Nükleer tıp ve radyoterapide kullanılan atom çekirdeklerinin nükleer özelliklerinin kabuk modeli ile incelenmesi
Investigation of the nuclear properties of atomic nuclei used in nuclear medicine and radiotherapy by shell model
- Tez No: 751931
- Danışmanlar: PROF. DR. SERKAN AKKOYUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Nükleer yapı, nükleer kabuk modeli, radyoizotop, Nuclear structure, nuclear shell-model, radioisotope
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
NÜKLEER TIP VE RADYOTERAPİDE KULLANILAN ATOM ÇEKİRDEKLERİNİN NÜKLEER ÖZELLİKLERİNİN KABUK MODELİ İLE İNCELENMESİ Bülent YILDIRIM Yüksek Lisans Tezi Fizik Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Serkan AKKOYUN 2022, 87+xii sayfa Radyoizotoplar, tıbbi teşhis ve tedavi prosedürlerinin temel parçasıdır. Tıbbi radyoizotoplar, malzemelerin nötronlar veya protonlar gibi parçacıklarla bombardımanı yoluyla üretilebilirler. Bu çalışmada, yaygın olarak kullanılan bazı tıbbi radyoizotoplarının nükleer enerji seviyeleri ve elektromanyetik geçiş olasılıkları nükleer kabuk modeli kullanılarak hesaplanmıştır. Nükleer kabuk modeli, atom çekirdeklerinin düşük enerjili yapısını tanımlamak için en uygun araçlardan birisidir. Bu modelde, nükleer bileşenlerin merkezi bir potansiyel kuyusunda bağımsız olarak hareket ettiği var sayılmaktadır. Yapılan teorik kabuk modeli hesaplamalarında, 4He, 16O, 40Ca, 48Ca, 56Ni, 76Sr, 88Sr, 100Sn ve 132Sn, çekirdeği kor çekirdek olarak kabul edilmiş ve bu çekirdekler üzerindeki karşılık gelen uygun parçacık yörüngeleri model uzay olarak kullanılmıştır. Sonuçlar literatürdeki mevcut deneysel verilerle karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF THE NUCLEAR PROPERTIES OF ATOMIC NUCLEI USED IN NUCLEAR MEDICINE AND RADIOTHERAPY BY SHELL MODEL Bülent YILDIRIM Master of Science Thesis Department of Physıcs Supervisor: Prof. Dr. Serkan AKKOYUN 2022, 87+xii pages Radioisotopes are the basic part of medikal diagnostic and treatment procedures. Medical radioisotopes can be producted via bombardement the materials by particles such as neutrons or protons. In this study, the nuclear energy levels and electromagnetic transition probabilities of some commonly used medical radioisitopes have been calculated using the nuclear shell model. The nuclear shell model is one of the most convenient tools for describing the low-energy structure of atomic nuclei. In this model it is assumed that the nuclear contituents move independently in a central potential weel. In the theoretical shell model calculations, 4He, 16O, 40Ca, 48Ca, 56Ni, 76Sr, 88Sr, 100Sn and 132Sn nucleus were considered as inert core and corresponding appropriete single-particle orbitals on these cores were used as the model space. The results have been compared to the available experimental data in the literatüre.