Epitelyal over tümörlerinde hasta karakteristik özellikleri ile obezite –sağkalım ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between patient's characteristics attributes and obesity-survival rate in ephitelial ovarian tumors
- Tez No: 752037
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET BARIŞ GÜZEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Over kanserleri, Epitelyal over kanserleri, obezite, mortalite, hastalıksız sağkalım, toplam sağkalım, ovarian cancers, ephitelial ovarian cancers, obesity, mortality, disease-free survival, total survival
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Bu çalışmada amaç epitelyal over kanseri tanısı olan hastalarda obezitenin, hasta karakteristik özellikleri ve diğer eşlik eden faktörler ile toplam ve hastalıksız sağkalım üzerine etkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum kliniğinde 1992 ile 2018 yılları arasında hastanemizde epitelyal over kanseri tanısı almış 1053 hastanın dosyaları geriye dönük incelendi. Bu hastalar içerisinde antropometrik verilerine ulaşılabilen 939 hasta çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya alınan hastaların vücut kitle indeksi (VKİ) hesaplamaları yapılarak, Dünya Sağlık Örgütü'nün obezite sınıflamasına göre kategorize edildi. Hastaların analizinde Yaş aralığı, VKİ, menopoz durumu, parite durumu, eşlik eden komorbidite, CA 125 değerleri, preop asit miktarı, tanı anında eşlik eden semptom, preop tümör çapı, debulking cerrahi tipi (primer-interval), sitoreduksiyon yeterliliği, primer operasyon tipi, adjuvan kemoterapi türü, preop komplikasyon durumu, postop komplikasyon durumu, tümör histolojisi, tümör histolojik grade'i, tümör evresi ve rekürrens durumu gibi parametreler incelendi. Verilerin istatistiksel analizinde SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) 23.0 paket programı kullanıldı. Kategorik ölçümler sayı ve yüzde olarak, sürekli ölçümler ortalama ve standart sapma (gerekli yerlerde ortanca ve minimum -maksimum) olarak özetlendi. Kategorik parametrelerin karşılaştırılmalarında ki-kare ve Fisher exact keskinlik tanı testlerine başvuruldu. Çalışmada yer alan parametrelerin normal dağılım gösterip göstermediğini belirlemede Shapiro-Wilk testi kullanıldı. Sağkalım analizlerinde Kaplan Meier testi ile Log Rank testlerine başvuruldu. Hastaların mortalite etkilerini incelemesinde çoklu lojistik regresyon testi kullanıldı. Tüm testlerde istatistiksel önemlilik düzeyi 0.05 olarak alındı. Bulgular: Çalışmada yer alan hastaların yaş ortalamaları 53,9±12,9 yıl iken; hastalardan 347 (%37.0)'si 50 yaş altı, 436 (%34.7)'sı 50-65 yaş aralığında, 156 (%16.6)'sı ise 65 yaş üzerinde oldukları tespit edildi. Hastalardan 326 (%34.7)'sı premenopoz, 613 (%65.3)'ü ise postmenopoz idi. Çalışmamızda ortalama toplam sağkalım ve ortalama hastalıksız sağkalım süreleri sırasıyla 71.9 ay ve 21.9 ay olarak saptandı. Zayıf, normal, aşırı kilolu, obez ve morbid obez hasta grupları için ortalama toplam sağkalım bulguları sırasıyla 49.7, 77.1, 75.5, 56.8 ve 42.3 ay olarak saptandı. Bununla birlikte ortalama hastalıksız sağkalım süreleri sırasıyla 16.2, 23.5, 24.7, 18.7 ve 20.9 ay olarak hesaplandı. Hastalardan VKİ değeri zayıf, obez ve morbid obez grubunda yer alanların toplam sağkalım sürelerinin, VKİ değeri normal ve aşırı kilolu grupta yer alan hastalara göre daha düşük olduğu tespit edildi (p=0,001). Hastalıksız sağkalım açısından VKİ grupları arasında anlamlı fark bulunmadı. Sonuç: Gelişmiş dünyada obezite prevelansı giderek artmakta olup günümüzde dünya genelinde önemli bir halk sağlığı problemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Malign hastalıkların, gelişmiş ülkelerde en yaygın ölüm nedenlerinden biri olduğu ve over kanserinin kadın popülasyonunda en ölümcül malignite türlerinden biri olduğu düşünüldüğünde obezitenin over kanseri prognozu ve sağkalımı üzerindeki etkisi incelemeye değerdir. Geçmişten bu yana yapılan çalışmalarda farklı sonuçlar elde edilmek ile beraber obezitenin beraberinde getirdiği yandaş problemlerin over kanseri özelinde toplam sağkalıma olumsuz yönde etkileri olabilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate the impact of obesity on overall and disease-free survival rates in patients diagnosed with ephitelial ovarian cancer. Beside, the effects of obesity on patient characteristics and other factors were also investigated. Materials and Methods: The files of 1053 patients which were diagnosed with ephitelial ovarian cancer between 1992 and 2018 in the Department of Obstetrics and Gynecology of Çukurova University, Balcalı Hospital were retrospectively analyzed. Among these patients, 939 patients whose anthropometric data could be accesed were included in the study. The BMI of these patients included in the study were calculated and they were categorized according to the obesity classification of the World Health Organization. In the analysis; patients' age range, body mass index, menopausal status, parity status, accompanying comorbidity, CA 125 values, amount of preoperational ascites, accompanying symptoms at the time of diagnosis, preoperational diameter of the tumor, type of the debulking surgery (primary-interval), adequacy of cytoreduction, primary type of operation, type of adjuvant chemotherapy, preoperative complication status, postoperative complication status, tumor histology, grade, and tumor stage were evaluated. SPSS (Statistical fort he Social Sciences) 23.0 package program was used for statistical analysis of the data. Categorical measurements were summarized as numbers and percentages, and continuous measurements were summarized as mean and standart deviation (also median and minimum-maxiumum where if needed). Chi-square and Fisher exact diagnostic tests were used to compare the categorical parameters. The Shaphiro-Wilk test was used to determine if the parameters in the study showed a normal distribution. Kaplan Meier test and Log Rank tests were used for survival analysis. Multiple logistic regression test was used to analyze the mortality effects of the patients. Statistical significance level was taken as 0.05 in all tests. Results: The mean age of the patients included in the study was 53,9±12,9 years, and it was determined that 347 of the patients were over the age of 65. Of the patients, 326 were premenopausal and 613 were postmenopausal. In our study, the mean survival and mean disease-free survival were found to be 71.9 months and 21.9 months. The mean overall survival course for the underweight, normal, overweight, obese and morbid obese patient was 49.7, 77.1, 75.5, 56.8, and 42.3 months. However the mean disease-free survival time was calculated as 16.2, 23.5, 24.7, 18.7 and 20.9 months. It was determined that the overall survival times of the patients in obese, morbid obese and underweight BMI categories were lower than the normal or overweight BMI groups (p=0,001). There was no significant difference between BMI groups in terms of disease-free survival. Conclusion: The prevalence of obesity is increasing in the developed world and it is an important public health problem worldwide. Considering that malignant diseases are one of the most common causes of death in developed countries and ovarian cancer is one of the deadliest types of malignancy in the female population, the effect of obesity on ovarian cancer prognosis and survival is worth examining. Although different results have been obtained in studies conducted since the past, comorbidities caused by obesity may have negative effects on the average survival rate of ovarian cancer.