Analyse des erreurs de Français des étudiants Turcophones en expression écrite: Prise en compte de la variabilité culturelle
Türkçe konuşan üniversite öğrencilerinin yazılı Fransızca yanlışlarının incelenmesi: Toplumsal-kültürel etmenler / Importance of sociocultural variability for Turkish students learning French as foreign language: Error analysis within the writing skill framework
  1. Tez No: 751861
  2. Yazar: SEYFİ CAN GÜR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DUYGU ÖZTİN PASSERAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Fransız Dili ve Edebiyatı, Education and Training, French Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Yanlış, Fransızca, Yazılı Anlatım, Eğitim Kültürü, Fransızca Öğretimi, Error, French, Written Expression, Educational Culture
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Fransızca
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fransızca Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu yüksek lisans tezi, Türkçe konuşan ve Fransızca öğrenen üniversite öğrencilerinin yazılı anlatımda yaptıkları yanlışları incelemektedir. Hiç kuşkusuz yanlış incelemesi konusu, Türkiye'de olduğu kadar başka ülkelerde de Fransızca öğretimi bağlamında çok tartışılan ve incelenen bir araştırma konusudur. Ancak bu araştırmanın, Türkiye'de yapılan diğer araştırmalardan ayrıldığı nokta yanlışların kaynaklandığı bağlamın toplumsal-kültürel ve edim bilimsel açıdan ele alınmasıdır. Bu bakış açısıyla yapılmış olması çalışmamızın önemini arttırmaktadır. Çalışmada, Türkiye'de Fransızca öğreniminde yapılan yanlışların yabancı dil öğretiminde“yaratıcı bir araç”olduğu varsayımından yola çıkarak, Dokuz Eylül Üniversitesi Fransız Dili Eğitimi Anabilim Dalında derslerin vize ve final sınavlarında elde edilen veriler içerik analizi yöntemiyle değerlendirilecektir (2021-2022 Akademik Yılı, 150 sınav kâğıdı incelenmiştir). Sonuç olarak, bu değerlendirme Türk üniversite öğrencilerinin Fransızca öğreniminde karşılaştıkları zorlukların nedenini ve ülkede Fransızca öğretiminde devreye giren toplumsal-kültürel ve edim bilimsel faktörlerin önemini anlamamızı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
This Master's thesis focuses on the French errors of Turkish students within framework of written expression. Admittedly, the analysis of errors is a research topic much discussed in the context of French teaching both in Turkey and in elsewhere. We will distinguish ourselves from other research, in this case in the Turkish context, by considering the sociocultural and pragmatic variability of the context in which these errors occur. Supposing that errors constitute a creative tool in the French teaching in Turkey, we will adopt the content analysis of these errors, from the exam papers which are collected at the University Dokuz Eylül (academic year 2021-2022, 150 papers analyzed). This analysis will allow us to understand the background of the difficulties encountered by Turkish students of French, as well as the impact of sociocultural and pragmatic variability during the process of French teaching in this country.