Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Aile Hekimliği polikliniğine başvuran erişkin kişilerin erişkin aşıları hakkında bilgi, tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi
Evaluation of knowledge, attitudes and behaviors about adult vaccines of adults applying to the Zonguldak Bülent Ecevit University Family Medicine outpatient clinic
  1. Tez No: 751580
  2. Yazar: TUĞBA ÇİMŞİR SORAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL AKTUNÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aşı, bağışıklama, erişkin, Zonguldak, bilgi düzeyi, tutum, Vaccination, immunization, adult, Zonguldak, level of knowledge, attitude
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, Zonguldak Bülent Ecevit Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği polikliniğine başvuran erişkin kişilerde, Sağlık Bakanlığı tarafından erişkin dönemdeki kişilere ve çeşitli durumlar nedeniyle risk altında olan erişkinlere önerilen aşılar hakkında bilgi, tutum ve davranışlarının saptanmasıdır. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma, Zonguldak Bülent Ecevit Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği polikliniğine 01 Haziran 2021-01 Aralık 2021 tarihleri arasında herhangi bir nedenle başvuran 18 yaş ve üzeri randomize olarak ulaşılan 250 kadın ve 150 erkek katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Erişkin aşılaması konusunda kadın katılımcıların çoğunlukla sağlık çalışanlarını, erkek katılımcıların ise çoğunlukla yazılı ve görsel basını bilgi kaynağı olarak tercih ettikleri görüldü. Katılımcıların eğitim durumlarına göre tercih ettikleri bilgi kaynakları arasında bir fark bulunmadığı görüldü. Hem erkek hem kadın katılımcıların erişkin tipi difteri tetanoz aşısı dışındaki aşılar konusunda bilgi düzeyleri çok düşüktü. Erişkin çağda polionun epidemik ve endemik olduğu bölgelere seyahat edecek olan daha önce yeterli doz aşı yapılmamış kişilere ve göçmenlere hizmet veren ve/ veya doğrudan temas halinde olan ve ulusal aşı takvimine göre OPA yapıldığı belgelenmeyen kişilere polio aşısı yaptırılması gerektiğini bilen hiçbir katılımcı yoktu. Araştırma kapsamında sorgulanan erişkin çağı aşıları ile ilgili bilgi düzeyinin yükseköğrenimini tamamlamış katılımcıların daha yüksek olarak görüldü. Eğitim düzeyinden bağımsız olarak katılımcıların en çok bilgi sahibi oldukları aşılar grip ve erişkin tip difteri tetanoz aşıları olmuştur. Katılımcılar arasında kronik hastalığı bulunanların kronik hastalığı bulunmayan bireylere göre aşılar konusundaki bilgi düzeyleri arasında fark yoktu ve kronik hastalığı olan katılımcıların bilgi düzeyi beklenenden düşük idi. Erişkin dönemde önerilen aşılar hakkında en çok yaptırılan aşıların erişkin tip difteri tetanoz ve hepatit B aşıları olduğu saptanmıştır. Sağlık çalışanlarının, grip ve hepatit B aşılarını diğer meslek gruplarında çalışanlara göre daha fazla yaptırdığı görüldü. Bu sene grip aşısı yaptırma oranının tüm katılımcılar arasında düşük olduğu görüldü. HPV aşısı yaptırma oranının düşük olduğu görüldü. Sonuçlar: Kadın katılımcılarımız erkeklere göre pnömokok ve HPV aşıları konusunda daha bilgiliydiler. Erişkinlere belli endikasyonlarda önerilen polio aşısı hakkında hiçbir katılımcının bilgisi yoktu. Yükseköğrenimini tamamlamış olan katılımcılarınızın erişkinlere önerilen aşılar konusunda eğitim hayatı daha kısa sürmüş olan katılımcılara göre daha fazla bilgi sahibi oldukları görüldü. Erişkin tipi difteri tetanoz aşısı haricindeki hiçbir aşı hakkındaki bilgi düzeyi %50'yi geçmemişti. Çalışma bulgularımıza dayanarak tüm poliklinik hastalarımızın 65 yaşın üzerinde ebeveynleri bulunup bulunmadığını ve kendilerinin kronik hastalığa sahip olup olmadıklarını sormamız ve sonrasında erişkin dönem aşıları konusunda bilgi vermemiz gerektiğini düşündük.
Özet (Çeviri)
Objectives: The aim of this study is to determine the knowledge, attitudes and behaviors of adults who admitted to the Zonguldak Bülent Ecevit Health Practice and Research Hospital Family Medicine outpatient clinic, about the vaccines recommended by the Ministry of Health to adults in adulthood and to adults who are at risk due to various conditions. Materials and Methods: This study was applied to 250 female and 150 male participants randomly accessed who aged 18 and over who applied to Zonguldak Bülent Ecevit Health Practice and Research Hospital Family Medicine outpatient clinic between 01 June 2021 and 01 December 2021 for any reason. Results: Regarding adult vaccination, it was seen that female participants mostly preferred healthcare professionals, while male participants mostly preferred written and visual media as information sources about adult vaccination. It was seen that there was no difference between the information sources preferred by the participants according to their educational status. Both male and female participants had very low knowledge about vaccines other than adult-type tetanus and diphtheria vaccine. There was no participants who knew that polio vaccine should be given to people who will travel to regions where polio is epidemic and endemic in adulthood, who serve and/or direct contact with immigrants and people who have not been adequately vaccinated before, and who are not documented to have received OPV according to the national vaccination schedule. It was observed that the level of knowledge about adult vaccines questioned within the scope of the study was higher in participants who completed their higher education. Regardless of education level, the vaccines that the participants had the most knowledge about were influenza and adult-type diphtheria tetanus vaccines. Among the participants, there was no difference in the level of knowledge about vaccines among those with chronic diseases compared to individuals without chronic diseases, and the level of knowledge of the participants with chronic diseases was lower than expected. It has been determined that the most frequently used vaccines regarding the vaccines recommended in adulthood are adult type diphtheria tetanus and hepatitis B vaccines. It has been observed that healthcare professionals have received influenza and hepatitis B vaccines more than those working in other occupational groups. The rate of getting the flu vaccine this year was low among all participants. It was observed that the rate of HPV vaccination was low. Conclusions: Female participants were more knowledgeable about pneumococcal and HPV vaccines than males. None of the participants knew about the polio vaccine recommended for adults in certain indications. It was observed that the participants who completed their higher education had more knowledge about the vaccines recommended for adults than the participants who had a shorter educational life. The level of knowledge about any vaccine, except the adult diphtheria tetanus vaccine, did not exceed 50%. Based on our study findings, we thought that we should ask if all our outpatients have parents over the age of 65 and whether they have a chronic disease, and then provide information about adult vaccinations.