Boron çeliklerin elektrik direnç nokta kaynağı ile birleştirilebilirliğinin incelenmesi
Investigation of the combinability of boron steel (22mn5b) with electric resistance point welding
  1. Tez No: 752139
  2. Yazar: OZAN DURSUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR ÖZSARAÇ, PROF. DR. SALİM ASLANLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: TWIP Çelikleri, Boron(22Mn5B), Elektrik Direnç, Nokta Kaynağı, TWIP Steels, Boron(22Mn5B), Electrical Resistance, Point Welding
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu tezde, yeni nesil çelikler içerisindeki yüksek önem ifade eden ve EDNK ile kaynaklanabilirliği problem olan iki çeliğin birleştirilebilirliği incelenmiştir. Tez kullanılan çeliklerden ilki TWIP çeliğidir. Yeni malzemelerin ortaya çıkarılması ya da kullanılan malzemelerin geliştirilmesiyle; müşteri istekleri üzerine dizayn, performans, korozyon, düşük maliyetli kullanım, yakıt tasarrufu vb. ve diğer etkenler (emisyon, çevresel düzenlemeler, kaza güvenliği, vb.) gibi iki faktörden çok etkilenir. Bu etkenler son dönemde TWIP (Twinning induced plastisite) gibi çeliklerin üretilmesine yol açmıştır. Son yıllar içerisinde bu nedenlerden dolayı yapılan araştırmalarda yüksek mukavemetli ve şekil alabilirliğe sahip yüksek manganlı (15-30 wt.%) östenitik çelikler üretilmiştir. Bu üretilen çeliklerin plastik şekil verme sonrasında ortaya çıkan yüksek ikizlenme oranıyla birlikte tek fazlı östenitik bir yapı olduğu görülmektedir. Yapıya yüksek mukavemet katan bu ikizlenme sınırları dislokasyon hareketini koruyucu bir rol üstlenmeleridir. Tezde kullanılan diğer bir çelik ise Boron (22Mn5b) çeliğidir. Araç güvenliği, yakıt verimliliği ve hafiflik konusundaki istikrarlı yükselişle birlikte, otomotiv gövdelerinde aşırı yüksek mukavemetli çelikler giderek daha fazla kullanılmaktadır. Tam martensitik bir mikro yapıya ve 1500 MPa'nın üzerinde bir çekme mukavemetine sahip bor çelikleri, ön ve arka tampon kirişleri, A ve B sütunları, tavan rayları gibi otomobil çarpışma önleyici yapı parçalarında en umut verici malzemelerden biri haline geliyor. Sıcak çelik saclarının yüksek şekil alma kabiliyeti kullanılarak, karmaşık geometrili parçaların imalatı mümkün hale gelebilmektedir. Sıcak şekillendirme işleminde en yaygın kullanıma sahip sertleştirilebilen sac malzeme 22MnB5'tir. Otomotiv endüstrisinde bu sacların kullanılması için en hızlı, ucuz ve pratik birleştirme yöntemi elektrik direnç nokta kaynağıdır. Fakat, kaynaklanabilme özellikleri henüz literatür olarak bir çalışma içerisinde değildir ve yenidir. Şimdiye kadar ortaya çıkan verilerin otomotiv sektörü ve literatürlerde büyük bir öneme sahiptir. Bu tezde, Boron(22Mn5B) / TWIP çelik birleşimlerin çekme-makaslama, mikro sıra sertlik, elektrot dalma mesafeleri, çekirdek çapları, çekirdek yükseklikleri, çekirdek boyut oranları, kopma modları, kopma yüzey incelemesi, SEM/EDS incelemeleri üzerinde bir çalışma yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the problem that is high among new steels in this thesis is the possession and weldability with an electric point. The first of the steels used in the thesis is TWIP steel. Removing it from the new look or the methods used; Customer-appropriate design, performance, color samples, consumption purpose, etc. and other people (emissions, charitable purposes, etc.). This has led to the recent use of steels such as TWIP (Twinning sourced plasticide). In recent years, high manganese (15-30% by weight) austenitic steels with high strength and formability have been made. It appears to be a single-phase austenitic structure, with the twinning rate apparently emerging from the plastic in appearance of these steels. This twinning, which adds high strength to the structure, plays a protective role in the spherical dislocation movement. Another steel used in the thesis is Bor (22Mn5b) steel. With vehicle proximity, health and lightness review, high-strength steels are more vehicle-wide. Boron steels with a full martensitic micro and tensile strength of 1500 vertical pull, front bumpers, A and B pillars, front bumpers like wheels, A and B pillars, on wheels, the most promising future in a structure design will come. High modeling of hot steel sheets, samples with complex geometry can be ready. The most commonly used curable bag material in frying is 22MnB5. The fastest and simplest joining method for automotive use is the electric screwing piece. However, its weldability properties are not yet within the scope of a study in the literature and are new. It has a large owner in the literatures and processes data from the time period in movies. In this thesis, a study of Boron(22Mn5B) / TWIP steel joints-shearing, micro-arrangement on it, electrode immersion locations, core diameters, core heights, separation modes from the core, working on the surface, SEM/EDS investigations.