıf devlet idaresi alanlarında devletler paramiliter gruplar oluşturur veya mevcut örgütleri destekler. Bu yapılar, otoriteden aldıkları teçhizat, asker, gıda ve mühimmat gibi lojistik yardımlar sayesinde varlıklarını sürdürürler. Devletlerden aldıkları güçle çatışma alanlarında devletlerin çıkarları için var olurlar ve bu varlık resmen devletin elinde olmadığı için bazı durumlarda devlet çıkarlarını korumak için bu tür yollara başvurabilir. Coğrafi olarak Afrika'nın en büyük ülkesi olan Sudan, 40 yıldır aralıklı olarak iç savaşla harap durumdadır. Güney Sudan'da son yirmi yılda savaş ve kıtlık nedeniyle 2 milyondan fazla insan yaşamını yitirmiş ve milyonlarca insan evlerini terk etmek zorunda kalmıştır. Darfur'daki kriz, Şubat 2003'te Darfur'daki iki isyancı grubun, Ulusal Kongre Partisi hükümetine meydan okumak için ortaya çıkmasıyla, büyük bir insani felakete yol açmış ve yaklaşık 2 milyon kişi yerinden edilmiştir. 200 binden fazla insan komşu Çad'a göçe zorlanarak mülteci konumuna düşmüş ve yaşanan çatışmalarda 300 binden fazla insan hayatını kaybetmiştir. Sudan'ın geçmişten günümüze siyasi tarihi incelendiğinde hiç şüphesiz göze çarpan ana konulardan biri Darfur Sorunu ve Cancavid paramiliterleri olmaktadır. Cancavid paramiliterleri, Darfur bölgesinde uzun süredir varlığını sürdüren bir yapıdır. Cancavid milisleri, Darfur'daki isyanda, Sudan hükümetini desteklemek için kullanılan paramiliter bir güçtür. Bu tez; devletlerin neden paramiliter gruplara destek verdiğini, bu desteğin faydaları ve zararlarını anlaşılmasına yardımcı olmak amacıyla Sudan'ın siyasal hayatında önemli bir yere sahip olan paramiliter grup Cancavidler'in ele alınmasını hedeflemiştir. Sudan'ın Darfur bölgesinde çok sayıda katliam, yağma ve şiddet olayları ile suçlanan Cancavid Milislerinin kimler olduğu, ortaya çıkmalarındaki etkenleri, Darfur Sorunu ve 2019 yılında Ömer El Beşir'in askeri darbeyle devrilmesinin ardından halihazırda Sudan'daki pozisyonları ele almıştır. Böylelikle Cancavidler'in tarihini, amacını, eylemlerini ve Sudan siyasetindeki rolünü de anlayabilmemize yardımcı olmuştur.
Özet (Çeviri)
From the first human communities to the present day; the use of limited resources, security, interests, and, ultimately, communities; there have been conflicts between each other over survival concerns and, by extension, chaos. The African continent, which was at the center of colonial activities in world politics for a while, after the hereditary returns of colonialism, has not been able to achieve stability as a continent due to problems such as assimilation, corruption, lack of identity, authority vacuum, technological backwardness, security and instability. Today, Africa has become the center of many conflicts and groupings. In areas of intense conflict and weak state administration, states form paramilitary groups or support existing organizations. These structures survive thanks to logistical assistance such as equipment, soldiers, food, and ammunition they receive from the authorities. They exist to protect the interests of states in areas of conflict with the power they receive from states, and since this entity is not officially in the hands of the state, the state may resort to such means to protect its interests. Geographically, Sudan, Africa's largest country, has been devastated by intermittent civil war for 40 years. In South Sudan, more than 2 million people have lost their lives due to war and famine in the last two decades, and millions of people have been forced to flee their homes. The crisis in Darfur led to a major humanitarian catastrophe in February 2003, when two rebel groups in Darfur emerged to challenge the National Congress Party government, displacing nearly 2 million people. More than 200,000 people have been forced to migrate to neighboring Chad and become refugees, and more than 300,000 people have lost their lives in the conflicts. When the political history of Sudan from past to present is examined, one of the main issues that undoubtedly stands out is the Darfur Problem and the Janjaweed paramilitaries. The Janjaweed paramilitaries are a long-standing structure in the Darfur region. The Janjaweed militia is a paramilitary force used to support the Sudanese government in the rebellion in Darfur. This thesis aims to help understand why states support paramilitary groups and the benefits and harms of this support. It aimed to address the Janjaweeds, a paramilitary group that has an important place in Sudan's political life. He discussed who the Janjaweed Militiamen are, who have been accused of numerous massacres, looting, and violence in the Darfur region of Sudan; the factors in their emergence, the Darfur Problem; and the positions already in Sudan after the overthrow of Omar al-Bashir by a military coup in 2019. In this way, it has helped us to understand the history, purpose, actions, and role of the Janjaweeds in Sudanese politics.