الرُّؤَى الفِكرِيَّةُ والفَنِّيَّةُ فِي شعرِ مُحَمَّد الفُراتيّ
Muhammed Furati'nin şiirinde entelektüel ve sanatsal bakış açıları
  1. Tez No: 751760
  2. Yazar: DALAL HACBEKKUR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAMER KATEA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Görüş, düşünce, sanat, şiir, el-Furâtî, tahlil, tasvir, ortaya çıkarmak, visions, intellectual, artistic, poetry, Euphrates, analysis, description, disclosure
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arap Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 205
Özet
Bu çalışma Muhammed el-Furâtî'nin şiirsel eserlerinin incelenmesi ve tahlili üzerinden şekil ve muhteva arasında ortak bir ilişki bulmak için şiirindeki fikrî meseleleri, ortaya çıkarmaya ve bu meseleleri şekillendirmek için kullandığı en önemli sanat tekniklerini ve şairin kendi döneminde aradığı ve istenen görüşlere ulaşma çabasını yansıtmaya çalışmıştır. Bu araştırma giriş, üç bölüm ve bir sonuçtan oluşmaktadır. Birinci bölüm, düşünsel ve sanatsal bakış açısının açıklanması gibi araştırmadaki temel konular ve ardından şairin ve edebi eserlerinin tanıtılmasını ele almıştır. İkinci bölümde ise şairin şiirlerinde ele aldığı ve çağrıda bulunduğu siyasi, sosyal ve diğer alanlardan en önemli fikri konular işlenmiştir..., Ardından üçüncü bölümde de kapsamlı genel bir bakış sağlamak için dil, tasvir ve müzik dâhil olmak üzere sanatsal unsurlara değinilmiştir. Sonuç olarak bu araştırma, el-Furâtî'nin şiirinde talep ettiği fikir ve beklentilerinin genel bir portresini oluşturmada bu araçların katkısı ve uyumu olan bir dizi sonuca ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research worked to reveal the intellectual issues in the poetry of Muhammad Al-Furati, and to show the most important technical techniques that he employed to formulate these issues, in an attempt to reach the required visions of them that the poet sought in his time, through the study and analysis of his poetic works, to find a common relationship between form and content in it . This research came in an introduction, three chapters, and a conclusion. The first chapter dealt with basic issues in the research, from explaining the concept of intellectual and artistic visions, then introducing the poet and his literary works. As for the second chapter, it dealt with the most important intellectual topics that the poet addressed in his poems and called for them, from political, social, and others..., then the third chapter touched upon to present a comprehensive overview of his artistic means in them such as language, photography and music. In the conclusion, the research reached a set of results, the most important of which is the cooperation of these means and their combination in forming a general picture of the features of the visions and aspirations requested by Al-Furati in his poetry.