Görsel okuryazarlık bağlamında sessiz kitaplar ve dil edinimi
Silent books and language acquisition in the context of visual literacy
- Tez No: 752415
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİHAT ŞİRİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Silent Books, Wordless Book, Wordless Picture Books, Sessiz Kitaplar, Görsel Okuryazarlık, Dil Edinimi, Silent Books, Wordless Book, Wordless Picture Books, Visual Literacy, Language Acquisition
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışma görsel okuryazarlık ve sessiz kitapların ilişkisi ile henüz okuma-yazmayı bilmeyen çocukların dil edinimindeki yerinin incelenmesi açısından okul öncesi öğretmenlerinin konu hakkındaki görüşlerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışma grubunu Konya ve Aksaray illerinde görev yapmakta olan 22 okul öncesi öğretmeni oluşturmaktadır. Çalışmada okul öncesi öğretmenlerinin sessiz kitaplara ilişkin görüşlerini ortaya koyabilmek adına“Görüşme Formu”kullanılmıştır. Elde edilen verilerin çözümlenmesinde nitel bir araştırma yöntemi olan tarama modeli-içerik analizinden yararlanılmıştır. Sessiz kitaplar, görsel okuryazarlık ve okul öncesi çocukların dil edinimi konuları ile ilgili daha önceden yapılan çalışmalar taranarak araştırmanın literatür kısmı oluşturulmuştur. Oluşturulan alan yazın ışığında çalışma grubundan alınan veriler yorumlanmıştır. Çalışma ile elde edilen verilere göre sessiz kitapların okunmasında görsel okuryazarlık yetisinden faydalanıldığı ve sessiz kitapların dil edinimine olumlu etkisi tespit edilmiştir. Çalışmada sadece çocuğun sessiz kitaplar ile dil ediniminin nasıl olduğu değil sessiz kitapların okunmasında temel olan görsel okuryazarlığın önemine de vurgu yapılmaktadır. Sonuç olarak bu çalıma görsel okuryazarlık ve sessiz kitaplara gelişimsel bir bakış açısı ile yaklaşmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to reveal the views of preschool teachers on the subject in terms of examining the relationship between visual literacy and silent books and their place in language acquisition of children who are not yet able to read and write. The study group consists of 22 pre-school teachers working in the provinces of Konya and Aksaray. In the study,“Teachers' Opinions Regarding Silent Books Form”was used in order to reveal the opinions of preschool teachers. In the analysis of the obtained data, scanning model-content analysis, which is a qualitative research method, was used. The literature part of the research was created by scanning the previous studies on the subject. The data obtained from the study group were interpreted in the light of the literature. According to the data obtained from the study, it has been determined that visual literacy skills are used in reading silent books and that silent books have a positive effect on language acquisition. The study emphasizes not only how the child acquires language with silent books, but also the importance of visual literacy, which is the basis for reading silent books. As a result, this study approaches visual literacy and silent books from a developmental perspective.