Orogastrik tüple beslenme sırasında prematürelere dinletilen ninni ve klasik müziğin bebeğin serebral oksijenizasyon düzeyi, vital bulguları ve rahatlığı üzerine etkisi
The effect of lullaby and classical music played to premature babies during orogastic tube feeding on cerebral oxygenation level, vital findings and comfort of the infant
  1. Tez No: 752599
  2. Yazar: ESRA BAĞLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL KÜÇÜKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Prematüre, ninni, klasik müzik, YYBÜ, hemşirelik, Preterm, lullaby, classical music, NICU, nursing
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışma yenidoğan yoğun bakım ünitesinde yatan prematürelere orogastrik tüple beslenme sırasında dinletilen ninni ve klasik müziğin, bebeklerin serebral oksijenizasyon düzeyi, vital bulguları ve rahatlığı üzerine etkilerini araştırmak amacıyla paralel grupta ön test-son test randomize kontrollü deneysel tasarımda yapılmıştır. Araştırma Konya ili Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde yatan 51 prematüre bebek ile Aralık 2020-Mayıs 2022 tarihleri arasında yürütüldü. Çalışmada bebekler randomize şekilde üç gruba ayrıldı. Müdahale grubunda yer alan prematüre bebeklere orogastrik tüple beslenme sırasında anne sesinden ninni (Ninni Grubu=17), klasik müzik dinletisi (Klasik Müzik Grubu= 17) gerçekleştirildi. Kontrol grubunda rutin uygulamaya (n=17) devam edildi. Çalışmada veri toplama aracı olarak Yenidoğan Tanıtıcı Bilgi Formu, Vital Bulgular ve rSO2 Takip Formu ve Yenidoğan Konfor Davranış Ölçeği kullanıldı. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra Pearson ki-kare testi ve Fisher's Exact Testi, Bağımsız gruplarda t testi, Kruskal Wallis, Tekrarlı Ölçümlerde Karma Desen ANOVA analizi, etki büyüklüğünün değerlendirilmesinde Cohen d ve %95 güven aralığı kullanıldı. Çalışma sonucunda; ninni dinleyen grupta kalp tepe atımı (p:0,002) ve oksijen satürasyonu değerlerinde stabilizasyon sağlandığı (p:0,002), hem ninni hem de klasik müzik grubunda serebral oksijenizasyon düzeyinin kontrol grubuna kıyasla anlamlı şekilde arttığı ve en yüksek değerin klasik müzik grubunda olduğu (p:0,001) görüldü. Konfor düzeyinin değerlendirilmesinde hem ninni hem de klasik müzik grubunda anlamlı artış olduğu ve en yüksek konfor düzeyinin klasik müzik grubunda olduğu belirlendi (p:0,040). Sonuç olarak ninni ve klasik müzik dinletisinin bebeğin serebral oksijen düzeyini ve konfor düzeyini artırdığı, ninni dinlemenin vital stabilizasyonu sağlamada etkisi olduğu görüldü. Bu olumlu etkileriyle yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde ninni ve klasik müzik dinletilerinin kullanımına daha fazla yer verilmesi önerilir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in a pre- and post-test randomized controlled experimental design in parallel groups to investigate the effects of lullabies and classical music played during orogastric tube feeding on the cerebral oxygenation level, vital findings, and comfort of infants. The study was conducted with 51 preterm infants in the Neonatal Intensive Care Unit of Selçuk University Faculty of Medicine Hospital in the Province of Konya, Turkey, between December 2020 and May 2022. In the study, the infants were randomly divided into three groups. Preterms in one of the intervention groups were listened to a lullaby from their mothers' voice during orogastric tube feeding (Lullaby Group=17), while the other group listened to classical music (Classical Music Group= 17). The routine practice was continued in the control group (n=17). In the study, Neonatal Introductory Information Form, Vital Findings and rSO2 Follow-up Form, and Neonatal Comfort Behavior Scale were used for data collection. In addition to descriptive statistics, Pearson chi-square test and Fisher's Exact Test, independent samples t-test, Kruskal-Wallis, Mixed Model Repeated Measures, ANOVA, and Cohen's D effect size and 95% confidence interval were used in the analysis of the data. As a result of the study, it was found that the peak heart rate (p:0,002) and oxygen saturation (p:0,002) values were stabilized in the group listening to the lullaby, the level of cerebral oxygenation was significantly increased in both the lullaby and the classical music groups, and the highest value was in the classical music group (p:0,001). In the evaluation of comfort level, it was found that there was a significant increase in both lullaby and classical music groups and that the highest comfort level was in the classical music group (p:0,040). As a result, listening to lullabies and classical music was found to increase the cerebral oxygen level and comfort level of the infants, and listening to lullabies was found to be effective in ensuring vital stabilization. Based on these positive effects, it is recommended to allow more opportunities for the use of lullabies and classical music in the NICU.