Yüksek yağlı veya yüksek karbonhidratlı diyetle oluşturulan obezitenin sıçan dokusu üzerindeki etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of high fat and high carbohydrate diet-indicated obesity on rat tissues
- Tez No: 752493
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPASLAN GÖKÇİMEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Yüksek yağlı diyet, yüksek karbonhidratlı diyet, obezite, kemik iliği, high fat diet, high carbonhydrate diet, obesity, bone marrow
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Amaç: Bu çalışmada yüksek yağlı veya yüksek karbonhidratlı diyetle oluşturulan obezitenin etkilerinin karşılaştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Sprague Dawley cinsi 26 adet erkek sıçan kullanılmıştır. 12 hafta süreyle 6 tane sıçan kontrol grubu olarak izlenmiş olup 10 tane yüksek yağlı diyetle, 10 tane yüksek karbonhidratlı diyetle beslenmiş sıçan izlenmiştir. Deney boyunca her hafta ratların vücut ağırlıkları ölçüldü. 12. hafta sonunda ratlar sakrifiye edilerek biyokimyasal inceleme için abdominal aortadan kan alındı. Kanda ALT, AST, TG, LDL, GLU, IL-6 bakıldı. Karaciğer, kemik iliği ve ileum örnekleri alındı. Karaciğerler tartıldıktan sonra ışık mikroskobik inceleme için takip edilerek hematoksilen-eozin, masson ve PAS boyaları yapıldı. İleum ve kemik iliği örnekleri hematoksilen-eozin ve PAS ile boyandı. Bulgular: Deneysel gruplar karaciğer ağırlıkları açısından istatistiksel olarak değerlendirildiğinde yüksek yağ grubundaki ratların karaciğer ağrılıkları kontrol grubundakilere göre anlamlı olarak daha ağır bulundu. Kontrol grubunda en düşük trigliserit ve glukoz değerleri saptanırken yüksek yağlı beslenen grup kontrol grubundan daha yüksek trigliserite sahipken yüksek karbonhidratla beslenen grup hem yüksek yağlı gruptan hem de kontrol grubundan daha yüksek trigliserit değerlerine sahip olarak saptanmıştır. Yüksek yağlı ve yüksek karbonhidratlı beslenen gruplarda portal alanda fibrozis, hepatositlerde yağlanma ve portal alanda lobüler enflamasyon izlendi. İnce bağırsakta, sonuçlar, yüksek yağlı ve yüksek karbonhidratlı diyet grubundaki villus uzunluğunun kontrol grubuna kıyasla önemli ölçüde daha kısa olduğunu ortaya koydu, ancak kript derinliği açıkça değişmedi. Yüksek yağlı ve karbonhidratlı beslenen grupta granülositik farklılaşmaya sahip polimorfonükleer hücrelerin baskınlığı ve abluminal sinüzoidal yüzeyi kaplayan parankim boyunca rastgele dağılım gösteren agregatlar oluşturan özel olarak artan sayıda miyeloid öncü hücreleri mevcuttu. Tartışma: Yüksek yağlı beslenen sıçanlarda serum ALT düzeylerinin artması yüksek diyet ile beslenmenin etkilerini yansıtmaktadır. Yüksek yağ ve yüksek karbonhidrat diyetiyle beslenen gruplarda karaciğer hasarının oluşumu karaciğerde oluşan yağlanma, organın detoksifikasyonve metabolizma faaliyetlerinde ortaya çıkan değişikliklerin sonucu meydana geldiğini belirtebiliriz. Yüksek yağlı ve yüksek karbonhidratlı diyet ile beslenen farelerde bağırsak morfolojisinin açıkça değiştiğini ve dolayısıyla bağırsak fonksiyonunun da bu diyetle değiştirilebileceğini göstermektedir ayrıca kemik iliğinin de olumsuz etkilendiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to compare the effects of obesity induced by a high-fat or high-carbohydrate diet. Material and Methods: 26 male Sprague Dawley rats were used. For 12 weeks, 6 rats were followed as the control group, and 10 rats fed a high-fat diet and 10 rats fed a high-carbohydrate diet were followed. The body weights of the rats were measured every week throughout the study. At the end of the 12th week, the rats were sacrificed and blood was taken from the abdominal aorta for biochemical analysis. ALT, AST, TG, LDL, GLU, IL-6 were measured in the blood. Liver, bone marrow and ileum samples were taken. After weighing the livers, they were followed for light microscopic examination, and hematoxylin-eosin, Masson and PAS stains were made. Ileum and bone marrow samples were stained with hematoxylin-eosin and PAS. Results: When the experimental groups were evaluated statistically in terms of liver weights, the liver weights of the rats in the high-fat group were found to be significantly heavier than those in the control group. While the lowest triglyceride and glucose values were found in the control group, the high-fat group had higher triglycerides than the control group, while the high-carbohydrate group had higher triglyceride values than both the high-fat group and the control group. In the high-fat and high-carbohydrate fed groups, fibrosis in the portal area, adiposity in hepatocytes and lobular inflammation in the portal area were observed. In the small intestine, the results revealed that the villus length in the high-fat and high-carbohydrate diet group was significantly shorter compared to the control group, but the crypt depth did not clearly change. The high-fat and carbohydrate-fed group had a predominance of polymorphonuclear cells with granulocytic differentiation and a particularly increased number of myeloid progenitor cells forming randomly distributed aggregates throughout the parenchyma covering the abluminal sinusoidal surface. Conclusion: The increase in serum ALT levels in high-fat fed rats reflects the effects of high diet nutrition. We can state that the formation of liver damage in the groups fed with a high-fat and high-carbohydrate diet occurs as a result of fatty liver, changes in the detoxification and metabolism activities of the organ. It shows that intestinal morphology clearly changed in mice fed a high-fat and high-carbohydrate diet, and therefore intestinal function can be changed with this diet, and bone marrow was also negatively affected.