Paklitaksel/aloe-emodin kombinasyonunun MCF-7 ve MDA-MB-231 meme kanseri hücre hatlarında sinerjistik etkileri
Synergistic effects of paclitaxel/aloe-emodin combination in MCF-7 and MDA-MB-231 breast cancer cell lines
  1. Tez No: 752681
  2. Yazar: TUĞBA ATICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ ALTUN ÇOLAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Genetik, Biology, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Aloe-emodin, Meme kanseri, Paklitaksel, Sinerjik etki, Sitotoksisite, Aloe-emodin, Breast cancer, Cytotoxicity, Paclitaxel, Synergistic effect
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Kanser hücrelerin kontrolsüz çoğalması sonucunda oluşan klinik görünümleri ve tedavileri birbirinden farklı olan hastalıklar grubudur. Kansere bağlı ölümlerde, akciğer kanserinden sonra ikinci sırada meme kanseri yer almaktadır. Kanser tedavisinde kullanılan yöntemlerin yüksek maliyeti ve endişe verici yan etkilerinden dolayı son yıllarda doğal ve bitkisel alternatiflere karşı artan bir ilgi vardır. Kanser tedavisine yönelik çalışmalar genellikle bitkisel moleküllerden ilaç keşiflerine dayanmaktadır. Bu noktadan hareketle bu tez çalışmasında, aloe-emodin ve paklitakselin östrojen reseptörü (+) ve östrojen reseptörü (-) insan meme kanser hücre hatları (MCF-7 ve MDA-MB-231) üzerindeki sinerjik, sitotoksik ve apoptotik etkileri araştırılmıştır. Bitkisel bir antrakinon türevi olan aloe-emodinin paklitaksel ile kombinasyon tedavisinin MCF-7 ve MDA-MB-231 hücrelerinin canlılığı üzerine etkisi MTT ve Neutral Red yöntemleriyle belirlenmiş ve hücre canlılığı üzerinde istatiksel açıdan anlamlı kabul edilebilecek azalmalara yol açtığı bulunmuştur. Apoptotik yollarla hücre ölümü ise anneksin V, total kaspaz aktivitesi ve hücre döngüsü analizleriyle kanıtlanmıştır. Hesaplanan kombinasyon indeks değerlerinin analizleri, madde kombinasyonunun MCF-7 ve MDA-MB-231 kanser hücreleri üzerinde sinerjistik etki gösterdiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Cancer is a group of diseases with different clinical manifestations and treatments, which occur as a result of the uncontrolled proliferation of cells. Breast cancer ranks second in cancer-related deaths after lung cancer. There has been an increasing interest in natural and herbal alternatives in recent years due to the high cost and worrying side effects of methods used in cancer treatment. Studies for cancer treatment are generally based on drug discoveries from herbal molecules. From this point of view, in this thesis study, the synergistic, cytotoxic, and apoptotic effects of aloe-emodin and paclitaxel on estrogen receptor (+) and estrogen receptor (-) human breast cancer cell lines (MCF-7 and MDA-MB-231) were investigated. The effect of the combination treatment of aloe-emodin, a herbal anthraquinone derivative, with paclitaxel on the viability of MCF-7 and MDA-MB-231 cells was determined by MTT and Neutral Red methods, and it was found that it led to statistically significant decreases in cell viability. Cell death by apoptotic ways was demonstrated by annexin V, total caspase activity, and cell cycle analysis. Analysis of the calculated combination index values revealed that the combination of the substance showed a synergistic effect on MCF-7 and MDA-MB-231 cancer cells.