Magnezyum sülfatın larinks mikro cerrahisinde hemodinami, ekstübasyon kalitesi ve derlenme üzerine etkileri
Effects of magnesium sulfate on hemodynamics, extubation quality and recovery in laryngeal microsurgery
  1. Tez No: 751925
  2. Yazar: SUAT ASLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU BİRİCİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: magnezyum sülfat, ekstübasyon kalite skoru, analjezi, larinks mikrocerrahisi, magnesium sulphate, extubation quality score, analgesia, larynks microsurgery
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Çalışmamızda, larinks mikrocerrahisi ameliyatlarında, anestezi indüksiyonu öncesi uygulanan intravenöz magnezyumun anesteziden uyanma döneminde ekstübasyon kalitesi ve havayolu ile ilgili komplikasyonların önlenmesi üzerine etkilerini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Ameliyathanesi Kulak Burun Boğaz bölümünde larinks mikro cerrahisi geçiren ASA I-III grubu 98 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Tüm hastalarda standart monitörizasyonun yanında TOF monitörizasyonu da uygulanmıştır. Hastalar bilgisayarlı randomizasyon yöntemi ile 2 gruba ayrıldı. Birinci gruptaki hastalara (Grup M) anestezi indüksiyonundan önce 30 mg/kg magnezyum sülfat (maksimum 2gr) 100 ml salin çerisinde 10 dk da gidecek şekilde intravenöz infüzyon olarak uygulanmıştır. İkinci gruptaki hastalara ise (Grup K) 100 ml salin 10 dk'da gidecek şeklide infüzyon olarak uygulanmıştır. İnfüzyon uygulamalarının bitimi ile tüm hastalara 2 mg/kg propofol, 0,6 mg/kg roküronyum, 0,5 µg/kg remifentanil ile anestezi indüksiyonu sağlanmıştır. Tüm hastalarda anestezi idamesi propofol 3-7 mg/kg, remifentanil 0,05-0,1 µg/kg/dk, O2 /Hava %40/60 olacak şekilde sağlanmıştır. Anestezi derinliği BIS monitörizasyonu ile takip edilmiştir. Tüm hastalarda postoperatif analjezi için ameliyatın son 10.dk'sında intravenöz parasetamol 15 mg/kg uygulanmıştır. Uyandırma sırasında ekstübasyon kalite skorları ve TOF değerlerine bakılarak T2-T90 arası süre kaydedilmiştir. Bulgular: 98 hastanın dâhil olduğu bu çalışmada, hastaların demografik verileri açısından gruplar arasında fark bulunmamıştır. Ekstübasyon süreleri [Grup 1'de 7 dk (min-maks: 4-8,5), Grup 2'de 7 dk (min-maks:4-10)] ve T2-T90 [Grup 1'de 5,5 dk (min-maks:3-7) Grup 2'de 6 dk (min-maks:3,25-8)] süreleri açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır (p>0,05). Gruplar arasında ekstübasyon kalite skoru açısından istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmaktadır (p0,05). Sonuç: Sonuç olarak larinks mikrocerrahisi geçiren hastalarda indüksiyon öncesi kullanılan magnezyum sülfatla daha iyi ekstübasyon kalite skorları elde edildiği gösterilmiştir. Aynı zamanda magnezyum sülfatın ekstübasyon süresi ve derlenmeyi geciktirmediği, postoperatif analjezik etkiyi olumlu yönde etkilediği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, we aimed to investigate the effects of intravenous magnesium applied before induction of anesthesia in laryngeal microsurgery operations on extubation quality and prevention of airway related complications during the awakening period from anesthesia. .Material and Method: Çukurova University Faculty of Medicine Balcalı Hospital Operating Otolaryngology Department ASA I-III group 98 patients who underwent larynx microsurgery were included in the study. In addition to standard monitoring, TOF monitoring was also applied in all patients. Patients were divided into 2 groups by computerized randomization method. Before induction of anesthesia in patients in the first group (Group M), 30 mg/kg magnesium sulfate (maximum 2 gr) was administered as an intravenous infusion in 100 ml of saline for 10 minutes. In the second group of patients (Group K), 100 ml of saline was administered as an infusion to go for 10 minutes. At the end of infusion applications, anesthesia induction was provided to all patients with 2 mg/kg propofol, 0.6 mg/kg rocuronium, 0,5 μg/kg remifentanil. Anesthesia was maintained as propofol 3-7 mg/kg, remifentanil 0,05-0,1 μg/kg/min, O2 / Air 40/60% in all patients. Anesthesia depth was monitored by BIS monitoring. For postoperative analgesia, intravenous paracetamol 15 mg/kg was administered in the last 10 minutes of surgery in all patients. During wake-up, extubation quality scores and TOF values were examined and the time between T2-T90 was recorded. Results: In this study, which included 98 patients, there was no difference between the groups in terms of demographic data of the patients. There was no statistically significant difference between the groups in terms of extubation times [7 min (min-max: 4-8,5) in Group 1, 7 min (min-max: 4-10) in group 2 ] and T2-T90 [5,5 min (min-max: 3-7 in Group 1) 6 min (min-max: 3,25-8)] in Group 2 (p > 0,05). There was a statistically significant relationship between the groups in terms of extubation quality score (p0,05). Conclusion: As a result, it has been shown that magnesium sulfate used before induction in patients undergoing laryngeal microsurgery has better extubation quality scores. At the same time, it was concluded that magnesium sulfate did not delay extubation time and recovery, positively affecting the postoperative analgesic effect.