Gastroskopi yapılan hastalarda Helicobacter pyloriprevelansı, klinik ve histopatolojik bulgular ile ilişkisi
Prevalence of Helicobacter pylori in patients undergoing gastroscopy and its relationship with clinical and histopathological findings
  1. Tez No: 964151
  2. Yazar: FEYZA YILMAZ KOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN CAVİT ÖZDOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Helicobacter pylori, gastroskopi, histopatoloji, gastrit, eradikasyon tedavisi, Helicobacter pylori, gastroscopy, histopathology, gastritis, eradication therapy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmanın amacı, gastroskopi işlemi esnasında mide biyopsisi alınan erişkin hastalarda histopatolojik incelemeye dayalı Helicobacter pylori (H. pylori) yaygınlığını belirlemek, H. pylori pozitifliği ile ilişkili klinik, endoskopik ve histopatolojik bulguları değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışma, 1.10.2023 – 30.09.2024 tarihleri arasında Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Günübirlik Endoskopi Ünitesi'nde gastroskopi işlemi uygulanan ve mide biyopsisi alınan 18 yaş ve üzeri 2065 hastayı kapsamaktadır. Hastalara ait demografik, klinik, endoskopik ve histopatolojik veriler, hastane bilgi sistemi, e-Nabız ve Medula sistemlerinden elde edilmiştir. Biyopsi bazlı değerlendirmeye göre hastalar H. pylori pozitif ve negatif olarak iki gruba ayrılarak klinik ve histopatolojik parametreler açısından karşılaştırılmış, H. pylori pozitif grupta eşlik eden histopatolojik değişiklikler korelasyon yönüyle ayrıca analiz edilmiştir. Verilerin istatistiksel analizi R yazılımı (sürüm 4.4.2) ile yapılmış olup, p < 0.05 anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda hastaların %35.9'unda H. pylori pozitifliği saptanmıştır. H. pylori pozitif hastalar, Hp negatiflere kıyasla daha genç yaşta olup (medyan yaş: 50 vs. 57; p < 0.001), 50 yaş altı bireylerde pozitiflik oranı anlamlı düzeyde yüksektir (p < 0.001). Komorbiditesi olmayan bireylerde H. pylori pozitifliği, komorbiditesi olanlara kıyasla belirgin derecede daha fazladır (p < 0.001). Aktif sigara içicilerde H. pylori pozitiflik oranı anlamlı şekilde yüksektir (p < 0.001), ayrıca proton pompa inhibitörü (PPI) kullanan bireylerde H. pylori pozitifliği anlamlı derecede düşüktür (p < 0.001). H. pylori pozitif hastalarda lökosit, nötrofil, lenfosit, NLR (nötrofil/lenfosit oranı), trombosit ve total demir bağlama kapasitesi (TIBC) H. pylori negatif gruba göre anlamlı yüksek iken (p < 0.05) ; folat düzeyi daha düşük bulunmuştur (p = 0.003). Endoskopi endikasyonları içinde özellikle gastrointestinal sistem (GIS) kanaması ve dispepsi dışı semptomlar ile başvuran hastalarda H. pylori pozitifliği yüksek bulunmuştur (p < 0.05). Endoskopik olarak pangastrit, duodenit, duodenal erozyun, gastrik ve duodenal ülser bulguları H. pylori pozitif hastalarda anlamlı düzeyde daha sık izlenmiştir (p < 0.05). Histopatolojik incelemede, H. pylori pozitifliği; gastrik aktivite ve inflamasyon varlığı ile anlamlı ilişki gösterirken (p < 0.001), atrofi, komplet ve inkomplet intestinal metaplazi varlığı ile ters yönde anlamlı ilişki göstermiştir (p < 0.05). Özellikle aktivite ve inflamasyon parametreleri ile H. pylori yoğunluğu arasında orta- yüksek düzeyde pozitif korelasyon saptanmıştır (r = 0.902'ye kadar, p < 0.001). Ayrıca, eradikasyon tedavisi alan hastalarda en sık tercih edilen bizmutlu dörtlü tedavi rejimi ile elde edilen başarı oranı %92,2 olup, etkin bir tedavi seçeneği olduğunu ortaya koymuştur. Sonuç: Çalışmamızda; bir yıllık süreçte hastanemizde farklı endikasyonlar ile gastroskopisi yapılan hastalardaki güncel H. Pylori sıklığı ortaya konmuş ve önceki yıllara ait araştırmalara göre daha az oranda izlenmiştir. Bu durum Türkiye'de ve global çapta genel H. Pylori prevelansının azalmasıyla ilişkili olabilir. H. pylori enfeksiyonunun yaş, yaşam tarzı faktörleri ve çeşitli hematolojik parametrelerle anlamlı ilişkiler gösterdiği ortaya koyulmuştur. Özellikle orta yaş grubundaki yüksek prevalans ve aktif sigara içicilerinde artmış pozitiflik oranı, bu bireylerin tanı ve izlem süreçlerinde önceliklendirilmesi gerektiğine işaret etmektedir. Ayrıca, toplumda sık PPI kullanımı ve buna bağlı oluşabilecek yanlış negatif sonuçların da göz önüne alınarak özellikle semptomatik ancak tanı testleri negatif çıkan olgularda dikkatle değerlendirilmesi gerektiğini göstermektedir. Elde edilen bulgular, enfeksiyonun erken dönemde tanınmasının ve uygun şekilde yönetilmesinin, ilerleyici histopatolojik değişikliklerin ve potansiyel komplikasyonların önlenmesi açısından kritik önem taşıdığını göstermektedir. Bu yönüyle çalışma, H. pylori enfeksiyonuna yönelik daha hedeflenmiş tarama yaklaşımlarının ve bireyselleştirilmiş yönetim stratejilerinin geliştirilmesine katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: This study aims to determine the prevalence of Helicobacter pylori (H. pylori) based on histopathological examination in adult patients who underwent gastric biopsy during gastroscopy, and to evaluate the clinical, endoscopic, and histopathological findings associated with H. pylori positivity. Materials and Methods: This retrospective study included 2,065 patients aged 18 years and older who underwent gastroscopy and gastric biopsy at the Day Endoscopy Unit of the Division of Gastroenterology, Marmara University Pendik Training and Research Hospital between October 1, 2023, and September 30, 2024. Demographic, clinical, endoscopic, and histopathological data of the patients were retrieved from the hospital information system, the national e-Nabız health portal, and the Medula prescription database. Based on biopsy evaluations, patients were classified into H. pylori positive and negative groups. These groups were compared in terms of clinical and histopathological parameters, and in the H. pylori positive group, accompanying histopathological alterations were further analyzed for correlations. Statistical analyses were performed using R software (version 4.4.2), and p- values less than 0.05 were considered statistically significant. Results: In our study, H. pylori positivity was detected in 35.9% of the patients. H. pylori positive patients were significantly younger compared to those without infection (median age: 50 vs. 57; p < 0.001), and the positivity rate was significantly higher among individuals under 50 years of age (p < 0.001). The prevalence of H. pylori was notably higher in patients without comorbidities compared to those with comorbid conditions (p < 0.001). A significantly higher rate of H. pylori positivity was observed among active smokers (p < 0.001), while the prevalence was significantly lower in individuals using proton pump inhibitors (PPIs) (p < 0.001). Compared to the H. pylori negative group, H. pylori positive patients had significantly higher levels of leukocytes, neutrophils, lymphocytes, platelet count, neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR), and total iron-binding capacity (TIBC) (p < 0.05), whereas folate levels were significantly lower (p = 0.003). Among the indications for endoscopy, H. pylori positivity was significantly more frequent in patients presenting with gastrointestinal bleeding and non-dyspeptic symptoms (p < 0.05). Endoscopic findings such as pangastritis, duodenitis, duodenal erosion, and gastric or duodenal ulcers were significantly more common among H. pylori positive patients (p < 0.05). Histopathological analysis revealed a significant association between H. pylori positivity and the presence of gastric activity and inflammation (p < 0.001), while a significant inverse relationship was observed with glandular atrophy, and both complete and incomplete intestinal metaplasia (p < 0.05). Notably, a moderate-to-strong positive correlation was identified between H. pylori density and both activity and inflammation scores (up to r = 0.902, p < 0.001). Additionally, among patients who received eradication therapy, the most commonly preferred treatment regimen was bismuth-based quadruple therapy, which achieved a success rate of 92.2%, indicating it as an effective treatment option. Conclusion: This study presents current data on the prevalence of H. pylori among patients who underwent gastroscopy at our hospital over a one-year period and demonstrates a lower infection rate compared to previous studies. This observation may be associated with the overall declining trend in H. pylori prevalence both in Turkey and globally. The study reveals significant associations between H. pylori infection and factors such as age, lifestyle habits, and various hematological parameters. In particular, the higher prevalence in middle-aged individuals and active smokers suggests that these populations should be prioritized in diagnostic and follow-up processes. Furthermore, the widespread use of PPIs in the general population and their potential to cause false-negative results highlight the importance of careful clinical assessment, especially in symptomatic individuals with negative diagnostic tests. The findings emphasize the critical importance of early detection and appropriate management of H. pylori infection in preventing progressive histopathological changes and potential complications. In this context, the study contributes to the development of more targeted screening strategies and individualized management approaches for H. pylori infection.