Kilis'te eğitim veren öğretmenlerin Suriyeli mülteci öğrencilere ve Türk öğrencilere birlikte eğitim vermesi hakkında görüşlerinin belirlenmesi
Determining the opinions of teachers taught in Kilis educating Syrian refugee and Turkish students together
  1. Tez No: 752318
  2. Yazar: MUSTAFA TANDIRCIOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İş Memnuniyeti, Psikoloji, Karma Uyruklu Eğitim, Work, Job Satisfaction, Psychology, Mixed National Education
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Geçici koruma kapsamında ülkemize gelen Suriyeli vatandaşlar yoğunluk bakımından en fazla Kilis'te ikamet etmektedirler. İldeki kalabalık Suriyeli nüfus nedeniyle, ilkokul ve Ortaokul seviyelerindeki okulların büyük çoğunluğunda Suriyeli ve Türk öğrenciler birlikte eğitim görmektedir. Çalışmanın amacı, Suriyeli ve Türk öğrencilere birlikte eğitim verilen okullarda öğretmenlerin memnuniyet düzeyini ölçen çeşitli sorulara verdikleri cevapların öğretmenlerin demografik ve sosyoekonomik özelliklerine göre nasıl farklılaştığının analizidir. Bu doğrultuda 2021 – 2022 öğretim yılı içerisinde Kilis ilinde bulunan 93 Ortaokul ve 42 İlkokuldan rastgele 29 okul seçilmiş ve yine rastgele bu okullarda görev yapan kadrolu öğretmenlerden 339 kişiye yüz yüze yapılan anket yöntemiyle veriler toplanmıştır. Bu veriler çok değişkenli PROBİT yöntemine göre analiz edilmiştir. Bu analiz sonucunda, cinsiyet, tecrübe, haftalık ders saati, gelir düzeyi bağımsız değişkenlerinin bu çalışmada kullanılan bağımlı değişkenler üzerinde istatistiki olarak anlamlı bir etkisi yoktur. Bekar olmak sınıf içi uyumu ve birlikte eğitim için okulun vermiş olduğu imkanları anlamlı bir şekilde etkilemiştir. Hanedeki kişi sayısının 3 kişi üzerinde olması öğretmenin Suriyeli öğrencilerle iletişimden memnuniyetini negatif yönde etkilemiştir. Otuz yaş ve üzerinde olma öğrencilerin sınıf içi uyum memnuniyetini pozitif yönde anlamlı bir şekilde etkilemiştir. Annenin eğitim durumunun okuryazar ve daha fazla olması durumlarında öğretmenin Suriyeli ve Türk öğrencileri seçme şansı olsa beraber eğitim verme isteğini pozitif yönde etkilemiştir. Öğretmenin doğum yerinin Kilis olması, Suriyeli öğrencilerle iletişimden memnuniyeti pozitif yönde etkilemiştir. Öğretmenin depresyon belirtilerinden herhangi birini göstermesi sınıf içi uyum haricinde diğer bağımlı değişkenleri anlamlı bir şekilde etkilemiştir.
Özet (Çeviri)
Syrian citizens who came to our country under temporary protection mostly reside in Kilis in terms of density. Due to the large Syrian population in the province, Syrian and Turkish students study together in the majority of primary and secondary schools. The aim of the study is to analyze how the answers given to various questions measuring the satisfaction level of teachers in schools where Syrian and Turkish students are educated together differ according to the demographic and socioeconomic characteristics of the teachers. In this direction, in the 2021-2022 academic year, 29 schools were randomly selected from 93 Secondary Schools and 42 Primary Schools in Kilis, and data were collected randomly from 339 permanent teachers working in these schools by face-to-face survey method. These data were analyzed according to the multivariate PROBIT method. As a result of this analysis, the independent variables of gender, experience, weekly course hours, income level do not have a statistically significant effect on the dependent variables used in this study. Being single has significantly affected the harmony in the classroom and the opportunities provided by the school for co-education. The fact that the number of people in the household is more than 3 people negatively affected the teacher's satisfaction with communication with Syrian students. Being thirty years of age or older has a significant positive effect on students' satisfaction with in-class adaptation. In cases where the mother's education level is literate and higher, although the teacher has the chance to choose Syrian and Turkish students, it has a positive effect on her willingness to provide education. The fact that the teacher was born in Kilis had a positive effect on the satisfaction of communicating with Syrian students. The teacher's display of any of the symptoms of depression significantly affected other dependent variables, except for in-class adjustment.