Âşık Gariban monografisi
Âşık Gariban monography
  1. Tez No: 752626
  2. Yazar: MİHRİBAN KÖROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR BAŞARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Âşıklık geleneği, halk şiiri, monografi, Âşık Gariban, Sivas, Minstrel tradition, folk poetry, monography, Minstrel Gariban, Sivas
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 316
Özet
Âşıklık geleneğinin temsilcileri olan âşıklar, ozanlar, halk şâirleri yüzyıllar boyunca toplumun sözlü ya da yazılı olarak kültürünü, yaşayışını kuşaktan kuşağa sanatıyla ile aktarmışlardır. Bireyden yola çıkan sanatçı genele hitap etmiştir. Sanatlarıyla bireyin ve toplumun bazen acılarını, üzüntülerini, dertlerini bazen mutluluklarını bazen de yakınmalarını dile getirmiştir. Bu şekilde toplumun dili olmuşlardır. Geleneğin parçası olan âşıklar / halk şâirlerinin şiirlerine bakıldığında toplumun duygu ve düşüncelerine tanık olunur. Bu yüzden bu sanatçıları incelemek toplumu incelemektir. Bu çalışmada yukarıdaki düşünceler çerçevesinde bağlam merkezli bir âşık monografisi oluşturulmaya çalışılmıştır. Bu yüzden de âşığın hayatı detaylı bir şekilde incelenmiş, şiirlerin yapı çözümlemeleri yapılmıştır. Çalışmada incelenen bütün şiirler üretim zamanları gösterilerek çalışmaya konulmuştur. Âşığın hayatına detaylı bir şekilde yer verilmiş, şiirler ahenk unsurları, nazım şekilleri ve türleri, anlatım tutumu ve türleri açısından incelenmiştir. Ekler başlığı altında âşıkla ilgili görsel materyallere yer verilmiştir. Böylece kuşaktan kuşağa aktarılarak günümüze kadar gelen âşıklar geleneğinin bugünkü önemli temsilcilerinden olan Âşık Gariban'ın gelenek içindeki yeri hayatı ve sanatı incelenerek ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Minstrels, poets and folk poets, who are the representatives of the minstrel tradition, have trasnferred their culture and their lives from generation to generation, verbally or in writing, for centuries. The artist, who started from the individual, addressed the general. With her arts, she expressed the pain, sadness, troubles, happiness and sometimes complaints of the individual and society. In this way, they became the language of society. When we look at the poems of lowers and folk poets who are part of the tradition, we witness the feelings and thoughts of the society. So to study these artists is to study society. In this study, it has been tried to create a context-centered minstrel monograph within the framework of the above considerations. Therefore the life of the minstrel was examined in detail and the structural analysis of the poems was made. All the poems examined in the study were included in the study by showing their production times. The life of the lover has been given in detail the poems have been examined in terms of elements of harmony, verse form and types, norrative attitude and genres. Under the title of appendices, visual materials about the minstrel are included. Thus, it has been tried to reveal the place, life and art of the minstrel Gariban who is one of the importent representatives of the minstrel tradition which has been passed down from generation to generation, in the tradition.