Halkın memnuniyet ve beklentilerini karşılaması açısından belediyelerin sunduğu spor hizmetlerinin incelenmesi (İstanbul Bahçelievler Belediyesi örneği)
Investigation of sports services offered by municipalities in terms of the satisfaction and expectations of the public (Istanbul Bahçelievler mMunicipality case)
  1. Tez No: 751720
  2. Yazar: SONGÜL EKİCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KENAN SİVRİKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetimler, Belediye, Spor, Memnuniyet, Beklenti, Local Administrations, Municipality, Sports, Satisfaction, Expectation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırmanın amacı İstanbul Bahçelievler Belediyesi'nin sunduğu spor hizmetlerinin halkın beklentilerini, bakış açılarını ve memnuniyet düzeylerini belirlemektir. Bu amaçla araştırmanın evrenini İstanbul Bahçelievler'de ikamet eden ve belediyenin spor hizmetlerinden yararlanan 18 yaş üzeri 649 kadın ve 658 erkek olmak üzere toplam 1307 kişi oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen demografik bilgi formu ve (Yalçınkaya, 2013 tarafından geliştirilen 6'sı demografik 27 sorudan oluşan) spor hizmetlerine ilişkin beklenti ve memnuniyet anketi kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 21 paket programında frekans dağılımı yöntemi ile analiz edilmiştir. Yapılan istatistik analizler sonucuna göre katılımcılar; yeterince serbest zamanlarının olmadığını %48,7; günde en fazla 1-2 saat serbest zamanının olduğunu %45,8 ve onu da ev işleri yoğunluklu değerlendirdiklerini %69,4 ifade etmişlerdir. Bunun yanında belediyelerin tüm bu planlamaları yapmaları gerektiğini vurgulayanların oranı %65,2 ve planlamaların doğal ortamlara dönük olmaları gerektiğini belirtenlerin oranı ise %29,2'dir. Katılımcıların en önemli beklentilerinin bu tür aktivitelerin çocuklara yönelik olmasını isteyenler %28,3 ve çocuk oyun alanları oluşturulmasını isteyenler %44,8'dir. Elde edilen bulgular, belediyenin sunduğu hizmetlerde yaşanan eksikliklerin tespit edilmesi, hedef kitlenin belirlenmesi ve hizmetlerin iyileştirilmesi için önemlidir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the expectations, perspectives and satisfaction levels of the people of the sports services offered by Istanbul Bahçelievler Municipality. For this purpose, a total of 1307 people, 649 women and 658 men, over the age of 18, residing in Istanbul Bahçelievler and benefiting from the sports services of the municipality, constituted the population of the research. Demographic information form developed by the researcher and the expectation and satisfaction questionnaire (Composed of 27 questions, 6 of which are demographic, by Yalçınkaya, 2013) were used as data collection tools. The obtained data were analyzed with the frequency distribution method in the SPSS 21 package program. As a result of the statistical analysis; 48.7% that they did not have enough free time; 45.8% stated that they have a maximum of 1-2 hours of free time per day, and 69.4% stated that they use housework intensively. In addition, they emphasized that the municipalities should make all these plans, 65.2%, and 29.2% stated that the planning should be based on natural environments. It has been determined that the most important expectations are 28.3% for these kinds of activities for children and 44.8% for the creation of children's playgrounds. Among the information obtained, there are a large number of goods for the transportation of the mass and transportation opportunities available in the services in the discussed services.