Uzun açlık sürelerinin cerrahi sonrası ağrı, anksiyete ve hasta konforu üzerindeki etkisi: Meta analiz çalışması
The effect of long fasting times on post-surgery pain, anxiety and patient comfort in the surgery patient: A meta-analysis study
- Tez No: 752494
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FADİME ÇINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Cerrahi Öncesi Açlık, Cerrahi Öncesi Açlık Süresi, Anksiyete ve Hasta Konforu, Meta analiz, Preoperative Fasting, Preoperative Fasting Time, Anxiety and Patient Comfort, Meta-analysis
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Bu araştırmada cerrahi öncesi açlık sürelerinin cerrahi sonrasında görülen ağrı,anksiyete ve hasta konforu üzerindeki etkisini araştıran çalışmaların incelenmesi ve meta analizinin yapılması amaçlandı. Yöntem: Google Scholar, Scopus, Science Direct ve Web of Science, EBSCO, EKUAL, Google Akademik veri tabanlarından 2010-2021 yılları arasında yayınlanan çalışmalar tarandı. Dâhil edilen çalışmaların kalite değerlendirmesinde Polit ve Beck tarafından önerilen kalite değerlendirme ölçütleri kullanıldı. Değerlendiriciler arası uyum; Kappa istatistiği, etki büyüklüğü;“Odds Ratio”, çalışmalar arası heterojenlik; Cochran'ın Q istatistiği ile hesaplandı. Yayın yanlılığını belirlemede Kendall'ın tau b katsayısı ve huni grafiği kullanıldı. Meta analize dahil edilen çalışmaların etki büyüklüğü ve yayın yanlılığı CMA 3 (Comprehensive Meta Analysis) programı kullanılarak hesaplandı. Bulgular: Toplam 19 çalışma bu araştırmaya dahil edildi. Cerrahi öncesi açlık sürelerinin genel etki büyüklüğü (Odss Oranı) 4.042 (G.A; 2.824-5.784; p=0.00), cerrahi öncesi uzun süre aç bırakılmaya bağlı cerrahi sonrası ağrı üzerine etkisine yönelik genel etki büyüklüğü (Odss Oranı) 2.302 (G.A;1.766-3.001; p=0.000), anksiyete üzerine etkisine yönelik genel etki büyüklüğü (Odss Oranı) 1.555 (G.A;1.229-1.968;p=0.000), hasta konforu üzerine etkisine yönelik genel etki büyüklüğü (Odss Oranı) 6.157 (G.A;-2.556-14.835; p=0.001), değerleri ile yüksek düzeyde pozitif yönlü olduğu belirlendi (Yüzde 95 G.A:Güven Aralığı). Sonuç olarak: Cerrahi öncesi 4-6 saatten fazla açlık süresi uygulanan hastaların, kısa açlık süresi uygulanan (2-4 saat) ve oral karbonhidratlı solüsyon verilen hastalara göre cerrahi sonrası dönemde aksiyete ve ağrılarının daha fazla olduğu, hasta konforunun azaldığı belirlendi.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it was objectıve to analyze and meta-analyze the studies investigating the effect of pre-operative fasting periods on pain, anxiety and patient comfort after surgery. Method: Studies published between 2010-2021 were searched from Google Scholar, Scopus, Science Direct and Web of Science, EBSCO, EKUAL, Google Academic/ULAKBİM databases. The quality assessment criteria recommended by Polit and Beck were used in the quality assessment of the included studies. Inter-rater agreement; Kappa statistics, effect size;“Odds Ratio,”inter-study heterogeneity; Calculated with Cochran's Q statistic. Kendall's tau b coefficient and funnel plot were used to determine publication bias. The effect size and publication bias of the studies included in the meta-analysis were calculated using the CMA 3 (Comprehensive Meta-Analysis) program. Results: A total of 19 studies were included in this study. The overall effect size of the duration of fasting before surgery (Odss Ratio) 4.042 (CI; 2.824-5.784; p=0.00), the overall effect size for the effect of long-term fasting before surgery on post-surgical pain (Odss Ratio) 2.302 (CI; 1.766- 3.001; p=0.000), general effect size for its effect on anxiety (Odss Ratio) 1.555 (CI; 1.229-1.968; p=0.000), general effect size for its effect on patient comfort (Odss Ratio) 6.157 (CI;-2.556- 14,835; p=0.001).As a result, It was determined that patients who had a fasting period of more than 4-6 hours before surgery had more anxiety and pain in the post-surgery period, and decreased patient comfort compared to the patients who were given a short fasting period (2-4 hours) and were given oral carbohydrate solution..