Ortognatik cerrahi planlanan sınıf 2 ve sınıf 3 hastalarda beden dismorfik bozukluğunun araştırılması
Investigation of body dysmorphic disorder in class 2 and class 3 patients planned for orthognatic surgery
- Tez No: 751518
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAT AKBULUT
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: anksiyete, beden dismorfik bozukluğu, obsesyon, ortognatik cerrahi, anxiety, body dysmorphic disorder, obsession, orthognathic surgery
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Ortognatik cerrahi, maksillo-mandibular deformite ve asimetrilerin tedavisi için en önemli cerrahilerden biridir. Maksillo-mandibular deformitenin düzeltilmesi aynı zamanda estetik bir değer de kazandırmaktadır. Mevcut araştırmalar, hastaların ortognatik cerrahi için motivasyon olarak yüz görünümlerinin önemli bir sebep olduğunu ve ortognatik cerrahi hastalarının kozmetik – estetik cerrahi hastalarıyla benzer psikolojik motivasyonlara sahip olduklarını öne sürmüştür. Beden dismorfik bozukluğu (BDB), hayali veya abartılı bir deformite ile meşgul olmayı içeren rahatsız edici bir durumdur. BDB'li bireyler görünüşlerinde diğer insanlar tarafından gözlemlenemeyen veya sadece hafif fark edilen bir veya daha fazla algılanan kusurla meşgul olurlar. Hastaların ortognatik cerrahi için motivasyonları ve ortognatik cerrahiden beklentileri çok önemlidir. Hastaların gerçekçi olmayan kaygıları ve aşırı estetik beklentileri ameliyat başarılı olsa bile hastayı memnun etmeyebilir. Bu çalışmada, ortognatik cerrahi planlanan Sınıf 2 ve Sınıf 3 iskeletsel deformitesi olan hastalarda BDB'nin varlığı ve anksiyete, depresyon ve obsesif kompulsif bozukluk (OKB) ile olan komorbiditesi araştırılmıştır. Sonuç olarak; ortognatik cerrahi için kliniğimize başvuran hastalarda, genel popülasyona kıyasla daha yüksek oranda BDB (%20,4) görülmüştür. İskeletsel deformite türüne göre kıyasladığımızda BDB açısından sınıf 2 ile sınıf 3 arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Bu çalışmaya özgü olarak erkek hastalar, tüm parametrelerde kadınlara göre BDB, OKB, depresyon, anksiyete ve stres yönünden istatistiksel olarak daha yüksek skorlara sahipti. Tüm bunları göz önüne alarak ortognatik cerrahi talep eden hastaların psikolojik durumları ve beklentileri ameliyattan önce dikkatli bir şekilde değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Orthognathic surgery is one of the most important surgeries for the treatment of maxillomandibular deformity and asymmetries. Correction of the maxillomandibular deformity also adds an aesthetic value. Existing research has suggested that facial appearance is an important reason for patients' motivation for orthognathic surgery, and that orthognathic surgery patients have similar psychological motivations to cosmetic-aesthetic surgery patients. Body dysmorphic disorder is a distressing condition that involves preoccupation with an imaginary or exaggerated deformity. Individuals with BDD are preoccupied with one or more perceived defects in their appearance that are not observable to other people or are only mildly noticeable. Motivation of patients for orthognathic surgery and their expectations from orthognathic surgery are very important. Patients' unrealistic concerns and excessive aesthetic expectations may not satisfy the patient, even if the surgery is successful. The aim of this study was to investigate the presence of BDD and its comorbidity with anxiety, depression and obsessive compulsive disorder (OCD) in patients with Class 2 and Class 3 skeletal deformities scheduled for orthognathic surgery. As a result; A higher rate of BDD (20.4%) was observed in patients who applied to our clinic for orthognathic surgery compared to the general population. When compared according to the type of skeletal deformity, no significant difference was found between class 2 and class 3 in terms of BDD. Specific to this study, male patients had statistically higher scores for BDD, OCD, depression, anxiety and stress than females in all parameters. Considering all these, the psychological status and expectations of patients who request orthognathic surgery should be carefully evaluated before the operation.