Using tire wastes as synthesis gases
Atık otomobil lastiklerinin sentez gazı olarak kullanımı
- Tez No: 752541
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN SADIKOĞLU, DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGÜN YÜCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Atık lastik, piroliz, gazlaştırma, proses simulasyonu, Aspen Plus, Waste tire, pyrolysis, gasification, process simulation, Aspen Plus
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Otomotiv üretimi müşteri talebine göre artmaktadır. Aynı zamanda, populasyon ve üretime bağlı olarak atık lastik miktarı gün geçtikçe artmaktadır. Böylece, lastikler için atık yönetimi gerekli olmaktadır. Bu çalışmanın amacı; Aspen Plus kullanımı yoluyla son ürünlerin üretimi (H2, CO2, CO, CH4) için ayrışma, piroliz ve gazlaştırma ünitelerinin modellenmesidir. Sabit ve akışkan yataklı gazlaştırma üniteleri için sırası ile proses dizaynı yapıldı. Geliştirilen model, literatür ile test ve valide edildi. Sonuçlar iyi bir uyum içerisindeydi. Ek olarak, sabit ve akışkan yataklı gazlaşma üniteleri için sentez gazı kompozisyonu ve hava akış hızı ile sentez gazı kompozisyonu ve sıcaklık grafikleri çizildi ve literatür ile karşılaştırıldı. Geliştirilen modelin sensitivite analizine göre, sabit yataklı gazlaştırma ünitesi akışkan yataklı gazlaştırma ünitesinden literatüre göre daha yakın sonuçlar vermektedir. Sabit yataklı gazlaştırma ünitesi için, 2.302 ve 6.906 arasında artan hava akış hızı ile CO ve H2 azaldı, CO2 arttı ve CH4 sabit kaldı. 490 °C ve 1400 °C arasında artan sıcaklık ile CO artar, H2 ve CO2 azalır ve CH4 sabit kalır. Akışkan yataklı gazlaştırma ünitesi için, 1.9175 ve 2.5311 arasında artan hava akış hızı ile CO, H2 ve CO2 artar ve CH4 sabit kalır. 500 °C ve 900 °C arasında artan sıcaklıklar ile CO ve H2 artar ve CO2 ve CH4 azalır.
Özet (Çeviri)
Automobile production increases with customer demands. At the same time, waste tire amount increases based on population and production day by day. So that, waste management is essential for tires. The aim of this study is to modeling of decomposition, pyrolysis and gasification for producing final products (H2, CO2, CO, CH4) by using Aspen Plus. Process designs for fixed and fluidized bed gasifier are done, respectively. Developed models are tested and validated with literature. The results were in good agreement. Additionally, syngas composition versus air flow rate and syngas composition versus temperature figures for fixed bed gasifier and fluidized bed gasifier are drawn and compared with literatures. According to sensitivity results of the developed models, fixed bed gasifier model gives closer results to literature than fluidized bed gasifier model. For fixed bed gasifier, CO and H2 decreased, CO2 increased and CH4 was constant with increasing air flow rates which changed between 2.302 and 6.906. CO increased, H2 and CO2 decreased and CH4 was constant with increasing temperatures between 490 °C and 1400 0C. For fluidized bed gasifier, CO, H2 and CO2 increased and CH4 was constant with increasing air flow rate between 1.9175 and 2.5311. CO and H2 increased and CO2 and CH4 decreased with increasing temperatures between 500 °C and 900 °C.