Endoskopik tanı ile helikobakter pilori arasındakı ilişkinin değerlendirilmesi ve elde edilen bulguların son 20 yıl içindeki değişimi
Evaluation of the relationship between endoscopic diagnosis and helicobacter pylori and the change of the findings obtained in the last 20 years
- Tez No: 752881
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET HADİ YAŞA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Gastroözofageal reflü, Helicobakter enfeksiyonları, Mide ca, Peptik ülser, Gastrit, Gastrik ülser, Helicobakter pylori prevalansı, Gastroesophageal reflux, Helicobacter infections, stomach ca, peptic ulcer, Gastritis, Gastric ulcer, Helicobacter pylori prevalence
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Çalışmada 1998-2000 ve 2018-2020 yıllarında histopatolojik olarak Helikobakter pilori araştırılan hastalarda, bölgemizde Hp prevalansı ve bu prevalansın yıllar içindeki değişimi saptanmaya çalışılırken aynı zamanda endoskopik tanı ile Helikobakter pilori arasındaki ilişki ve bu ilişkinin de yıllar içindeki değişimi belirlenmeye çalışıldı. Çalışmamıza 1998-2000 yılları arasında 3791 hasta, 2018-2020 yılları arasında ise 2831 hasta alındı. Çalışmamızda özellikle son 20 yıl içindeki değişim ortaya konulmaya çalışıldı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Gastroenteroloji Endoskopi Ünitesinde Özefgogastroduedonoskopi (ÖGD) incelemesi yapılan ve biyopside Helikobakter pilori araştırılan vakalar alındı. Çalışma retrospektif olarak yürütüldü. Mide rezeksiyonu geçiren veya son 2 haftada proton pompa inhibitörü ya da antibiyotik kullanan, ya da 18 yaştan küçük hastalar çalışmaya alınmadı. Bulgular: 1998-2000 yılları arasında 3791, 2018-2020 yılları arasında 2831 olmak üzere toplamda 6622 hasta çalışmaya alınmıştır. ÖGD yapılan hastalarda Hp prevalansı 1998-2000 yılları arasında %49.5, 2018-2020 yılları arasında %27.3 olarak saptanmıştır. Endoskopik tanılar ayrı ayrı değerlendirildiğinde Hp prevalansının tüm tanı kategorilerinde yıllar içinde istatistiksel olarak anlamlı düzeyde azaldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, while trying to determine the prevalence of Hp in our region and the change in this prevalence over the years in patients who were histopathologically investigated for Helicobacter pylori in 1998-2000 and 2018-2020, it was also tried to determine the relationship between endoscopic diagnosis and Helicobacter pylori and the change in this relationship over the years. Our study included 3791 patients between 1998-2000 and 2831 patients between 2018-2020. In our study, we tried to reveal the change especially in the last 20 years. Materials and Methods: Cases who underwent Esophagogastroduedonoscopy (EGD) examination in Aydın Adnan Menderes University Faculty of Medicine Internal Diseases Gastroenterology Endoscopy Unit and Helicobacter pylori were investigated in biopsy were included in the study. The study was conducted retrospectively. Patients younger than 18 years of age, who have had gastric resection or have used proton pump inhibitors or antibiotics in the last 2 weeks, were excluded from the study. Results: A total of 6622 patients, 3791 between 1998-2000 and 2831 between 2018-2020, were included in the study. The prevalence of Hp in patients who underwent EGD was found to be 49.5% between 1998-2000 and 27.3% between 2018-2020. When endoscopic diagnoses were evaluated separately, it was observed that the prevalence of Hp decreased statistically in all diagnostic categories over the years.