Emir Kalkan'ın eserlerinde halk bilimi ve halk edebiyatı unsurları
Elements of folklore and folk literature in Emir Kalkan's works
  1. Tez No: 751901
  2. Yazar: YASİN ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM DURBİLMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Emir Kalkan, Halk Bilimi, Halk Edebiyatı, Âşık Edebiyatı, Geçiş Dönemleri, Emir Kalkan, Folklore, Folk Literature, Minstrel Literature, Transition Periods
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 266
Özet
Çalışmanın“Giriş”kısmında; Emir Kalkan'ın hayatı, halk bilimi ve halk edebiyatı ile ilgili çalışmaları, edebî eserleri hakkında kısa tespitlerde bulunulmuş, Emir Kalkan ve eserleri üzerine yapılan çalışmalar değerlendirilmiştir.“Emir Kalkan'ın Eserlerinde Halk Bilimi Unsurları”başlıklı birinci bölümünde; sosyal normlar (âdet, gelenek ve görenekler), geçiş dönemleri (doğum, sünnet, askerlik,evlenme, ölüm), halk bilgisi (halk takvimi, halk hekimliği, halk hukuku, halk ekonomisi, halk mimarisi, halk oyunları, halk mutfağı, halk sanatları ve zanaatları, halk müziği ve halk eğlencesi), bayramlar ve törenler (millî bayramlar, dinî bayramlar ve törenler), inanışlar (uğur-bereket, rüya, mitolojik sayılar, kurban, inanç merkezi ile ilgili inanışlar, diğer inanışlar), giyim-kuşam, yardımlaşma ve dayanışma konularında elde edilen veriler değerlendirilmiştir.“Emir Kalkan'ın Eserlerinde Halk Edebiyatı Unsurları”başlıklı ikinci bölümünde; anonim halk edebiyatı, âşık edebiyatı ve derviş-tekke edebiyatı ile ilgili tespit edilen veriler değerlendirilmiş, eserlerde mahallî söyleyişlerden yararlanma ve metinler arası ilişkiler konusu da ele alınmıştır. Ayrıca sözlü tarih kapsamında değerlendirilebilecek tarihî olaylar, yer adları ve kişi adlarından yararlanılan örnekler de bu bölümde incelenmiştir. Çalışma boyunca elde edilen verilerle ilgili genel değerlendirme“Sonuç”kısmında verilmiş, yararlanılan kaynaklar“Kaynakça”kısmında sıralanmıştır.
Özet (Çeviri)
In the“Introduction”part of the study; Emir Kalkan's life, studies on folklore and folk literature, his literary works were briefly determined, and studies on Emir Kalkan and his works were evaluated. In the first part titled“Folklore Elements in the Works of Emir Kalkan”; social norms (customs, traditions and customs), transition periods (birth, circumcision, military service, marriage, death), folklore (folk calendar, folk medicine, folk law, folk economy, folk architecture, folk dances, folk cuisine, folk arts) and crafts, folk music and folk entertainment), holidays and ceremonies (national holidays, religious holidays and ceremonies), beliefs (luck-abundance, dreams, mythological numbers, sacrifice, beliefs about the center of belief, other beliefs), clothing, Thedata obtained on the issues of cooperation and solidarity were evaluated. In the second part titled“Folk Literature Elements in the Works of Emir Kalkan”; The data determined about anonymous folk literature, minstrel literature and dervish-tekke literature were evaluated, and the subject of making use of local utterances in the works and intertextual relations were also discussed. In addition, examples of historical events, place names and personal names that can be evaluated within the scope of oral history are also examined in this section. The general evaluation of the data obtained during the study is given in the“Conclusion”section, and the sources used are listed in the“References”section.