TR 71 ve TR 72 bölgelerinin dış ticaretlerinin karşılaştırmalı analizi
Comparative analysis of foreign trade of TR 71 and TR 72 regions
- Tez No: 752606
- Danışmanlar: PROF. DR. ADEM DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: TR 71 Bölgesi, TR 72 Bölgesi, dış ticaret, ithalat ve ihracat, TR 71 Region, TR 72 Region, foreign trade, import and export
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
TR 71 bölgesi Aksaray, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir ve Niğde illerini, TR 72 bölgesi ise Kayseri, Sivas ve Yozgat illerini kapsamaktadır. TR 71 bölgesinde Kırşehir, TR 72 bölgesinde ise Kayseri bölgenin dış ticaretinde oldukça belirleyicidir. Bölge illerinin dış ticaretinin Türk dış ticaretinden aldıkları pay fazla değildir. Kayseri ili 2021 yılında Türkiye ihracatının %1,6'sını, Türkiye ithalatının ise %0,6'sını oluşturmaktadır. TR 71 bölgesinin en çok ihraç ettiği ürünler kauçuk ve plastik ürünleri, başka yerde sınıflandırılmamış makine ve teçhizat ve gıda ürünleri; en çok ithal ettiği ürünler ise bitkisel ve hayvansal üretim, kimyasallar ve kimyasal ürünler ve başka yerde sınıflandırılmamış makine ve teçhizat olmuştur. TR 72 bölgesinin en çok ihraç ettiği ürünler ise mobilya, elektrikli teçhizat ve fabrikasyon metal ürünleri; en çok ithal ettiği ürünler ise ana metal sanayi, kimyasallar ve kimyasal ürünler ve başka yerde sınıflandırılmamış makine ve teçhizattır. Her iki bölgenin ithalat ve ihracatında imalat sanayi sektörü hakimdir. TR 71 bölgesinin en çok ihracat yaptığı ülkeler ABD, Almanya, Mısır, Irak ve Hollanda olurken, TR 72 bölgesinin en çok ihracat yaptığı ülkeler sırasıyla ABD, Irak, Almanya,İtalya ve İngiltere olmuştur. TR 71 bölgesinin 2021 yılında en çok ithalat yaptığı ülkeler sırasıyla Tayland, Çin, Güney Kore, Almanya ve Mısır olurken, TR 72 bölgesinin en çok ithalat yaptığı ülkeler sırasıyla Rusya,Çin, Almanya, Güney Kore ve İtalya olmuştur. TR 71 ve TR 72 bölgelerinin ve bölge illerinin ihracatın ithalatı karşılama oranı ve dış ticaret dengesi incelendiğinde TR 71 bölgesi sadece 2018 yılında dış ticaret açığı verirken, TR 72 bölgesinin ise incelenen yıllar arasında sürekli dış ticaret fazlası vermiştir.
Özet (Çeviri)
TR 71 region includes Aksaray, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir and Niğde provinces, TR 72 region covers Kayseri, Sivas and Yozgat provinces. Kırşehir in the TR 71 region and Kayseri in the TR 72 region is quite decisive in the foreign trade of the region. The share of the foreign trade of the provinces of the region from the Turkish foreign trade is not high. Kayseri province constitutes 1.6% of Turkey's exports and 0.6% of Turkey's imports in 2021. The most exported products of the TR 71 region are rubber and plastic products, machinery and equipment not elsewhere classified, and food products; The most imported products were plant and animal production, chemicals and chemical products, and machinery and equipment not classified elsewhere. The most exported products of the TR 72 region are furniture, electrical equipment and fabricated metal products; The most imported products are the basic metal industry, chemicals and chemical products and machinery and equipment not classified elsewhere. The manufacturing industry sector dominates the import and export of both regions. While the TR 71 region exports the most to the USA, Germany, Egypt, Iraq and the Netherlands, the TR 72 region exports the most to the USA, Iraq, Germany, Italy and England, respectively. While the TR 71 region's top importing countries in 2021 were Thailand, China, South Korea, Germany and Egypt, the TR 72 region's top imports were Russia, China, Germany, South Korea and Italy, respectively. When the export-import coverage ratio and foreign trade balance of TR 71 and TR 72 regions and regional provinces are examined, TR 71 region has a foreign trade deficit only in 2018, while TR 72 region has a continuous foreign trade surplus between the years examined.