حاشية على جزء عمَّ من أنوار التنزيل وأسرار التأويل للبيضاوي للشيخ محمد بن محمود، دباغ زاده الحنفي العينتابي (ت 1114 ه) من أول سورة النبأ إلى نهاية سورة الانفطار (دراسةً وتحقيقاً)
Şeyh Muhammed bin Mahmud Dabbâğzâde el-Hanefî'nin (Ö. 1114 H.) Beydâvî'nin Envâru't-Tenzîl ve Esrâru't-Te'vîl adlı eserinden Amme Cüzüne Hâşiyesi, Nebe Sûresinden İnfitâr Sûresinde kadar, inceleme ve tahkiki
  1. Tez No: 764817
  2. Yazar: RAFID SHADHAR KHUDHAIR AL-ZUBAIDI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULSALAM AL-YAGOOB
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Debbağzade, Envaru't-Tenzil, Amme Cüzü, Haşiye, el yazması, Dabbaghzadeh, Al-Baydawi, Al-Anwar Al-Tanzil, Juz' Amma, footnote, manuscript
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Debbağzade'nin Kadı Beydâvi'ye ait Amme cüzü tefsiri üzerindeki el yazma haşiyesi önemli haşiyelerden kabul edilmektedir. Zira bu haşiyeyi Kadı Beydâvi'nin tefsirinin üzerinde telif etmiştir. Müellif, tefsirinde birçok yönü ele almış ve birçok fikirden bahsetmiştir. Nitekim bu çalışmasında kendisinde mevcut olan tüm ilmi birikimini serdetmiştir. Başından sonuna kadar tek bir metot izlemiştir. Kadı Beydâvi'nin tefsirini kelime kelime incelemiş, Beydâvi'nin kelimelere ilişkin maksadı konusunda uyarılarda bulunarak üzerine not düşmüş ve şerh etmiştir. Birçok konuda İmam Zemahşerî'nin tefsiri ile bunları karşılaştırmıştır. Müellifin çoğunlukla odak noktası, tefsirin dilsel yönleri üzerine olmuş ve diğer şer'i ilimlerden nadiren bahsetmiştir. Zira haşiyesinin nebevi hadisleri ve rivayet edilmiş eserleri delil göstermekten yoksun olduğu görülmektedir. El yazmaları bir araya getirilmiş ve üzerinde çalışılmıştır. Ayrıca metinle ilgili orijinal nüshalar seçilerek diğer nüshalarla karşılaştırılmış ve notlardaki farklar kaydedilmiştir. Araştırma müellif hakkında isminin, nesebinin, doğumunun, hocalarının, talebelerinin, telif eserlerinin ve ölümünün belirtildiği bir çalışma ile sunulmuştur. Daha sonra araştırmanın konusu olan el yazmasının adı, müellifinin nispeti ve izlediği yöntem ile birlikte bu hâşiye tüm yönleriyle incelenmiş, müellifin alıntı yaptığı en önemli kaynaklar da bu bağlamda belirtilmiştir. Araştırmanın sonuç kısmında ise, hâşiye üzerinde yapılan bu çalışma sırasında elde edilen neticeler ve sunulabilecek önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The manuscript of Dabbaghzadeh's commentary on the interpretation of Juz' Amma by al-Qadi al-Baidawi is one of the important footnotes written on the interpretation of al-Qadi. In his interpretation, the author dealt with many aspects and spoke about many ideas. Where he poured out the pearl of what his knowledge had reached, and he followed one approach from the beginning to the end. So he would stop at al- Qadi's interpretation word by word, and he would comment on it and explain it, as a warning about Al-Baydawi's intent of these words. Comparing in many places between him and the interpretation of Imam al-Zamakhshari, the author's focus was mostly on the linguistic aspects of interpretation, and he rarely mentioned other forensic sciences, as we see his footnote is poor in citing the prophetic hadiths and narrations. I collected copies of the manuscript and studied them, and chose an original copy that I made in the text, compared to the other copies, and wrote the differences in the margins. I presented the research with a study about the author, in which I mentioned his name, lineage, birth, age, students, writings, and his death. Then I wrote a paper in which I spoke about the name of the manuscript and its attribution to its author and the author's approach to it, addressing all aspects of this footnote, with a mention of the most important sources from which the author was quoted. I concluded the research with a conclusion in which I spoke about the results and recommendations I concluded from working on this footnote.