Öğrencilerin koleje yönelik tutumları ve psikososyal uyumla ilişkisi
Students' attitudes towards college and its relationship to psychosocial adjustment
  1. Tez No: 752064
  2. Yazar: SURA MOHAMMED SACHIT SAJET
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ADEM ÇİLEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrencilerin lisans eğitimine karşı tutumu, psikososyal uyum, üniversite öğrencisi, Students' attitudes towards college, psychosocial adaptation, college students
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmanın amacı; öğrencilerin lisans eğitimine karşı olumlu veya olumsuz tutumlarını, öğrencilerin cinsiyet, branş, sınıf değişkenlerine göre lisans eğitimine karşı tutumlarını, lisans öğrencilerinin psikososyal eğilimlere ve deneyime göre tam veya kısmi uyumunu, cinsiyet, branş, sınıf, okuldan atılma ilişkisi değişkenlerine göre psikososyal uyum ve öğrencilerin lisans eğitimine karşı tutumları ile psikososyal uyum (doğrudan ilişki veya ters ilişki) arasındaki korelasyonun gücü ve yönü arasındaki ilişkileri tespit etmektir. Araştırmada; lisans öğrencilerinin lisans eğitimine karşı olumlu tutumları olduğu; erkek ve kadın lisans öğrencileri ile fen bilimleri ve beşeri bilimler branşlarının lisans eğitimine karşı olumlu tutumlarda eşit olduğu gözlemlenirken lisans öğrencilerinin yaşları ve öğrenim durumlarına göre psikososyal uyumdan iyi ölçüde yararlandığı; erkek ve kadın) lisans öğrencilerinin ve fen bilimleri ve beşeri bilimler branşlarının tutum ve psikososyal uyum açısından eşit olduğu görülmüştür. Ayrıca öğrencilerin lisans eğitimine yönelik tutumları ile psikososyal uyumları arasında pozitif ve güçlü bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu bulgular ışığında birtakım önerilerde bulunulmuştur. Lisans öğrencilerinin kültürel faaliyetlere ve konferanslara katılımları sağlanarak kültürel farkındalık düzeyi güçlendirilmeli, uygarlığa dair ufku genişletilmeli ve eğitim kurumlarında sosyalleşme yöntemlerine vurgu yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
The current research aims to determine the strength of the relationship between university students and what we will mention below: Students' attitudes towards the College (positive or negative), students' attitudes towards College (gender, specialization, class) according to variables, psychosocial compatibility of College students. (Full or relative agreement based on preferences and experience), psychosocial cohesion (a positive relationship) by variables (gender, specialization, class), strength and direction of the correlated relationship between students' attitudes towards College and psychosocial cohesion (positive or inverse relationship). The study came to a number of conclusions, including: College students have positive attitudes towards the college, college students (men, women) and specialties (scientific, human) are equal in positive attitudes towards the college, college students have good psychological and social compatibility due to their age and nature of their education, college students (male, female) and specialization (scientific, human) are equal in terms of s and psychosocial adaptibility, there is a positive and strong correlation between students' attitudes towards College and psychosocial compatibility. In light of these results, a number of recommendations were made at the time. The need to strengthen the level of cultural awareness and expand the cultural horizon among College students by incorporating them into cultural courses and conferences. To emphasize socialization methods in educational institutions.