Aile Hekimliği Polikliniğine başvuran vitamin B12 eksikliği olan erişkin bireylerde tam kan sayımının değerlendirilmesi
Evaluation of complete blood count in adult individuals with Vitamin B12 deficiency who applying to the family medicine polyclinic
  1. Tez No: 955176
  2. Yazar: VAHAP ALHAS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE SEMRA DEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aile Hekimliği, MCHC, Tam Kan, Vitamin B12, Zonguldak, Family Medicine, MCHC, Hemogram, Vitamin B12, Zonguldak
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Vahap Alhas, Aile Hekimliği Polikliniğine Başvuran Vitamin B12 eksikliği Olan Erişkin Bireylerde Tam Kan Sayımının Değerlendirilmesi, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi, Aile Hekimliği Anabilim Dalı, Tıpta Uzmanlık Tezi, 2025 Amaç: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Hastanesi (ZBEÜH) Aile Hekimliği ve Obezite Merkezi Aile Hekimliği Polikliniğine başvuran vitamin B12 eksikliği olan erişkin bireylerde eksikliğin şiddeti ile tam kan sayımı arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi ve vitamin B12 eksikliğinin erken dönemde tanı alabilmesinde tam kan değerlerinin ne derecede katkı sağladığı incelenmektedir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma; analitik, gözlemsel ve retrospektif tipte bir araştırmadır. Bu çalışmaya ZBEÜH Aile Hekimliği ve Obezite Merkezi Aile Hekimliği polikliniğine 30 Ekim 2023 ile 30 Ekim 2024 tarihleri arasında başvuran 326 hasta dahil edilmiştir. Bulgular: Kadınlarda vitamin B12 ortalaması daha yüksek bulunmuştur. B12 eksikliği olan hastalarda Hemoglobin (HGB), Hematokrit (HCT), Kırmızı Kan Hücresi (RBC), Ortalama Eritrosit Hemoglobini (MCH), Ortalama Eritrosit Hemoglobin Konsantrasyonu (MCHC), Trombosit Dağılım Genişliği (PDW), Eozinofil (EOS) ve Lenfosit (LYM) düşük; Ortalama Trombosit Hacmi (MPV) yüksek bulunmuştur. B12 eksikliği olan hastalarda MCHC düzeyi de düşük bulunmuştur. LYM ve MCHC düzeyi düşük olan hastalar ile Nötrofil (NEU) ve Lökosit (WBC) düzeyi yüksek olan hastaların B12 ortalaması düşük bulunmuştur. Vitamin B12 ile HGB, MCH, MCHC, PDW ve LYM arasında pozitif korelasyon; B12 ile MPV, Trombosit (PLT) ve NEU arasında negatif korelasyon bulunmuştur. Sonuçlar: Vitamin B12 eksikliği olan hastalarda MCHC değeri ve MCHC düzeyi düşük saptanmıştır. Çalışmamız vitamin B12 eksikliğinin tanısında MCHC değerinin dikkate alınması gerektiğini göstermektedir. Vitamin B12 ile MVC arasında bir ilişki saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Vahap Alhas, Evaluation of Complete Blood Count in Adult Indıvıduals with Vitamin B12 Deficiency Who Applying To The Family Medicine Polyclinic, Zonguldak Bülent Ecevit University, Faculty of Medicine, Department of Family Medicine, Zonguldak, 2025 Objective: This study aims to evaluate the relationship between the severity of vitamin B12 deficiency and complete blood count parameters in adult individuals with vitamin B12 deficiency who applied to the Family Medicine and Obesity Center Family Medicine Clinics of Zonguldak Bülent Ecevit University Hospital (ZBEÜH), and to investigate the extent to which complete blood count values contribute to the early diagnosis of vitamin B12 deficiency. Materials and Methods: This study is an analytical, observational and retrospective type of research. A total of 326 patients who applied to the ZBEÜH Family Medicine and Obesity Center Family Medicine Clinics between October 30, 2023, and October 30, 2024, were included in the study. Results: The average vitamin B12 level was found to be higher in women. In patients with vitamin B12 deficiency, HGB, HCT, RBC, MCH, MCHC, PDW, EOS, and LYM values were lower, while MPV was higher. MCHC levels were also found to be low in patients with B12 deficiency. Among those with low LYM and MCHC levels, the average vitamin B12 level was low; similarly, individuals with high NEU and WBC levels also had lower vitamin B12 averages. A positive correlation was found between vitamin B12 and HGB, MCH, MCHC, PDW, and LYM, whereas a negative correlation was observed between vitamin B12 and MPV, PLT, and NEU. Conclusion: In particular, the relationship between vitamin B12 and MCV was intended to be demonstrated; however, no significant association was found between the two parameters in our study. In patients with vitamin B12 deficiency, MCHC values and levels were found to be low. Our study suggests that MCHC should be taken into consideration in the diagnosis of vitamin B12 deficiency.