Estaniki Hêni (Tedqiq u metin)
Hani masalları (Tahlil ve metin)
  1. Tez No: 751844
  2. Yazar: İSMAİL YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL SÖYLEMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Masal, Zazaca, Motif, Formel, Hani Masalları, Fairy Tale, Zazaki, Motif, Formal
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Zazaca
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zaza Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 316
Özet
Bu tezde Hani ilçe merkezindeki ve Hani'ye bağlı köylerdeki masallar üzerinde inceleme yapıldı. Hani masalları hakkında yapılan araştırmalara göre bazı dergiler hariç ne tez çalışmalarına ne de kitaplara rastlandı. Bu nedenle Hani ilçesinin masal kültürü ile ilgili akademik bir çalışma yapma gereği duyuldu. Bu çalışma ile Hani masallarının motif ve formelleri tespit edildi. Bu vesile ile hem Hani yöresinin kelime varyantlarının literatüre eklenmesi sağlandı hem de Zazacanın kelime hazinesi genişletildi. Bu çalışma için önce Hani masalları toplandı. Masallar toplandıktan sonra derleme usulüne uygun, masal söyleyenin ağzından orijinal haliyle yazıldı. Masallar yazıldıktan sonra bilimsel metodla analiz edildi. Giriş bölümünde masal, masalların özelliklerinden, Hani masallarının özelliklerinden ve Zazaca masal çalışmalarından bahsedildi. İkinci bölümde motiflerden bahsedildi. Hani masalları Stith Thompson'un Motif Index Of Folk- Literature metoduna göre tasnif edildi. Üçüncü bölümde formellerden ve Hani masallarının formellerinden bahsedildi. Dördüncü bölümde ise masal metinlerine, masal metinlerinden oluşan sözlüğe ve kaynaklara yer verildi.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the tales in the Hani district center and in the villages of Hani were examined. According to the researches on Hani's tales, neither thesis studies nor books were found, except for some magazines. For this reason, it was felt necessary to conduct academic research on the fairy tale culture of Hani district. In this study, the motifs and formals of Hani tales were determined. Indirectly, both the word variants of the Hani region were added to the literature and the vocabulary of Zazaki was expanded. For this study, Hani tales were collected first.After collecting fairy tales, the fairy tale was written originally from first mouth properly. Fairy tales were analysed with scientific method after they were written. In prologue, the fairy tale, features of fairy tales and Hani fairy tales, Zazaki fairy tale works were mentioned. In second section, motifs were noticed, Hani fairy tales were classified according to Motif Index Of Folk- Literature Method by Stith Thompson. Formals and formals of Hani fairy tales were mentioned in third section. In the forth part, fairy tale texts, dictionary consisting of fairy tale texts took place.