Susurluk içmesuyu arıtma tesisinin performans değerlendirilmesi ve iyileştirilmesi: Kimyasal koagülasyon ile demir ve mangan giderimi
Performance assessment improvement of Susurluk drinking water treatment plant: Iron and mangan removal by chemical coagulation
  1. Tez No: 751855
  2. Yazar: DİLARA AKTUĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA CAN DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Giderim, Kirletici, Performans Değerlendirmesi, Sınır Değerler, Taguchi Deney Tasarımı, Limit Values, Performance Evaluation, Pollutant, Removal, Taguchi Experimental Design
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
İçme suyunun, sağlıklı ve güvenilir şekilde son tüketiciye ulaşabilmesi için, tüm içme suyu kaynaklarından gelen kirleticilerin doğru tespit edilmesi, tespit edilen kirletici miktarları göz önüne alınarak uygun arıtma yöntemlerinin uygulanması gerekmektedir. Susurluk İçme Suyu Arıtma tesisi ham su kaynağı olarak Çataldağ Göleti'ni kullanmaktadır. Çataldağ Gölet'inin yapısı, etrafında yapılan tarım ve hayvancılık faaliyetleri ile havzanın jeolojik ve jeopolitik yapısı, mevsimsel olarak değişim gösteren su miktarı ve kalitesi gibi birçok unsur suyun karakteristik yapısını etkilemektedir. Bu tez çalışmasında mevcut Susurluk İçme Suyu Arıtma Tesisi Performans değerlendirmesinin yapılması planlanmaktadır. Göletten yılın belirli aylarında çekilen suda zaman zaman demir (Fe), mangan (Mn) ve bulanıklık değerleri tesis kapasitesinin üstüne çıkmaktadır. Taguchi deneysel tasarımı kullanılarak reaksiyon süresi (15, 120, 360 dak), pH(3, 7, 11), karıştırma hızı (100, 160, 220), hipokloröz (0,03, 0,05, 0,07) parametrelerinin demir, mangan ve bulanıklık giderimi üzerine etkisi incelenmiştir. Optimum koşullarda yürütülen deneyler sonucu arıtılmış demir, mangan ve bulanıklık giderim verimi hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
In order for the drinking water to reach the consumer in a healthy and reliable manner, the pollutants from all drinking water sources must be correctly identified and appropriate methods must be applied by considering the detected pollutant amounts. Susurluk Drinking Water Treatment Plant uses Çataldağ Pond as a raw water source. Many factors such as the structure of Çataldağ Pond, the agricultural and livestock activities around the pond, the geological and geopolitical structure of basin, the seasonally changing amount and quality of water affect the characteristic structure of the water. In this thesis, it is planned to evaluate the current performance of Susurluk Drinking Water Treatment Plant. Iron(Fe), manganese(Mn) and turbidity values in the water drawn from the pond in certain months of the year exceed the plant capacity. The effects of parameters such as reaction time (15, 120, 360 dak), pH(3,7,11), stirring speed(100, 160, 220 rpm), hypochlorous(0.03, 0.05, 0.07) on removal of iron, manganese and turbidity were determined by using Taguchi experimental design. As a result of the experiments carried out under optimum conditions, removal efficiency of iron, manganese and turbidity were calculated.