Determination of D-dimer, iron, calcium, prothrombin time, ferritin and vitamin D3 in patients with COVID-19 in Iraqi peoples‏‏
Irak hastalarında kovid-19 hastalarında D-dimer, demir, kalsiyum, protrombin zamanı, ferritin ve D3 vitamini belirlenmesi
  1. Tez No: 752900
  2. Yazar: MURTADHA RAHMAN HASAN HASAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEVKİ ADEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, D-Dimer, D3 Vitamini, Protrombin zamanı, Kan pıhtılaşması, COVID-19, D-Dimer, Vitamin D3, Prothrombin time, Blood clotting
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalışmanın birincil amacı, yaş ve cinsiyet gibi risk faktörlerinin varlığında ferritin, D3 ve demir düzeylerinin biyokimyasal testi ve klinik-patolojik testler yoluyla covid19 prevalansını ve etkinliğini belirlemektir. Komorbiditeler, diyabete kıyasla şiddetli ve şiddetli olmayan vakalar arasında biraz anlamlı bir fark gösterdi. Yine de, astım durumunda oldukça etkiliydiler ve sigara ve kalp hastalığı durumunda önemsizdi. Aşırı durumlarda, hipertansiyon diğer gruplara göre biraz daha önemli bir etkiye sahiptir. Sars-covid19'un en yaygın belirti ve semptomları ateş ve kuru öksürüktü (sırasıyla yüzde 55 ve yüzde 78). SARS-CoV-19 enfeksiyonu ile beyaz kan hücresi sayısı arasındaki ilişki oldukça anlamlıydı ve en yüksek şiddetli vaka yüzdesi beyaz kan hücresi sayısında bir azalma gösteriyordu. Bu, durumu kritik olmayan hastalar için de aynı derecede doğruydu. Bulgularımız, sağlıklı deneklere kıyasla ciddi vakalarda CRP ve Ferritin ile ciddi vakalarda kalsiyum ile D vitamini eksikliği arasında oldukça anlamlı bir ilişki olduğunu ortaya koydu. Ancak her iki grupta da demir arasında korelasyon yoktu.
Özet (Çeviri)
The primary purpose of this study is to determine the prevalence and effectiveness of covid19 through biochemical testing of ferritin, D3, and iron levels in the presence of risk factors such as age and gender and clinical-pathological testing. Comorbidities showed a slightly significant difference between severe and non-severe cases compared to diabetes. Still, they were highly influential in the case of asthma and non-significant in the case of smoking and heart disease. In extreme cases, hypertension has a slightly significant effect compared to other groups. The most prevalent signs and symptoms of sars-covid19 were fever and dry cough (55 percent and 78 percent, respectively). The relationship between SARS-CoV-19 infection and white blood cell count was highly significant, with the highest percentage of severe cases showing a reduction in white blood cell count. This was equally true for patients who were not in critical condition. Our findings revealed a highly significant association between CRP and Ferritin in severe instances and vitamin D deficiency with calcium in severe cases when compared to healthy subjects. However, there was no correlation between Iron in both groups.