The effects of a value-based pedagogy for pre-service english teachers through literary texts
İngilizce öğretmen adaylarına edebi metinler yoluyla değerler öğretiminin etkililiği
  1. Tez No: 751717
  2. Yazar: MURAT ATA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA FERYAL ÇUBUKÇU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Değerler eğitimi, Edebi metinler, Ahlak, Kişilik eğitimi, Values education, literary texts, morality, character education
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 231
Özet
Bu çalışma edebi metinler yoluyla değerler eğitiminin İngilizce öğretmen adayları üzerindeki etkililiğini ortaya çıkarmayı amaçlamıştır. Çalışmada açımlayıcı sıralı desen kullanılmıştır. Bu çerçevede, çalışmanın katılımcıları Türkiyede bulunan bir devlet üniversitesinin İngilizce öğretmenliği bölümünden seçilmiştir. Bu çalışmada elli üç öğrenci etkin olarak yer almıştır. Tüm katılımcılar deney grubu ve kontrol grubu olarak iki gruba ayrılmıştır. Çalışmanın ilk aşamasında Portre Değerler Anketi ilgili üniversitenin İngilizce öğretmenliği bölümündeki katılımcılara (deney ve kontrol grubu) ön test olarak verilmiştir. Devamında deney grubuna altı haftalık edebi metinler yoluyla değerler eğitimi uygulaması yapılmıştır. Süreç, Portre Değerler Anketi' nin tüm katılımcılara gruplar arasındaki olası farklılıkları gözlemlemek maksadıyla son test olarak uygulanması ile sonlanmıştır. İkinci aşamada ise, katılımcıların değerler algılarını keşfetmek amacıyla odak grup görüşmesi yapılmıştır. Ön test devamında deney grubuna altı haftalık değerler eğitimi uygulaması yapılmıştır. Bu uygulamada kullanılan edebi metinler (kısa öyküler) planlı bir şekilde farklı yazarlardan çok kültürlülük ölçütüne dayandırılarak seçilmiştir. Akabinde, on iki adet ders planı görev tabanlı yaklaşım kuramına göre hazırlanmıştır. Ayrıca bu ders planlarında bulunan öğrenci etkinliklerinin hazırlanmasında Bloom taksonomisi ölçüt alınmıştır. Uygulama periyodundan sonra, son test olası değerler eğitiminin etkililiğini gözlemlemek amacıyla tüm katılımcılara verilmiştir. Daha sonra, deney grubundan on iki katılımcı ile odak grup görüşmesi yapılmıştır. Son olarak tüm katılımcılara kurgusal ahlaki çıkmazları içeren durumlar verilmiş ve katılımcıların değerleri içselleştirme ve algılama dereceleri ölçülmüştür. Nicel verileri analiz etmek için SPSS 22 uyarlaması kullanılmıştır. Nitel verileri analiz etmek için ise tematik kodlama yapılmıştır. Sonuçlar, ön test açısından, deney ve kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark oluşturmadığını göstermiştir. Öte yandan, Bloom taksonomisine dayandırılarak görev tabanlı yaklaşıma göre planlanmış olan altı haftalık değerler eğitiminin etkililiği son test sonuçları deney ve kontrol grupları açısından incelendiğinde, deney grubunda diğer iki grupla kıyaslandığında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar gözlenmiştir. Ayrıca, son test uygulaması tüm gruplarda cinsiyet açısından incelendiğinde, deney grubunda katılımcılar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar gözlenmiştir. Nitel verinin analizi neticesinde ise, katılımcıların değerler eğitimi algılarında olumlu sonuçların olduğu gözlenmiştir. Sonuç olarak, değerler eğitimi İngilizce öğretmeni adayları için farkındalık ve bilinç oluşturma adına son derece önem taşımaktadır. Değerler eğitimini iç içe bir beceri olarak sunmak öğrenci ve öğretmen açışından olumlu sonuçlar doğurmaktadır. Ayrı bir ders olarak okutulması yerine, değerler eğitiminin diğer derslerle iç içe sunulması hem öğrenme sürecini kolaylaştıracak hem de daha iyi bir toplum oluşumuna katkı sağlayacaktır. Ayrıca, edebi metinler yoluyla değerler eğitimi öğretiminin etkililiğini daha iyi görmek için benzer çalışmanın daha geniş bir evren ile daha uzun vadede yapılması gerekmektedir. Bu çalışma daha etkin ve bütüncül sonuçlar sunması adına diğer üniversitelerdeki İngilizce öğretmen adaylarına da uygulanmalıdır. Öte yandan, öğretmenlerin değerler algısı ve farkındalığı da ayrıca incelenmelidir.
Özet (Çeviri)
This study aims to reveal the effects of value-based pedagogy on pre-service English teachers through literary texts. An explanatory sequential mixed-methods design was adopted in the study. In this perspective, the participants were selected from the ELT Department of a state university, which is situated in Turkiye. Fifty-three participants actively took part in the study. The study's first phase encompassed a pre-test of Portrait Values Questionnaire, which was given to the all participants. Then, the participants were divided into the experimental and the control group. It was followed by a six-week treatment period for the experimental group, and was finalized with the post-test of Portrait Values Questionnaire. The post-test design was given to all the participants to demonstrate the differences between the experimental and the control group. In the second phase, the focus group interview revealed the participants' perceptions of values. After the administration of pre-tests, a six-week value-based pedagogy was implemented. For this period, as course materials, literary texts (short stories) were systematically selected from six different authors depending on the rationale of multiculturalism. Twelve lesson plans for each week were arranged according to the task-based approach. The tasks in the lesson plans were also designed according to Bloom's Taxonomy. Following the treatment process, the post-test was administered to both groups in order to see the possible outcomes of the treatment period. Then, a focus group interview was conducted with the experimental group participants (N =12). Lastly, all participants were given imaginary situational dilemmas to gauge their perception and internalization of values. The Statistical Package for Social Sciences (SPSS), Version 22, was used to analyze the quantitative data. Thematic coding is employed to analyze the qualitative data. The results indicated that there was no statistical meaningful difference in terms of pre-test scores between the experimental and the control group. However, a six-week value-based pedagogy designed with the task-based approach depending upon Bloom's Taxonomy provided statistically meaningful differences in terms of post-test scores between the experimental and the control group. Additionally, when the post-test results of both groups are analyzed in terms of gender, only for the experimental group, there is a statistically meaningful difference between the male and female students. The qualitative data analysis yielded positive perceptions of value-based pedagogy for the participants. To conclude, value-based education is of great necessity for pre-service teachers to create awareness and consciousness. Additionally, teaching values as an integrated skill yields positive outcomes both for teachers and for learners. Rather than being taught separately, the integration of values with another subject may ease the process of learning and help create a better society. Moreover, to see the effect of values education through literary texts, a similar study should be applied to a larger population over a more prolonged period. In order to claim more precise implications and positive effects, the study should be extended to the other pre-service language teacher from different universities. The instructors' perception in terms of values cognition should be examined as well.