İlkokul 4. sınıf kız öğrencilerinin mühendislik mesleğine yönelik bilişsel yapılarının belirlenmesi
Determining the cognitive structures of primary school 4th grade female students for the engineering profession
  1. Tez No: 752814
  2. Yazar: YUSUF YURTBAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET ÖZDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Mühendis Çiz, Mühendis İmajı, Mühendislik Eğitimi, STEM Eğitimi, Draw Engineer, Engineer Image, Engineering Education, STEM Education
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
İlkokul 4. Sınıfta öğrenim gören kız öğrencilerin mühendislik mesleğine yönelik ilgi ve tutum düzeylerini ve mühendisliğe yönelik imaj özelliklerini belirlemeyi amaçlayan bu araştırmada karma araştırma yöntemi desenlerinden yakınsayan paralel desen kullanılmıştır. Desenin nicel aşamasında tarama deseni, nitel aşamasında ise temel nitel araştırma deseni kullanılmıştır. Araştırmanın nicel aşaması ilkokul 4. Sınıf öğrenim gören 420 kız öğrenci ile yürütülmüştür. Nicel veriler“İlkokul Öğrencilerinin Mühendisliğe Yönelik İlgi ve Tutum Ölçeği”kullanılarak elde edilmiştir. Nitel veriler“Bir Mühendis Çiz Testi”kullanılarak ve öğrenci çizimlerine dayalı yarı yapılandırılmış görüşmelerle elde edilmiştir. Nitel aşamada“Bir Mühendis Çiz Testi”kapsamında“iş yapmakta olan mühendis çiz”yönergesi kullanılarak 432 kız öğrenciden çizimler elde edilmiş ve 76 öğrenci ile çizimlere dayalı olarak yarı yapılandırılmış görüşme gerçekleştirilmiştir. Elde edilen nicel veriler betimsel yönden analiz edilmiş ve bağımsız gruplar t testi uygulanmıştır. Nitel verilerin analizinde ise içerik analizi tekniği kullanılmıştır. Araştırma sonucunda öğrencilerin mühendisliğe yönelik ilgi ve tutumlarının yüksek olduğu ve ailesinde mühendis olma durumunun mühendisliğe yönelik ilgi ve tutumlarında anlamlı farklılık oluşturmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca öğrencilerin mühendislik mesleğini süreç ve özellikleriyle değerlendirdikleri sonucuna ulaşılmıştır. Öğrencilerin mühendislik mesleğinin süreçlerini mühendislik aşamaları ve STEM disiplinlerinin entegrasyonuyla, mühendislik mesleğinin özelliklerini ise cinsiyet, yaş, duygu durumu, kıyafet, meslek araçları, çalışma ortamı, çalışma yöntemi özellikleriyle ve mühendislik disiplinleriyle ele aldıkları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, which aims to determine the interest and attitude levels of primary school 4th grade female students towards the engineering profession and their image characteristics towards engineering, the parallel design converging from the mixed research method designs was used. Scanning design was used in the quantitative stage of the design, and the basic qualitative research design was used in the qualitative stage. The quantitative phase of the research was carried out with 420 female students studying in the 4th grade of primary school. Quantitative data were obtained by using“Primary School Students' Interest and Attitude Scale towards Engineering”. Qualitative data were obtained using the“Draw an Engineer Test”and semi-structured interviews based on student drawings. In the qualitative stage, drawings were obtained from 432 female students by using the“draw an engineer doing business”instruction within the scope of the“Draw an Engineer Test”and semi-structured interviews were conducted with 76 students based on the drawings. Quantitative data obtained were analyzed descriptively and independent groups t-test was applied. Content analysis technique was used in the analysis of qualitative data. As a result of the research, it has been determined that the students' interest and attitudes towards engineering are high and that being an engineer in their family does not make a significant difference in their interests and attitudes towards engineering. In addition, it was concluded that the students evaluated the engineering profession with its processes and features. It was determined that the students dealt with the processes of the engineering profession with the integration of engineering stages and STEM disciplines, and the characteristics of the engineering profession with gender, age, emotional state, clothing, professional tools, working environment, working method and engineering disciplines.