Multipl myelom hastalarında tanı anında sitogenetik bozukluk varlığının PET/CT ile ilişkisi ve sağkalım üzerine etkisi
The relationship of the presence of cytogenetic disorders with PET/CT at the time of diagnosis in multiple myeloma patients and the effect on survival
- Tez No: 751768
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERİH KIZIL ÇAKAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, İç Hastalıkları, Hematology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: multipl myelom, sitogenetik anormallik, PET/BT, multiple myeloma, cytogenetic abnormality, PET/CT
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hematoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Bu çalışmada amacımız multipl myelom hastalarında tanı anı bakılan konvansiyonel ve moleküler genetik anormallik varlığının, PET/BT bulguları ile arasındaki ilişkiyi göstermek ve sağkalım üzerine etkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hematoloji Kliniğinde Ocak 2014- Nisan 2021 yılları arasında multipl myelom tanısı ve tedavisi almış 148 hasta dahil edilmiştir. Hastaların tanı anı sitogenetik bulguları ve PET/BT görüntülemeleri, hasta dosyaları üzerinden ve hastane bilgi sisteminden retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Hastaların indüksiyon tedavi sonrası tedavi yanıtları ve genel sağkalım analizi yapılmıştır. Hastaların tanı anı moleküler ve konvansiyonel sitogenetik bulguları ile PET/BT bulguları değerlendirilmiş, SPSS v26.0 (IBM Corp, Armonk, NY) programı ile istatistiksel analizi yapılmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p0.05). Çalışmaya dahil edilen tüm hastaların genel sağkalım süresi 50 ay, moleküler sitogenetik anormallik taşıyan hasta grubunda 41 ay ve konvansiyonel sitogenetik anormallik taşıyan hasta grubunda ise 66 ay bulundu. Sonuç: Çalışmamız multipl myelom hastalarında tanı anı sitogenetik bulgularının PET/BT ile olan ilişkisini incelemektedir. Biz bu çalışmada hem konvansiyonel hem moleküler sitogenetik bozukluk varlığının, PET/BT'de görülen plazmasitom ve ekstramedüller tutulum ile yüksek suvmax değeri arasında anlamlı ilişkiyi gösteremedik. Literatüre baktığımızda yapılmış az sayıda klinik çalışma mevcut olup, söz konusu çalışmalarda bu durum belirsizliğini korumaktadır. Bu nedenle bu alanda daha fazla hasta sayısını içeren ileri çalışmalara ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: Our aim in this study is to show the relationship between the presence of conventional and molecular genetic abnormalities at the time of diagnosis and PET/CT findings in multiple myeloma patients and to investigate the effect on survival. Materials and Methods: 148 patients who were diagnosed and treated for multiple myeloma in Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Oncology Training and Research Hospital Hematology Clinic between January 2014 and April 2021 were included in our study. The cytogenetic findings and PET/CT scans of the patients at the time of diagnosis were evaluated retrospectively from patient files and from the hospital information system. Treatment responses after induction therapy and overall survival analysis of the patients were performed. Molecular and conventional cytogenetic findings and PET/CT findings at the time of diagnosis of patients were evaluated and statistical analysis was performed with SPSS v26.0 (IBM Corp, Armonk, NY) program. Statistical significance level was accepted as p0.05). The overall survival time of all patients included in the study was 50 months, 41 months in the patient group with molecular cytogenetic abnormalities, and 66 months in the patient group with conventional cytogenetic abnormalities. Conclusion: Our study examines the relationship between diagnosis cytogenetic findings and PET/CT in patients with multiple myeloma. In this study, we could not show a significant relationship between the presence of both conventional and cytogenetic disorders, plasmacytoma and extramedullary involvement seen on PET/CT, and high suvmax value. There are few clinical studies in the literature, and this situation remains uncertain in these studies. Therefore, we think that further studies with a larger number of patients are needed in this area.