Yazma sürecine yönelik yapılan çalışmaların ilkokul öğrencilerinin yazma becerilerine yansımalarının değerlendirilmesi
Evaluation of the reflections of the studies on the writing process on the writing skills of primary school students
- Tez No: 751887
- Danışmanlar: PROF. DR. PINAR GİRMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yazma, Yazma Becerisi, İlkokul, Writing, Writing Skills, Primary Education
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, yazma becerisini geliştirmede kullanılan model, yaklaşım ve araçların yazma becerisine yansımalarını betimlemektir. Yöntem: Araştırmada, yazma becerisini geliştirmede kullanılan strateji, yöntem, teknik ve modellerin yazma becerisine yansımalarını belirlemek amacıyla analitik araştırma modelinden yararlanılmıştır. Araştırmada çalışma grubunu belirleyebilmek için nitel araştırmada kullanılan örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Bu araştırmada ölçüt olarak, 2010 – 2021 yılları arasında ülkemizde yazma becerilerini geliştirmede kullanılan strateji, model, yöntem ve tekniklerin betimlenmesi amacıyla ilkokul düzeyinde yapılmış bilimsel makaleler, yüksek lisans ve doktora tezleri ölçüt olarak ele alınmış olup ilgili araştırmalar doküman olarak incelenmiştir. Bulgular: Araştırmada yurt içinde yazma becerilerini geliştirmede kullanılan yaklaşım, model ve araçlar üzerine yapılan çalışmalar analiz edilmiştir. Gerçekleştirilen analizler sonucunda, yazma becerilerini geliştirmek amacıyla kullanılan yaklaşım, model ve araçların ilkokul öğrencilerinin yazma becerilerini destekleme durumları; biçimsel, içeriksel ve duyuşsal olmak üzere 3 ana tema altında toplanmıştır. Bu ana temalara bağlı olarak noktalama işaretlerini uygun yerlerde kullanma, yazım kurallarına uygun yazma, yazılarda görsel unsurlara yer verme, yazılı ürünlerin düzenlenmesi, yazılı ürünlerde hayal gücünü yansıtabilme, yazı içeriğine uygun başlık belirleyebilme, yazılı ürünlerde düşünme biçimlerine yer verme, hikâye ögelerine yer verme, yazılı ürünlerde kelime-cümle zenginliği, yazılı ürünlerde anlatım tür, teknik ve özelliklerine yer verme, yazmaya yönelik tutum, motivasyon ve öz yeterlilik alt temaları oluşturulmuştur. Sonuç ve Öneriler: Araştırma bulguları ışığında yapılan değerlendirme soncunda ortaya çıkan sonuçlara genel olarak bakıldığında ilkokul öğrencilerinin yazma becerilerini biçimsel yönden geliştirmede dijital hikâye yönteminin; içeriksel yönden geliştirmede yaratıcı hikâye yazma etkinlikleri ile zihin haritası ve hikâye haritası yöntemlerinin; duyuşsal (tutum, motivasyon ve öz yeterlilik) yönden geliştirmede yaratıcı drama yönteminin kullanılabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this research is to describe the reflections of models, approaches and tools used in developing writing skills on writing skills. Method: In the research, analytical research model was used in order to determine the reflections of the strategies, methods, techniques and models used to develop writing skills on writing skills.. In order to determine the study group in the research, criterion sampling method, one of the sampling methods used in qualitative research, was used. In this research, scientific articles, masters' and doctoral theses performed at primary school level were taken as criteria in order to determine the effectiveness of the strategies, models, methods and techniques used in developing writing skills in our country between 2010-2021, and related researches were examined as documents. Results: In the research, the studies on the approaches, models and tools used in developing writing skills in the country were analyzed. As a result of the analyzes carried out, the approaches, models and tools used to improve writing skills of primary school students were gathered under 3 main themes; stylistic, contextual and affective. Depending on this main theme, using punctuation marks in appropriate places, writing according to the spelling rules, allowing for including visual elements in the writings, arranging the written products, reflecting the imagination in the written products, being able to determine the title suitable for the text content, giving place to thinking skills, story elements, word and sentence richness in the written products, including the techniques and features of expression in the written products, attitude towards writing motivation and self-efficacy sub-themes were created. Conclusion and Suggestions: When the results of the evaluation made in the light of the research findings are examined in general, the digital story method in improving the writing skills of primary school students in a formal way; creative story writing activities and mind map and story map methods in content development; It has been concluded that the creative drama method can be used in developing affective (attitude, motivation and self-efficacy) aspects.