Kadın voleybolcuların bilişsel davranışçı fiziksel aktivite düzeyleri ile mental dayanıklılıkları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between cognitive behavioral physical activity levels and mental resilience of female volleyball players
  1. Tez No: 751363
  2. Yazar: ORHAN CEPHECİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAMAZAN ŞEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Dayanıklılık, Bilişsel Davranışçı Fiziksel Aktivite, Spor, Voleybol, Endurance, Cognitive Behavioral Physical Activity, Sports, Volleyball
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu araştırmanın amacı, kadın voleybolcuların bilişsel davranışçı fiziksel aktivite düzeyleri ile dayanıklılıkları arasındaki ilişkiyi bazı değişkenler açısından incelemektir. Araştırma nicel araştırma desenlerinden ilişkisel tarama modeli ile değerlendirilmiştir. Araştırma grubunu 2018-2019 Voleybol Sezonunda Kadınlar 2. Lig müsabakalarında Adana ilinde düzenlenen Play off müsabakalarına katılan 16 takım arasından kolayda örneklem yöntemi ile seçilen 187 sporcu oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak, birinci bölümde demografik bilgileri içeren“Kişisel Bilgi Formu”, ikinci bölümde Schembre ve ark. (2015) tarafından geliştirilen Eskiler ve ark. (2016) tarafından Türkçe'ye uyarlanan“Bilişsel Davranışçı ve Fiziksel Aktivite Ölçeği”(BDFAÖ), üçüncü bölümde ise Sheard ve ark. (2009) tarafından geliştirilen, Pehlivan (2014) tarafından Türkçe'ye uyarlaması yapılan“Sporda Dayanıklılık Ölçeği”(MDÖ) kullanılmıştır. Verilerinin analizinde, aritmetik ortalama, standart sapma, frekans/yüzde, normal dağılım testi (Skewness-Kurtosis test), betimsel istatistiklerin yanında normal dağılım gösteren verilerde ikili karşılaştırmalarda t-testi, çoklu karşılaştırmalarda tek yönlü varyans analizi, normal dağılım göstermeyen verilerde ikili karşılaştırmalarda Mann-Whitney U testi, çoklu karşılaştırmalarda Kruskal Wallis-H testi yapılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre, sporcuların bilişsel davranışçı ve fiziksel aktivite düzeyleri ile dayanıklılık düzeyleri arasında anlamlı düzeyde ilişki tespit edilmiştir. Araştırma sonuçlarında verilerin eğitim durumu, yaş, gelir durumu, spora başlama yaşı, lig seviyesinde oynama yılı, milli takımda oynama durumu, haftalık antrenman sayısı, mevki değişkenlerinin analiz sonuçları incelendiğinde, alt boyutlarında farklılıkların olup olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between cognitive behavioral physical activity levels and resilience of female volleyball players according to some variables. The research was evaluated with the relational screening model one of the quantitative research designs. The research group consists of 187 athletes selected by easy sampling method among the 16 teams participating in the play-off competitions held in Adana in the Women's 2nd League competitions in the 2018-2019 Volleyball Season. As a data collection tool,“Personal Information Form”containing demographic information was used in the first part,“Cognitive Behavioral and Physical Activity Questionnaire (CBPAQ)”developed by Schembre et al. (2015) and adapted Turkish by Eskiler et al. (2016) in the second part, and the“Sport Resilience Scale (SMRS)”developed by Sheard et al. (2009) and adapted to Turkish by Pehlivan (2014) in the third part. In the analysis of the data, arithmetic mean, standard deviation, frequency/percentage, normal distribution test (Skewness-Kurtosis test), descriptive statistics as well as in normally distributed data t-test for pairwise comparisons, one-way analysis of variance in multiple comparisons, non-normally distributed data Mann-Whitney U test for pairwise comparisons, Kruskal Wallis-H test in multiple comparisons was used. According to the results, a significant relationship was found between the cognitive behavioral and physical activity levels of the athletes and their endurance levels. In the results of the research, when the analysis results of the data's educational status, age, income status, age of starting sports, year of playing at league level, playing status in the national team, number of weekly training, position variables were examined, it was determined whether there were differences in the sub-dimensions.