Sınovac aşısı uygulanan sağlık çalışanlarında aşı sonrası antikor düzeyinin belirlenmesi
Determination of post vaccination antibody levels in HEALTH workers administered with sinovac vaccine
- Tez No: 751343
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖNÜL ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Covid-19, aşı, sağlık çalışanları, antikor, Covid-19, vaccine, healthcare workers, antibody
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Covid-19 etkeni SARS-CoV-2, 2019 yılının son aylarında Çin'de ortaya çıkmış ve dünya geneline kısa sürede yayılmıştır. Coronavirüs ailesinin yeni üyesi olan SARS-CoV-2 insan kaynaklı zoonotik enfeksiyondur. SARS-CoV-2 enfeksiyonu dünya genelinde çok sayıda ölüme yol açmış ve çeşitli krizleri de beraberinde getirmiştir. Enfeksiyon ile mücadelede tanı, tedavi ve enfeksiyonu önleyebilmek için aşılanma, aşılanma ile oluşan bağışıklık kritik değerler arasındadır. SARS-CoV-2 için geliştirilmiş çeşitli türde aşılar bulunmaktadır. Çalışmamızda SARS-CoV-2 için geliştirilen inaktif türdeki iki doz Sinovac aşı uygulanmış Mersin Üniversitesi Hastanesinde bulunan sağlık çalışanlarında aşılanma sonrası oluşan antikor değerleri incelenmesi hedeflenmiştir. Çalışmaya 15.03.2021 ile 15.09.2021 tarihleri arasında Mersin Üniversitesi Hastanesinde bulunan gönüllü 186 sağlık çalışanları dahil edildi. Antikor düzeyini belirlemek için BECKMAN firmasına ait Access SARS-CoV-2 IgG testi kullanıldı. Çalışmaya dahil edilen 186 sağlık çalışanlarının %47,8'ini (n=89) erkek, %52,2'sini (n=97) kadın bireyler oluşturmuştur. Yaş ortalaması 42,3±8,7 (23-60) olarak bulunmuştur. 186 sağlık çalışanından 22'sinin (%11,8); alerjik rinit, diyabet, enteropati, hipotroidi, malignite-kemoterapotik ajan kullanım öyküsü (n=5), fibromiyalji (n=1), hipertansiyon (n=4) ve hipertiroidi (n=4) gibi ek hastalıklar ve durumlar taşıdıkları belirlenmiştir. Sağlık çalışanlarında yaş düzeylerine bakıldığında 40 yaş ve altı sağlık çalışanları ile 40 yaş üzeri sağlık çalışanlarının pozitiflik oranları arasında anlamlı farklılık tespit edilmiş, yaş artışı ile birlikte antikor düzeyinin düşüş gösterdiği gözlemlenmiştir. Cinsiyetler arasında antikor sonuçlarına bakıldığında ise kadın ve erkek bireyler arasında anlamlı bir farklılık gözlemlenmemiştir. Kadınlarda ortalama SARS-CoV-2 antikor düzeyleri 21,2 (CI:14,3-28,0), erkeklerde 22,5 (CI: 11,2-33,8) olarak bulunmuştur. Kronik rahatsızlığı olduğu bilinen 22 kişinin sağlıklı kişilerle değerleri incelendiğinde anlamlı bir fark gözlemlenmemiştir. Kişilerin antikor yanıtında cinsiyete bağlı bir farklılık oluşmadığını, ancak yaş artışının antikor oluşumuna negatif bir etkisinin olduğunu tespit ettik. İnaktif aşılama sonrasında diğer aşı türleri ile heterolog aşılama uygulandığında oluşacak antikor değerlerinin karşılaştırmalı analizleri çok değerli veriler sağlayabilir. Bu nedenle ülkemizde halihazırda uygulanan iki farklı aşı türü ile aşılanan kişilerin antikor yanıtı ile ilgili yapılacak çalışmalar için önemli veriler teşkil edeceği düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
The Covid-19 agent SARS-CoV-2 emerged in China in the last months of 2019 and spread throughout the world in a short time. SARS-CoV-2, a new member of the coronavirus family, is a human-induced zoonotic infection. SARS-CoV-2 infection caused many deaths worldwide and brought along various crises. In the fight against infection, vaccination and immunization are among the critical values in order to diagnose, treat and prevent infection. There are several types of vaccines developed for SARS-CoV-2. In our study, it was aimed to examine the antibody values formed after vaccination in healthcare workers in Mersin University Hospital, who were administered two doses of inactivated Sinovac vaccine developed for SARS-CoV-2. Between 15.03.2021 and 15.09.2021, 186 volunteer health workers at Mersin University Hospital were included in the study. Access SARS-CoV-2 IgG test from BECKMAN company was used to determine the antibody level. Of the 186 healthcare workers included in the study, 47.8% (n=89) were male and 52.2% (n=97) were female. The mean age was found to be 42.3±8.7 (23-60). 22 out of 186 health workers (11.8%); It was determined that they had additional diseases and conditions such as allergic rhinitis, diabetes, enteropathy, hypothyroidism, malignancy-chemotherapeutic agent use history (n=5), fibromyalgia (n=1), hypertension (n=4) and hyperthyroidism (n=4). Considering the age levels of healthcare professionals, a significant difference was found between the positivity rates of healthcare professionals aged 40 and under and those over 40 years of age, and it was observed that the antibody level decreased with increasing age. When the antibody results between the genders were examined, no significant difference was observed between male and female individuals. The mean SARS-CoV-2 antibody levels were found to be 21.2 (CI:14.3-28.0) in women and 22.5 (CI: 11.2-33.8) in men. When the values of 22 people known to have chronic diseases were examined with healthy people, no significant difference was observed. We found that there was no gender-related difference in the antibody response of individuals, but that the increase in age had a negative effect on antibody formation. Comparative analyzes of antibody values that will occur when heterologous vaccination with other vaccine types after inactive vaccination can provide invaluable data. For this reason, we think that it will constitute important data for studies on the antibody response of people vaccinated with two different types of vaccines currently applied in our country.