Özel öğrenme güçlüğü olan bireylere uygulanan duyu bütünleme çalışmasının dikkat düzeylerine etkisi
The effect of sensory integration exercise applied to individuals with spacial learning disabilities on attention levels
- Tez No: 752442
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TURGAY ALTUNALAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Özel Öğrenme Güçlüğü, Duyu Bütünleme, Dikkat
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nörobilim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nörobilim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Araştırmanın amacı özel öğrenme güçlüğü olan çocuklarda duyu bütünleme uygulamasının dikkat düzeylerine olan etkisini incelemektir. Çalışma nicel araştırma yöntemlerinden olan ön test son test kontrol gruplu deneysel desen şeklinde tasarlanmıştır. Araştırmanın genel evreni İstanbul'da öğrenim gören 9-14 yaşındaki özel öğrenme güçlüğü olan bireylerdir. Çalışma evreni ise İstanbul'da hizmet veren Özel Umut Işığı Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nde eğitim görmekte olan özel öğrenme güçlüğü tanılı bireylerdir. Veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu, Duyu profili ölçeği ve d2 ölçeği uygulanmıştır. Araştırmada deney ve kontrol grubunu belirlemek için ön test yapılmıştır. Test puanları dikkate alınarak deney ve kontrol grupları yansız atama ile oluşturulmuştur. 25 kişiden oluşan deney ve 25 kişiden oluşan kontrol grubu belirlenmiştir. Çalışma sonucunda duyu bütünleme uygulamalarının özel öğrenme güçlüğü olan çocukların dikkat düzeylerini artırdığı belirlenmiştir. Sonuç olarak duyu bütünleme uygulamalarının özel öğrenme güçlüğü olan çocukların dikkat düzeylerini artırdığı duyu profili ile dikkat düzeyleri arasında kısmı bir ilişkinin olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of sensory integration application on attention level in children with special learning difficulties. The study was designed as an experimental design with a pretest posttest control group, which is one of the quantitative research methods. The general population of the research is 9-14 year old individuals with special learning difficulties who study in Istanbul. The population of the study is the individuals diagnosed with special learning disability who are studying at the Private Umut Işığı Training and Rehabilitation Center in Istanbul. Personal Information Form, Sensory profile scale and d2 scale were used as data collection tools In the research, a pre-test was conducted to determine the experimental and control groups. Experimental and control groups were formed by unbiased assignment, taking into account the test scores. Experiment group consisting of 25 people and control group consisting of 25 people were determined. As a result of the study, it was determined that sensory integration applications increased the attention levels of children with special learning disabilities. As a result, it can be said that sensory integration applications increase the attention levels of children with special learning disabilities, and there is a partial relationship between the sensory profile and their attention levels.