Farklı periodontal hastalıkların AAP 1999 ve AAP-EFP 2017 yıllarında yapılan periodontal hastalık sınıflandırılmasına göre karşılaştırılması
Comparison of different periodontal diseases according to the classification of periodontal diseases made in AAP 1999 and AAP-EFP 2017
- Tez No: 751767
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH SEÇKİN ERTUĞRUL
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Sınıflandırma, tanı, periodontal hastalık, Classification, diagnosis, periodontal disease
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Giriş ve amaç: Bu klinik çalışmada, teşhisi AAP 1999 sınıflandırması kriterlerine göre koyulan belirli hasta gruplarının, aynı zamanda AAP-EFP 2017 sınıflandırmasındaki karşılığının araştırılarak, elde edilen bulguların sınıflandırma sistemlerinin anlaşılması ve uygulanması açısından bazı noktaları aydınlatması amaçlanmıştır. Materyal ve metod: Çalışmaya, 1999 AAP sınıflamasına göre 262 gingivitis, 250 periodontitis olmak üzere toplam 512 birey dahil edilmiştir. Aynı hasta popülasyonu, eş zamanlı olarak AAP-EFP 2017 sınıflandırmasına göre, klinik periodontal sağlıklı, gingivitis veya periodontitis olarak gruplandırılmıştır. Klinik periodontal sağlıklı ve gingivitis grubundaki hastalara, sağlam veya azalmış periodonsiyum kriterlerine göre alt sınıflandırma uygulanmıştır. Periodontitis grubundaki hastalar, evreleme (evre I-IV) ve derecelendirme (derece A-C) algoritması kullanılarak sınıflandırılmıştır. Bulgular: AAP 1999 sınıflamasına göre gingivitis teşhisi konulan 262 hastanın %38,9'u 2017 AAP-EFP sınıflamasına göre İPGS, %0,8'i APGS-SP, %52,3'ü İPG, %1,9'u APG-NP ve %6,1'i APGİ-T çıkmıştır. LKP hastalarının %9,6'sı İPGS, %5,8'i APGS-SP, %1'i APGS-NP, %15,4'ü İPG, %1,9'u APG-NP, %5,8'i APGİ-T, %1'i evre I/derece A, %13,5'i evre I/derece B, %4,8'i evre I/derece C, %20,2'si evre II/derece B, %2,9'u evre II/derece C, %8,7'si evre III/derece B, %5,8'i evre III/derece C, %1'i evre IV/derece B ve %2,9'u evre IV/derece C çıkmıştır. GKP hastalarının %0,9'u evre I/derece B, %0,9'u evre II/derece A, %10,9'u evre II/derece B, %4,2'si evre II/derece C, %24,3'ü evre III/derece B, %21,8'i evre III/derece C, %0,9'u evre IV/derece B ve %36,1'i evre IV/derece C çıkmıştır. LAgP hastalarının %10'u APGİ-T, %10'u evre I/derece B, %10'u evre II/derece C, %10'u evre III/derece B, %50'si evre III/derece C ve % 10'u evre IV/derece C çıkmıştır. GAgP hastalarının %64,7'si 60 evre III/derece C ve %35,3'ü evre IV/derece C çıkmıştır. Sonuçlar: 1999 AAP sınıflandırma sisteminden farklı olarak, 2017 AAP-EFP sınıflandırmasında, hastalığın şiddetinin yanısıra bireye özgü karmaşıklık ve risk faktörleri de bu yeni sisteme dahil edilmiştir. 1999 AAP sınıflandırma sistemine göre gingivitis ve periodontitis olarak sınıflandırılan hastalar, 2017 AAP-EFP sınıflandırma sistemine göre daha spesifik olarak sınıflandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Background: In this clinical study, it is aimed to clarify some points in terms of understanding and applying the classification systems of the findings by investigating the corresponding patient groups in the AAP-EFP 2017 classification, as well as the diagnosis of certain patient groups diagnosed according to the AAP 1999 classification criteria. Methods: A total of 512 individuals, 262 with gingivitis and 250 with periodontitis, were included in the study according to the 1999 AAP classification. The same patient population was simultaneously grouped as clinical periodontal healthy, gingivitis or periodontitis according to the AAP-EFP 2017 classification. Patients in the clinical periodontal healthy and gingivitis group were subclassified according to the criteria of intact or diminished periodontium. Patients in the periodontitis group were classified using the staging (stages I-IV) and grading (grades A-C) algorithm. Results and conclusions: Unlike the 1999 AAP classification system, in the 2017 AAP-EFP classification, in addition to the severity of the disease, individual complexity and risk factors are also included in this new system. Patients classified as gingivitis and periodontitis according to the 1999 AAP classification system were more specifically classified according to the 2017 AAP-EFP classification system.