Magnezyum sülfatın nöroinflamasyon üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of magnesium sulfate on neuroinflammation
- Tez No: 938706
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESMA NUR OKATAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyofizik, Biophysics
- Anahtar Kelimeler: Magnezyum sülfat, Nöroinflamasyon, Mikroglia, Nörodejeneratif hastalıklar, LPS, Magnesium sulfate, Neuroinflammation, Microglia, Neurodegenerative diseases, LPS
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstinye Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinir Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
Bu çalışma, magnezyum sülfatın nöroinflamasyon üzerindeki etkilerini araştırmak hedeflenmiştir. Bu amaçla, bir insan mikroglia hücre hattı olan HMC3 hücre hattı kullanılarak oluşturulan in vitro LPS-indüklü nöroinflamasyon deney modelinde magnezyum sülfat inkübasyonlarını takiben hücre biyolojisi ve nöroinflamasyon belirteçleri üzerine analizler yapılarak magnezyumun nöroinflamasyon üzerine etkisi değerlendirilmiştir. Nörodejeneratif hastalıkların patogenezine, hastalığın zaman desenine bakıldığında nöroinflamasyonun erken dönemde ortaya çıkarak hastalığın oluşumu ya da ilerlemesinde kritik bir rol oynadığı düşünülmektedir. Bu tezde yapılan deneylerde, lipopolisakkarit (LPS) ile indüklenen nöroinflamasyon modelinde magnezyum sülfat uygulamasının LPS- indüklü M1 modda bulunan mikroglial aktivasyonunu etkileyerek proinflamatuar sitokin üretimini azalttığını ve mikroglial hücrelerin polarizasyonunu anti-inflamatuar M2 fenotipine yönlendirdiği bulunmuştur. Bu çalışma ile, magnezyum sülfatın nöroinflamasyon üzerinde potansiyel düzenleyici etkilerini ve nöroprotektif rolü mekanistik olarak ortaya konmaktadır. In vitro bulguların, in vivo çalışmalarla desteklenmesi gelecekteki terapötik uygulamalara ışık tutabilir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate the effects of magnesium sulfate on neuroinflammation using an in vitro model with HMC3 cell line. Neuroinflammation plays a critical role in the pathology of neurodegenerative diseases. The experiments investigated how magnesium sulfate affects pro-inflammatory cytokine levels and cell viability in a lipopolysaccharide (LPS)-induced neuroinflammation model. The findings indicate that low-dose magnesium sulfate suppresses microglial activation, reduces pro- inflammatory cytokine production, and shifts microglial polarization towards an anti- inflammatory phenotype. In contrast, high-dose applications adversely affected cell viability. This study supports the potential regulatory effects and neuroprotective roles of magnesium sulfate on neuroinflammation. However, the results, which require validation through in vivo studies, could inform future therapeutic applications.