Evcil kuşlarda kitlelerin klasifikasyonu ve lezyonlu alanların histogram analizi
Mass classification in pet birds and histogram analysis of lesioned areas
- Tez No: 752752
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ BUMİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Evcil kuşlar, Gri skala ultrasonografi, Histogram analizi, Kitle, Gray scale ultrasonography, Histogram analysis, Mass, Pet birds
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Evcil hayvan olarak bakılan kuşlar, gelişen teknolojiler ve hekimlerin artan bilgisi ışığında kliniklere daha fazla getirilmektedir. Bunun sonucu olarak kuş hastalıkları da hekimler için ön plana çıkmaktadır. Kuşlarda travma olgularından sonra en sık karşılaşılan olgu kitlelerdir. Dolayısıyla bu kitlelerin ana sebeplerine ulaşmak gerekmektedir. Kuşlar, kitle şikayeti ile kliniklere başvurduğunda temel olarak 6 sebep karşımıza çıkmaktadır. Bunlar; sıvı, yağ, fıtık, organ büyümeleri, yumurtayla ilgili nedenler ve neoplazilerdir. Kitlelerin tanısında öne çıkan en kullanışlı yöntem ultrasonografidir. Ultrasonografinin öne çıkma sebebi, non-invaziv bir yöntem olması ve kuşların genellikle ultrasonografik muayene sırasında daha az strese maruz kalmasıdır. Gri skala ultrasonografi, kitleler hakkında detaylı bilgi edinmemizi sağlamaktadır. Kitlenin yapısı, köken aldığı organ ve neoplastik kitlelerde malignite gibi bilgilere ulaşmak mümkün olabilmektedir. Gri skala histogram analizi ile neoplastik kitleler hakkında tanısal değerlendirmelere ulaşmak mümkündür. Bu çalışmada kitle şikayetiyle gelen evcil kuşların muayenesi gerçekleştirildi, kitlelerle ilgili bilgiler kayıt edildi, radyografik ve ultrasonografik muayeneleri yapıldı. Cerrahi yöntemlerle uzaklaştırılan kitlelerin histopatolojik muayene sonuçları toplanarak kitlelerin sınıflandırması yapıldı. Gri skala ultrasonografi görüntüleriyle histogram analizi yapılarak elde edilen ekojenite değerleri ile histopatolojik muayene sonuçları karşılaştırıldı, bu veriler doğrultusunda kitle oluşumuyla karakterize hastalıkların klasifikasyonunu yapmak amaç edinildi.
Özet (Çeviri)
Birds that are kept as pets are brought to the clinics more often in the light of developing technologies and increasing knowledge of veterinarians. As a result of this, pet bird diseases come into prominence for veterinarians. The most common case after trauma cases in birds are masses. Therefore, it is necessary to find the main causes of these masses. When birds come to clinics with a complaint of mass, there are basically 6 reasons 83ort his. These are; fluid, fat, hernia, organ enlargements, egg related conditions and neoplasia. Ultrasonography is the most useful method in the diagnosis of masses. The reason for ultrasonography to become prominent is, it's non-invasiveness and birds are generally more tolerant to stress during ultrasonographic examination. Gray scale ultrasonography allows us to obtain detailed information about the masses. It is possible to access information such as the structure of the mass, the organ from which the mass originates and malignancy in neoplastic masses. It is possible to obtain diagnostic evaluations about neoplastic masses with gray scale histogram analysis. In this study, examinations of pet birds with a complaint of mass was made, informations about the masses was recorded, radiographic and ultrasonographic examinations were performed. The histopathological examination results of the surgically removed masses were obtained and the masses were classified. By using histogram analysis with gray scale ultrasonography images, the echogenicity values obtained and compared to the histopathological examination results. In line with these knowledge, it was aimed to classify the diseases characterized by mass formation.