Aile sağlığı merkezlerinden hizmet alan bireylerin memnuniyet düzeyleri: Sivas ili örneği
Service from family health centers satisfaction levels of individuals: The example of Sivas
- Tez No: 752138
- Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN SAĞLIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Sağlık, Aile Hekimliği, Memnuniyet, Health, Family Medicine, Satisfaction
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Turizmi İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında pilot uygulama ile başlayıp 2010 yılında ülke genelinde uygulamaya konulan aile hekimliği sistemiyle birlikte birinci basamak sağlık hizmetleri alanında yapılan çalışmalarla önemli adımlar atılmıştır. Bu anlamda kendisine kayıtlı hastaların yaş, cinsiyet, hastalık gibi ayrımlar yapılmaksızın bireylerin yerleşim yerlerine yakın kolay ulaşılabilir olma gibi özellikleriyle birey ve toplum açısından fayda sağlayacak kaliteli bir hizmet sunma amaçlanmıştır. Çalışmanın amacı aile sağlığı merkezlerine başvuran hastaların bu merkezlerden aldıkları hizmetten memnuniyet durumlarının belirlenmesidir. Sivas ilinde bulunan 29 aile sağlığı merkezinden 7 aile sağlığı merkezine kayıtlı hasta sayılarından örnekleme usulü ile, ilgili mercilerden gerekli izinler alınarak tamamen gönüllük esasına göre yapılmıştır. Demografik değişkenlerden 2 düzeye sahip cinsiyet (kadın, erkek) için uygulanacak testlere karar vermeden önce normal dağılıma uygunluk varsayımı kontrol edilmiştir. Verirlerin basıklık ve çarpıklık değerlerine bakılmış normal dağıldığı görülmüştür.“Yaş, Eğitim Durumu, Aylık Gelir, Meslek, Ziyaret Sıklığı, Aile Hekim Bilgi Düzeyi, Aile Hekimi Tercih Etme ve Aile Hekimine Başkasına Önerme”değişkenleri sonuçlarının anlamlı çıktığından gruplar arasında fark durumlarının belirlenmesi için yapılan tek yönlü Anavo testinden faydalanmıştır. Anova testi sonucu gruplar arasında farklılaşma çıktığından farkın hangi gruptan kaynaklandığını tespit etmek için Post Hoc testlerinden faydalanılmıştır. Çalışma SPSS-22 (Statistical Software Package for Social Sciences) istatistiksel yazılım paket programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Verilerin değerlendirilmesi tanımlayıcı istatistiksel yöntemler (miktar, yüzde, not ortalaması (parametrik olmayan bir testte ortalama notu), ortanca) kullanılarak yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar %95 güven aralığında 0,945 anlamlılık düzeyinde belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
With the family medicine system, which started with a pilot application within the scope of the Health Transformation Program and put into practice throughout the country in 2010, important steps were taken with the studies carried out in the field of primary health care services. In this sense, it is aimed to provide a quality service that will be beneficial for the individual and the society, with the features such as being easily accessible close to the settlements of the individuals without distinctions such as age, gender, disease. The aim of the study is to determine the satisfaction of patients who apply to family health centers with the service they receive from these centers. It was done on a completely voluntary basis by sampling the number of patients registered to 7 family health centers from 29 family health centers in the province of Sivas, by obtaining the necessary permissions from the relevant authorities. Before deciding on the tests to be applied for gender with 2 levels of demographic variables (female, male), the assumption of conformity to the normal distribution was checked. The values of kurtosis and skewness of the data were examined and it was seen that they were normally distributed. Since the results of the variables“Age, Educational Status, Monthly Income, Occupation, Frequency of Visits, Family Physician Knowledge Level, Preferring a Family Physician and Referring a Family Physician to Someone Else”were significant, the one-way Anavo test was used to determine the differences between the groups. Since there was differentiation between the groups as a result of the Anova test, Post Hoc tests were used to determine which group caused the difference. The study was carried out using the statistical software package SPSS-22 (Statistical Software Package for Social Sciences). Data were evaluated using descriptive statistical methods (amount, percentage, grade point average (average grade on a non-parametric test), median). The results obtained were determined at a significance level of 0.945 at the 95% confidence interval.