Okul müdürlerinin 21.yy beceri düzeyleri ve okul iklimi ile ilişkisi
School principals' 21st century skills and their relationship with school climate
- Tez No: 752026
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TİJEN TÜLÜBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: 21. Yüzyıl Becerileri, Eğitim Yöneticisi, Eğitim Yönetimi, Okul İklimi, Okul Müdürü, 21st Century Skills, Education Management, Education Manager, School Administrator, School Climate
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu araştırma; öğretmen algılarına göre okul müdürlerinin 21. yüzyıl beceri düzeylerini saptamak ve bu becerilerin okul iklimiyle ilişkisini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu amaç doğrultusunda kişisel bilgi formu, Eğitim Yöneticileri 21. yy. Becerileri Ölçeği ve Örgütsel İklim Ölçeğinden oluşan veri toplama aracı, 2021-2022 eğitim öğretim yılında Kütahya il ve ilçelerinde bulunan Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi anasınıfı, ilkokul, ortaokul, fen lisesi, anadolu lisesi, meslekî ve teknik anadolu lisesi, sosyal bilimler lisesi, imam-hatip anadolu liselerinde görev yapan gönüllü 412 öğretmen katılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS 22.0 istatistik programı aracılığı ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda öğretmenlere göre okul müdürlerinin tüm boyutlarda, yüksek düzeyde 21. yüzyıl becerilerine sahip oldukları saptanmıştır. Araştırmada öğretmenlerin okullarının iklimi ile ilgili yüksek düzeyde“Destekleyici Müdür Davranışı”,“Samimi Öğretmen Davranışı”ve“Meslektaşlar Arası İşbirlikçi Öğretmen Davranışı”, orta düzeyde“Kısıtlayıcı Müdür Davranışı”,“Emredici Müdür Davranışı”ve“Umursamaz Öğretmen Davranışı”algısına sahip oldukları belirlenmiştir. Aynı zamanda öğretmen algılarına göre okul müdürlerinin 21. yüzyıl becerilerini belirleyen boyutlar ile okul iklimi boyutları arasında anlamlı ilişkilerin olduğu saptanmıştır. Öğretmenlere göre okul müdürlerinin 21. yüzyıl becerilerine sahip olma düzeyleri arttıkça, okulların olumlu örgüt iklimine sahip olma düzeyleri de artmaktadır. Ayrıca araştırmada öğretmenlerin tanımlayıcı özelliklerine göre de okul müdürlerinin 21. yüzyıl becerilerine yönelik algılarında ve okul iklimi algılarında farklılaşmalar olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the 21st century skill levels of school administrators according to teacher perceptions and to examine the relationship of these skills with the school climate. For this purpose, the data collection tool consisting of a personal information form, Education Administrators 21st Century Skills Scale and Organizational Climate Scale was applied to the 412 volunteer teachers who work in the official kindergarten, primary, secondary, high school, science high school, social sciences high school, imam-hatip anatolian high school, vocational and technical anatolian high schools in the provinces and districts of Kütahya in the 2021-2022 academic year. The data obtained from the study were analyzed in computer environment by means of SPSS 22.0 statistical program. As a result of the research, it was found that school administrators have high level 21st century skills in all dimensions according to teachers. In the study, it was found that teachers have a high level perception of“Supporting Principal Behavior”,“Sincere Teacher Behavior”and“Collaborative Teacher Behavior”and a moderate level perception of,“Restrictive Principal Behavior”,“Managing Principal Behavior”and“Disinterested Teacher Behavior”about the climate of their school. At the same time, it has been determined that there are significant relationships between the dimensions that determine the 21st century skills of school administrators and the dimensions of school climate. As the level of school administrators' having 21st century skills increases, the level of having a positive organizational climate of schools also increases. In addition, in the research, it was determined that there were differences in the perceptions of school administrators regarding 21st century skills and school climate according to the descriptive characteristics of teachers.