Kimya eğitiminde sürdürülebilir kalkınma ve yeşil kimya üzerine yapılan çalışmaların bibliyometrik analizi
Bibliometric analysis of the studies conducted on sustainable development and green chemistry in chemistry education
  1. Tez No: 752201
  2. Yazar: MERVE DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAFER KARAGÖLGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir kalkınma, Yeşil kimya, Bibliyometrik Analiz, Sustainable development, Green chemistry, Bibliometric Analysis
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Bu araştırmada, 1990-2022 yılları arasındaki Web of Science (WoS) veri tabanında yayınlanan Kimya Eğitiminde Sürdürülebilir Kalkınma ve Yeşil Kimya konulu çalışmaların bibliyometrik özelliklerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırma tarama deseni temelinde yürütülmüştür. Tarama işlemi Web of Science (WoS) veri tabanı ile yapılmış, arama bölümünde kimya eğitimi, sürdürülebilir kalkınma ve yeşil kimya anahtar kelimeleriyle gelişmiş arama kullanılmış ve ilk etapta toplam 1715 çalışmaya ulaşılmıştır. Çalışmanın kapsamı sınırlandıktan sonra toplam 716 çalışma elde edilmiş ve bu çalışmalar 15 parametre başlığı altında VOSviewer programına aktarılıp şekiller ve tablolar haline dönüştürülmüştür. Bulgular: Çalışmada on beş parametre belirlenmiş ve bu parametrelere bibliyometrik analiz uygulanmış, elde edilen haritalar ve tablolar bulgular kısmında verilmiştir. Araştırmada, kimya eğitiminde sürdürülebilir kalkınma ve yeşil kimya üzerine yapılan çalışmaların en fazla 2021 yılında yapıldığı tespit edilmiştir. En fazla kullanılan kelimenin yeşil kimya olduğu ve ABD adresli çalışmaların diğer ülkelere oranla daha fazla olduğu anlaşılmıştır. Journal of Chemical Education dergisinin en üretken dergi olduğu, kurum bazında en üretken birimin ise Polonya'da bulunan Gdonsk University of Technology olduğu görülmüştür. Sonuçlar: Kimya eğitiminde sürdürülebilir kalkınma ve yeşil kimya üzerine yayınlanan çalışmaların yıllara göre giderek arttığı ortaya konmuştur. Journal of Chemical Education ve Science of the Total Environment dergilerin alanında en aktif ve en fazla tercih edilen dergiler olduğu anlaşılmıştır. İncelenen çalışmalarda sırasıyla fırsat, öğrenme ve yazar, reaktif, işletme kelimeleri son yıllarda kullanılmaya başlanmıştır. Bu durum son yıllardaki çalışmalarda sürdürülebilir kalkınma hedeflerinden biri olan eğitimde fırsat eşitliğine vurgu yapıldığına işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This research aims to examine the bibliometric characteristics of the work on Sustainable Development and Green Chemistry in Chemistry Education published in the Web of Science (WoS) database between 1990 and 2022. Method: This research is a review study titled“Biometric Analysis of Sustainable Development and Green Chemistry Studies”in Chemistry Education. The review study was carried out with the Web of Science database, and in the search section, we used advanced search using the keywords chemistry education, sustainable development and green chemistry, reaching 1715 studies in the first phase. After the scope of the study was limited, total of 716 data was obtained following the limitations, and the data was transferred to the VOS viewer program under 15 parameter headings and transformed into figures and tables. Results: Fifteen key parameters were determined in the study, bibliometric analyses were applied to these parameters, and obtained maps and tables were provided in the findings section. According to the authors, the research covered the most research studies on sustainable development in chemistry education in 2021. Green chemistry is the most cited word, and studies with a US address are more frequent than other countries. The Journal of Chemical Education is the most productive journal, while the most productive unit of the organization on the basis of institution is the University of Gdonsk, Poland. Conclusion: Studies published on sustainable development and green chemistry in chemistry education have proven that research is on the rise year-on-year. It has been established that the Journal of Chemical Education and Science of the Total Environment are the most active and preferred journals in their field. It has been observed in recent years that the words“opportunity,”“learning and writing,”“reactive,”and“business”were started to be used respectively. This indicates that in recent year studies, the equal opportunity in education is emphasized as one of the sustainable development goals.