Âşık İbrahim Yanar monografisi
Âşık İbrahim Yanar monography
  1. Tez No: 752581
  2. Yazar: DİDEM GÜLLE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR BAŞARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Âşıklık geleneği, halk şiiri, âşık monografisi, Âşık İbrahim, Sivas, Minstrel tradition, folk poetry, minstrel monograph, Âşık İbrahim, Sivas
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 983
Özet
Âşıklık geleneğinin en önemli temsilcisi olan ozanlar, âşıklar insanların yalnızca eğlenme ihtiyacı değil çoğu ihtiyaçlarında da yanlarında olup önemli görevler üstlenmişlerdir. İnsanların dinleme, eğlenme, bilgilenme, rahatlama, protesto etme gibi birçok temel sayılabilecek ihtiyaçlarını gideren bu sanatçılar, toplumun sosyo-kültürel yapısı dolayısıyla çoğu zaman halkın kulağı, dili olmuşlardır. Bu bakımdan âşıklar / halk şâirleri, içinden çıktıkları toplumların duygu ve düşünce dünyalarını yansıtan birer ayna gibidirler. Durum böyle iken âşıklar üzerine yapılan çalışmalar aynı zamanda toplum üzerine yapılmış çalışma olarak da gösterilebilmektedir. Bu çalışmada, yukarıdaki düşünceler çerçevesinde bağlam merkezli bir âşık monografisi oluşturulmaya gayret edilmiştir. Bunun için de âşığın hayatı detaylı bir biçimde dikkatlere sunulmuş; şiirlerin yapısal özellikleri değerlendirilmiştir. İncelemeye dâhil edilen bütün şiirler yapısal özellikleri gösterilerek çalışmaya konulmuştur. Çalışmayı görsel bakımdan desteklemesi adına âşıkla ilgili materyaller, ek olarak verilmiştir. Böylece kökü tarihin derinliklerine kadar uzanan âşıklık geleneğinin bugünkü önemli temsilcilerinden olan Âşık İbrahim Yanar'ın gelenek içindeki yeri bütün yönleriyle ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The poets, the most important representative of the minstrel tradition, were with people not only for their entertainment needs but also for all their needs and undertook important duties. These artists, who meet many basic needs of people such as listening, entertainment, information, relaxation, protest, have often been the ears, tongue and lips of the people due to the socio-cultural structure of the society. In this respect, minstrels / folk poets are like mirrors that reflect the worlds of emotions and thoughts of the societies they came from. While this is the case, studies on minstrels can also be shown as studies on society. In this study, an effort was made to create a context-centered minstrel monograph within the framework of the above considerations. For this reason, the life of the lover has been brought to attention in detail; The structural features of the poems were evaluated. All the poems included in the study were included in the study by showing their structural features. In order to support the study visually, the materials about the minstrel are given as an appendix. Thus, the place of Âşık İbrahim Yanar, who is one of the important representatives of the tradition of minstrelsy, whose roots go back to the depths of history, in the tradition has been tried to be revealed in all its aspects.