Majör depresif bozukluk tanısı olan hastalarda premenstrüel döneme ait şikayetlerin incelenmesi
Examination of symptoms during the premenstrual period in patients with major depressive disorder
- Tez No: 752605
- Danışmanlar: PROF. DR. NEŞE KOCABAŞOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Depresyon, Travma, Uyku kalitesi, Adet öncesi dönem, Depression, Trauma, Sleep quality, Premenstrual period
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
AMAÇLAR: Majör depresif bozukluk yaygın ve kronikleşme riski yüksek bir hastalıktır. Mortalite ve morbidite oranları yüksek olan bu tablonun etiyolojisi ve tedavi yanıtları da bireysel farklılık göstermektedir. Depresyon tanısı olan bireylerde travma öyküsü ve uyku kalitesinde bozulma izlenmektedir. Bu etmenler bozukluğun gelişmesindeki riski ve semptomların şiddetini arttırmaktadır. Ayrıca majör depresif bozukluk tanılı kadınların çoğunda adet öncesi dönemde semptomlarda alevlenme gözlenmektedir. Buna ek olarak premenstrüel bozukluklar, majör depresif bozukluk tanısı olan kadınlarda daha sık gözlenmektedir. Bu çalışmada travma öyküsü, uyku kalitesi ve depresyon arasındaki ilişkinin yanı sıra, adet öncesi döneme ait bozukluklar ve depresif semptomlarda alevlenmelerin incelenmesini amaçladık. GEREÇ ve YÖNTEM: Çalışmamıza majör depresif bozukluk tanılı 55 hasta ve 94 sağlıklı kontrol dahil edilmiştir. Katılımcılara ait sosyodemografik ve klinik veri formu ve Hamilton Depresyon Ölçeği uygulanmış, Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi, Çocukluk Çağı Travma Ölçeği, SF – 12 Yaşam Kalitesi Ölçeği ve Adet Öncesi Belirtileri Tarama Gereci verilmiştir. BULGULAR: Depresyon tanılı hastalarda uyku kalitesinin kötü ve çocukluk çağı travma öyküsünün sık olduğu bulundu. Depresyon tanılı hastaların yarısının, adet öncesi dönemde semptomlarında alevlenme yaşadığı bilgisine ulaşıldı. Yaş, uyku kalitesi ve aile öyküsünün gruplar arasında anlamlı farklılık gösterdiği bulundu. Depresyon tanılı hastalarda premenstrüel bozuklukların daha sık olduğu saptandı. SONUÇ: Uyku kalitesi kötü ve premenstrüel sendrom tanısı olan kişilerde depresyon riskinin arttığı gözlendi. Depresyon tanılı hastalarda adet öncesi dönemle ilgili bilgilendirme ve gereklilik halinde tedavi programının gözden geçirilmesi, yetersiz yanıt durumlarında farklı birimlerle birlikte tedavi planlaması yapılması önerilir.
Özet (Çeviri)
AIM: Major depressive disorder is a common disorder with high risk of chronicity. It causes high mortality and morbidity rates, also shows individuality with etiology and treatment responses. Patients with depression have often childhood trauma or suffer deterioration in sleep quality, which increase the risk of developing the disorder and the severity of symptoms. Most women with depression experience exacerbation of symptoms in the premenstrual period. Premenstrual disorders are also common in women with depression. We aimed to examine relationship between childhood trauma, sleep and depression, as well as premenstrual disorders and exacerbation in symptoms. MATERIAL and METHOD: 55 patients with depression and 94 healthy controls were included. After sociodemographic data form and Hamilton Depression Scale were applied, Pittsburgh Sleep Quality Index, Childhood Trauma Questionnaire, SF-12 Quality of Life Scoring and Premenstrual Symptoms Screening Tool were given. RESULTS: We have found that patients with depression have poorer sleep quality and higher history of childhood trauma. It was found that half of the patients experienced exacerbation in symptoms in premenstrual period. Age, sleep quality and family history were found to differ significantly between the groups. Premenstrual disorders were also more common in patients with depression. CONCLUSION: We observed that the risk of depression increased with poor sleep and diagnosis of premenstrual syndrome. It is recommended to inform patients with depression about the premenstrual period, to review the treatment if necessary and to plan a treatment with other disciplines in case of inadequate response.