Organizasyonlarda görev almış bireylerin boş zaman yönetimi, motivasyon ve iletişim becerilerinin yaşam memnuniyetine etkisi: Gençlik ve spor gönüllüleri derneği örneği
The effect of leisure management, motivation and communication skills on life satisfaction of individuals involved in organizations: Youth and sports volunteers association
  1. Tez No: 751178
  2. Yazar: DAMLA ÖZSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURGAY BİÇER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor Gönüllülüğü, Boş Zaman Yönetimi, Motivasyon, İletişim, Sports Volunteering, Free Time Management, Motivation, Communication
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 230
Özet
Amaç: Araştırmada, spor organizasyonlarında görev almış gönüllülerin boş zaman yönetimi, motivasyon ve iletişim becerilerinin yaşam memnuniyetine etkisinin incelenmesi hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya kolayda örnekleme yöntemiyle toplam 390 spor gönüllüsü dahil olmuştur. Araştırmada; Akgül ve Karaküçük (2015) tarafından Türkçeye uyarlanan“Boş Zaman Yönetimi Ölçeği”, Dündar vd. (2007) tarafından oluşturulan;“İçsel ve Dışsal Motivasyon Araçları Ölçeği”, Koca ve Erigüç (2017) tarafından Türkçeye uyarlanan;“İletişim Yeterlilik Ölçeği”, Akın ve Yalnız (2015) tarafından Türkçeye uyarlanan;“Yaşam Memnuniyeti Ö lçeği”kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 2.0 paket programı ve AMOS programıyla analiz yapılmıştır. Bulgular: Araştırmanında Amos programı ile kurulan yapısal eşitlik modeli sonucu: Boş zaman yönetimi, motivasyon araçlarının ve iletişim becerilerinin yaşam memnuniyetini olumlu yönde etkilediği sonucu elde edilirken, Spss programı ile yapılan Mann Whitney U Testi ve Kruskal Wallis Testi sonuç gönüllülerin yaşam memnuniyeti puanlamalarında çeşitli değişkenlerde anlamlı farklılık elde edilmiştir. Sonuçlar: Araştırmanın örneklem grubu gönüllü olarak motivasyon ve yaşam memnuniyetlerini arttırmak için boş zamanlarını bilinçli bir şekilde yöneterek insanlarla olan iletişimlerini geliştirmeyi önceden amaçlandırdıklarından dolayı yaşam memnuniyeti onlar için bir yaşam biçimidir. Boş zaman yönetiminin yaşam memnuniyeti üzerine etkisi vardır, iletişim tutum ve becerilerinin yaşam memnuniyeti üzerinde etkisi vardır ve motivasyonun yaşam memnuniyeti üzerine etkisi vardır hipotezleri bu örneklem grubu üzerinde doğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this research; It is aimed to examine the effects of free time management, motivation and communication skills on life satisfaction in individuals who have taken sports organizations within of Youth and Sports Volunteers. Materials and Methods: A total of 390 sports volunteers were included in the study by convenience sampling method. In the research;“Leisure Management Scale”adapted into Turkish by Akgül and Karaküçük (2015), Dündar et al. (2007) created by;“Intrinsic and Extrinsic Motivational Tools Scale”, adapted into Turkish by Koca and Erigüç (2017);“Communication Proficiency Scale”was adapted into Turkish by Akın and Solo (2015);“Life Satisfaction Scale”was used. The obtained data were analyzed with SPSS 2.0 package program and AMOS program. Results: The result of the structural equation model established with the Amos program: Leisure management, motivation tools and communication skills have positively affected life satisfaction. significant difference was obtained according to socio-cultural variables. Conclusion: Life satisfaction is a way of life for them, as the sample group of the research voluntarily aims to improve their communication with people by consciously managing their spare time in order to increase their motivation and life satisfaction. The hypotheses that leisure management has an effect on life satisfaction, communication attitudes and skills have an effect on life satisfaction, and motivation has an effect on life satisfaction were confirmed on this sample group.