Hastane çalışanlarının iş kazlarının analizi : Bir sağlık grubu vaka çalışması
Analysis of occupational accidents of hospital workers: A case study of A HEALTH group
  1. Tez No: 752305
  2. Yazar: DUYGU YÜKSEL ATEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜGE ENSARİ ÖZAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Kazalar, Hospitals, Accidents
  6. Anahtar Kelimeler: Hastane, İş Kazası, İş Sağlığı ve Güvenliği, Sağlık, Hospital, Occupational Accident, Occupational Health and Safety, Health
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
İnsan sağlığı hizmeti sunan hastanelerde çalışanlar, çalışma ortamlarında var olan risklerden ve yaptıkları işlerden kaynaklı iş kazalarına maruz kalmaktadır. Hastane çalışanlarını korumak ve güvenli hastane ortamı oluşturmak adına önlemler alınmalıdır. Bu çalışma hastane çalışanlarının yaşadığı iş kazalarının incelenmesi amacıyla yapılmıştır. İş kazalarının analiz edilmesi, kaza nedenlerinin belirlenmesi ve kazaların önlenmesi için önemlidir. Tanımlayıcı nitelikte olan bu çalışma, özel sağlık grubunun hastanelerinde 2021 yılında iş kazası geçiren çalışanlar ile gerçekleştirilmiştir. Hastane çalışanlarının son bir yıl içinde geçirdikleri iş kazalarına ilişkin veriler iş kazası sonrası düzenlenen eğitimde yüz yüze toplanmış, incelenmesinde frekans analizi kullanılmıştır Çalışmamızda literatürle uyumlu olarak hastanelerde yaşanan iş kazalarının kadın çalışanlarda ve 18-29 yaş aralığında daha fazla olduğu ve iş kazaların büyük çoğunluğunu %45 oranı ile hemşirelerin yaşadığı görülmüştür. Çalışanlarının bir yıl içinde en fazla maruz kaldığı iş kazası kesici ve delici alet yaralanması (%45) olduğu ve bu kazaların ise %84'ünü Tıbbi kesici ve delici alet yaralanmalarının oluşturduğu, tıbbi yaralanmalarında en çok işlem sırasında ve materyal alet ve alan temizliği sırasında gerçekleştiği izlenmiştir. Yaşanan kazaların %74' ünün çalışanların tehlikeli davranışlarından kaynaklı olduğu ve iş kazaların sonucunda çalışanların %52 oranı ile en çok el bölgesinin etkilendiği belirlenmiştir. Sonuç olarak; iş kazalarının hastanenin tüm bölümlerinde ve tüm meslek grupları tarafından yaşandığı ve ayrıca çalışanların hastane ortamında birçok risk faktörüne maruz kaldığı görülmüştür. Çalışmada elde edilen sonuçlara göre hastanelerde iş kazalarının yaşanmaması için risk faktörleri belirlenmelidir. Hastanelerde yaşanan iş kazalarının azaltılması, kazaların önlenmesi ve hastane çalışma ortamının sağlıklı ve güvenli hale getirilmesi konusunda alınması gereken tedbirler önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Employees in hospitals providing human health services are exposed to occupational accidents arising from the risks existing in their working environment and their work. Measures should be taken to protect hospital staff and create a safe hospital environment. This study was conducted to examine the occupational accidents experienced by hospital employees. Analyzing occupational accidents is important for determining the causes of accidents and preventing accidents. This descriptive study was carried out with the employees who had a work accident in 2021 in the hospitals of the private health group. Data on occupational accidents experienced by hospital employees in the last year were collected face-to-face in the training organized after the occupational accident, and frequency analysis was used in the analysis.In our study, in accordance with the literature, it has been observed that occupational accidents in hospitals are more common among female employees and between the ages of 18-29, and nurses experience the majority of occupational accidents with a rate of 45%. The occupational accident that employees were exposed to the most in a year was the sharp and stab wounds (45%), and 84% of these accidents were medical sharp and stab wounds, and the most medical injuries occurred during the process and during the cleaning of materials, tools and areas. has been followed. It has been determined that 74% of the accidents are caused by the dangerous behaviors of the employees and as a result of the occupational accidents, the hand area is most affected by the rate of 52% of the employees. As a result; It has been observed that occupational accidents are experienced in all departments of the hospital and by all occupational groups, and that employees are exposed to many risk factors in the hospital environment. According to the results obtained in the study, risk factors should be determined in order to avoid occupational accidents in hospitals. Measures to be taken to reduce occupational accidents in hospitals, to prevent accidents and to make the hospital working environment healthy and safe have been suggested.