Ege bölgesi'nde yetiştiriciliği yapılan levrek (Dicentrarchus labrax) balıklarında yayılış gösteren miksozoan grubu parazitlerin çeşitliliği
Diversity of myxozoan parazites infacting on sea bass (Dicentrarchus labrax) fish cultured in Aegean sea
  1. Tez No: 751336
  2. Yazar: DUYGU ODABAŞ ALVER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER ERTÜRK, DR. ÖĞR. ÜYESİ CEM TOLGA GÜRKANLI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Ceratomyxa diplodae, Ceratomyxa sp, Ege Denizi, Kudoa dicentrarchi, Levrek (Dicentrarchus labrax), Miksozoa, Moleküler Filogeni, 18S rDNA, Aegean Sea, Ceratomyxa diplodae, Ceratomyxa sp, Kudoa dicentrarchi, Molecular Phylogeny, Myxozoa, Sea Bass (Dicentrarchus labrax), 18S rDNA
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu tez çalışması ile Ege Bölgesi'nde yetiştiriciliğin en yoğun yapıldığı iller olan İzmir ve Muğla'daki yetiştiricilik çiftliklerinden temin edilen levrek (Dicentrarchus labrax) balıklarını enfekte eden miksozoa parazit türlerinin morfolojik ve moleküler karakterizasyonları, filogenetik soy ilişkileri ve mevsimsel dağılımları araştırılmıştır. Temmuz 2019-Haziran 2020 tarihleri arası yapılan bu araştırmada 240 adet levrek balığı incelenmiş, 147 tanesinde (%61.25) miksozoa parazitleri görülmüştür. Parazitler miksozoa spor morfolojisine göre değerlendirildiğinde birbirinden farklı üç morfotip olduğu görülmüştür. Morfotiplerin 18S rDNA gen bölgelerinin nükleotit dizileri belirlenmiş ve Neighbor-Joining, Maximum-Likelihood ve Maximum-Parsimony algoritmaları kullanılarak filogenetik analizleri yapılmıştır. Elde edilen morfolojik ve moleküler bulgulara göre morfotiplerden biri Kudoa dicentrarchi, diğeri Ceratomyxa diplodae olarak tanımlanmıştır. Moleküler olarak belirlenemeyen, morfolojik olarak C. labracis morfolojisi gösteren diğer morfotipin ise tarafımızca Ceratomyxa sp. olarak tanımlanması uygun bulunmuştur. K. dicentrarchi parazit türü balıkların safra kesesi ve gonadlarında görülürken, Ceratomyxa diplodae ve Ceratomyxa sp. olarak tanımlanan bireylerimize sadece safra kesesinde rastlanmıştır. Kudoa dicentrarchi türü parazit prevalansı %38.75, Ceratomyxa diplodae %37.92, Ceratomyxa sp. ise %2.5 olarak hesaplanmıştır. Parazitler en yoğun ağustos ve eylül aylarında görülürken, en az kış mevsiminde görülmüştür. Bu tez kapsamında tanımlanan Kudoa dicentrarchi, Ceratomyxa diplodae ve Ceratomyxa sp. türleri mevcut literatür bilgileri ışığında Türkiye'de Ege Bölgesi'nde ve levrek balıklarında tür seviyesinde tanımlanan ilk bireyler olmuştur. Bu türler Ege Denizi parazit faunası için yeni kayıt niteliğindedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the morphological and molecular characterizations, phylogenetic lineage relationships and seasonal distributions of Myxozoan parasites infecting sea bass (Dicentrarchus labrax) fish obtained from aquaculture farms in İzmir and Muğla, the provinces where farming is most intensive in the Aegean Region, were investigated. In this study, which was carried out between July 2019 and June 2020, 240 sea bass fish were examined and myxozoa parasites were observed in 147 (61.25%) of them. When the parasites were examined according to myxozoa spore morphology, it was observed that there were three different morphotypes. The nucleotide sequences of the 18S rDNA gene regions of the morphotypes were determined and phylogenetic analyzes were performed using Neighbor-Joining, Maximum-Likelihood and Maximum-Parsimony algorithms. According to the morphological and molecular findings obtained, one of the morphotypes was defined as Kudoa dicentrarchi and the other as Ceratomyxa diplodae. The other morphotype, showing C. labracis morphology but cannot be determined molecularly, was decided to be defined is Ceratomyxa sp. by us. While K. dicentrarchi parasite species was seen in the gallbladder and gonads of fish, individuals defined as Ceratomyxa diplodae and Ceratomyxa sp. were found only in the gallbladder. Parasite prevalence were calculated as 38.75% for Kudoa dicentrarchi, 37.92% for Ceratomyxa diplodae and as 2.5% for Ceratomyxa sp. While the parasites were the most common in august and september, while they were seen the least in winter. Kudoa dicentrarchi, Ceratomyxa diplodae and Ceratomyxa sp. species defined within the scope of this thesis were the first individuals defined at the species level in the Aegean Region and in sea bass fish in Turkey, in the light of the available literature. These species are new records for the parasitic fauna of the Aegean Sea.