7-12 yaş gurubu çocuklarda ahlaki gelişim-Tanrı algısı ilişkisi
The relationship of moral development-God perception in children aged 7-12
- Tez No: 752380
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KUŞAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bilişsel gelişim, Sosyal öğrenme, Tasavvur, Antropomorfizm, Moral development, Cognitive development, God, Conception, Anthropomorphism
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Tanrı tasavvuru çocuğun gelişim dönemleri boyunca onun zengin dünyasına eşlik eder. Bu etki tek başına yol almaz onu aynı zamanda ebeveyn tutumları, çevresel faktörler ve yanı sıra aldığı din eğitimiyle de şekillendirir. Kuramsal çerçeve ile desteklenen bu çalışmanın temel konusu; ilköğretim 7-12 yaşlarındaki çocuklarda ahlaki gelişime bağlı olarak Tanrı algılarının değerlendirilmesidir. Bu yaş gurubu çocukları, Piaget'nin bilişsel gelişim dönemlerinden somut işlemler dönemini kapsamaktadır. Çocuğun Tanrı imgesinde zihinsel gelişimi önemli bir belirleyici ise, aynı şekilde ahlâk gelişimi de aynı belirleyiciliğe sahiptir. Somut işlemler döneminde olan çocukların soyut bir kavram olan Tanrı kavramını nasıl ve ne şekilde tasavvur edebildiklerini, bilişsel gelişimin ve ahlaki gelişiminin etkilerini araştırarak, çalışmamızı ortaya koyduk. Çocukta Tanrı tasavvuruyla ilgili yapılan çalışmaların tarihi çok da yeni değildir. Yapılan çalışmalara baktığımızda Tanrı tasavvurlarıyla yapılan araştırma alanlarıyla ahlak konusunun yeterince ilişkilendirilmediğini görüyoruz. Çalışmamızda ahlaki gelişimle Tanrı tasavvurlarını ele alarak bu konunun ilk adımlarını atmış olmak istiyoruz. Sonuç olarak bireyin gelişim boyutları bedensel, zihinsel, sosyal, kişilik, ahlaki ve dini gelişim süreçleridir. Toplum içinde var olan insan için bunlar arasında en kritik olanı, ahlaki gelişimdir. Ahlak bireyin davranışlarının belirlenmesinde ve anlamlandırılmasında günlük hayatımızın en önemli parçasıdır. Ahlaki gelişim sadece bilişsel gelişime dayalı olmayıp teolojik olarak da ilişkilendirilebilir. Bireyin zihnindeki Tanrı imgesi bilişsel ve duygusal birçok yönü olduğu gibi ahlaki gelişimle ilişkilendirilen dinamik bir süreçtir. Bu çalışmada 7-12 yaş arasındaki çocuklarda Tanrı imgeleri araştırılarak, ahlaki gelişimle ilişkisini tartıştık.
Özet (Çeviri)
The religiousness of the individual means the belief in God and, accordingly the imagination of God. God concept accompanies the child's rich world throughout his developmental stages. This effect does not lead alone, but also parental attitudes, environmental factors and religious education have taken into consideration in the formation of th concept of God. The main subject of this study, which is supported by the theoretical framework; Evaluation of God perceptions in primary school children aged 7-12 depending on moral development. This age group includes the concrete operational period from Piaget's cognitive developmental stages. The child's mental and moral development in formation of the image of God is an important determinant. We discussed in our study how children in the concrete operational of cognitive and moral development stage can affect the totally abstract concept of God. The history of studies on the concept of God in children is not very new. When we look at the studies, we see that the formation of God in children were not associated sufficiently with moral development. In our study, we want to take the first steps of this subject by addressing the concept of God with moral development. As a result, the developmental dimensions of the individual are physical, mental, social, personality, moral and religious development processes. Moral development is the most critical of these for the human being in society. Morality is the most important part of our daily life in determining and making sense of the behavior of the individual. Moral development is not only based on cognitive development but can also be related theologically. The image of God in an individual's mind is a dynamic process associated with moral development, as well as many cognitive and emotional aspects. In this study, we investigated images of God in children aged 7-12 and discussed their relationship with moral development.