Sözleşme teorilerinde doğa durumu ve insanın özellikleri
Nature status and human characteristics in contract
- Tez No: 752645
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET HANİFİ MACİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Thomas Hobbes, John Locke, Jean-Jacques Rousseau, Doğa Durumu, İnsan, Thomas Hobbes, John Locke, Jean Jacques Rousseau, Naturel State, Human
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Doğa, durumu toplum sözleşmesi teorilerinde devletlerin ortaya çıkmadan önce insanların içinde yaşadıkları durumu anlatmak için kullanılan bir kavramdır. Doğa durumu insanların içinde yaşadıkları koşulların ve yaşam niteliklerinin belirlenmesinde, buna bağlı olarak da devletlerin gerekli olup olmadığı, gerekliyse ne türden olması gerektiğini temellendirmek için kullanılır. Bu tez çalışmasında da Thomas Hobbes, John Locke ve Jean-Jacques Rousseau'nun siyasi görüşleri bağlamında doğa durumu görüşleri ve doğa durumu varsayımından hareketle insanların sahip olduğu doğaların, devletleri nasıl ortaya çıkardığına değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nature was the concept used in describing the life situation before the social contract which defines the states. The state of nature uses to define life conditions, to describe living qualifications and the necessity of the states ıf it necessary to describe the type of the state. We mention Thomas Hobbes, John Locke and Jean¬¬ Jacques Rousseau's political views about the natural state and how the states appear by human nature because of the natural state.